Kiszámoltuk, hogy változik a béred a minimálbér növekedésével

Röviden: ha nem azon kevésbé szerencsések közé tartozol, akik eddig is a garantált bérminimumot kapták, akkor sehogy.

A kormány által bejelentett négy százalékos – a februári bevezetés miatt voltaképpen 3,6%-os –  minimálbér-emelést nemcsak a Magyar Szakszervezeti Szövetség, de a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete és a  Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete mellett a PDSZ sem tudja elfogadni. Az oktatásban sem hoz drámai változásokat ez a csekély emelés: elsősorban azoknak lesz ez minimális változás, akik eddig is a bérminimumnak megfelelő alapbért kapták az oktatásban végzett munkájukért.

Hogy miért nem emelkednek a bérek?

Ha azt vártad volna, hogy a bérminimum emelése egyben a fizetésed emelését is jelentené – ahogy az egy normális államban az állami munkavállalókkal meg kellene történjen – akkor csalódni fogsz. Az Orbán-kormány a mai napig nem hajlandó a mindenkori minimálbérhez kötni a közoktatásban dolgozók bérét – ezért nem változik a fizetésed. Ehelyett továbbra is a 2014-es minimálbérhez köti a bértábláink fizetéseit.

Ez az eljárás ilyen esetekben a leglátványosabb: amikor éppen emelkedik a minimálbér.

A fizetésed látványosan inflálódik tovább.

[frame]

A csatolt táblázatból kiderül, hogy mennyi pénzre számíthatsz a minimálbéremelés után. Csak a sárgával jelölt juttatások változtak. A táblázat piros oszlopaiból az is kiderül, hogy a különböző fizetési fokozatokban mennyi lenne akkor a bér, ha az illetményszámítás továbbra is a minimálbérhez lenne kötve – azaz mennyi pénzt vesz el tőled az Orbán-kormány minden egyes hónapban azzal, hogy egyoldalúan felrúgta az általa megígért megállapodást.

Innen töltheted le a táblázatot:

[/frame]

Azaz a helyzet továbbra is változatlan: egy egyetemi végzettségű kezdő pedagógus fizetése sehol sincs egy kezdő buszvezetőjéhez, áruházi pénztároshoz, vagy kőműveséhez képest – a gázszerelőkről most nem is beszélve.

Az, hogy nem teljesen a bérminimum jár a bértábla nagy részének, annak a júliusban bevezetett ágazati pótléknak köszönhető, amit a kormány a mai napig fizetésemelésként próbál eladni. Ez azonban nevetségesen alacsony a zsebünkből minden hónapban kivett összeghez képest (lásd a piros oszlopokat!), továbbá – pótlékként – bármikor el is vehető tőlünk. A tavaly júliustól bevezetett szakmai ágazati pótlékkal együtt egy pályakezdő pedagógus annyit keres, mint egy szakmunkásbizonyítvánnyal rendelkező, nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítő munkatárs.

Juhé! Ilyen sokat viszek majd haza, mint ami a táblázatban van?!

Hát nem.

Azoknak szól ez az utolsó bekezdés, akik nem teljesen magabiztosak a bérek világában. A táblázatban a bruttó bérek szerepelnek, azaz nem ezt viszed haza, hanem ennek a bruttó bérnek a járulékokkal, adókkal csökkentett részét, a nettó bért.

Akkor miért nem a nettót írjátok ide? – kérdezhetné valaki. Hát azért nem, mert a nettó bér kiszámítását egy sor személyes adat befolyásolja. Gyerekek száma, nem, lakás, autó, felhőkarcoló és életkor… azaz nem lehet mindenkire szabva kijelenteni, hogy ennyi és ennyi mindenkinek a bére.

Viszont te a táblázatból kikeresett bruttód alapján simán kiszámolhatod a nettódat egy bérkalkulátor segítségével. Kipróbálhatod például ezt, vagy ezt, vagy ezt is. És még egy sor másikat.

FRISSÍTÉS! TI KÉRDEZTÉTEK: HOGY LEHET, HOGY KEVESEBBET KAPOK ENNÉL? JOGOS EZ?

Még az is előfordulhat, sajnos, hogy a táblázatban megjelöltnél kevesebb pénzt kapsz – akár teljesen jogszabályszerűen. Azért, ha ilyesmit tapasztalsz, jó, ha tisztában vagy az okokkal – és a lehetőségeiddel.

Kezdjük azon, hogy hogy is áll össze az illetményed? Úgy, hogy van egy „vetítési alap”: ez régen a mindenkori minimálbér volt, és végzettségtől függően kapták a munkavállalók ennek egy meghatározott százalékát. Ezeket a százalékokat eredetileg úgy határozták meg, hogy az illetményalap 120%-át kapja a középfokú végzettségű (pl. óvodai dolgozó), 180%-át a főiskolai diplomás, 200%-át az egyetemi diplomával rendelkező. Ami nagyon szép dolog, csakhogy – ahogy az lenni szokott – nem az történt, hogy kihirdették, és onnantól mindenki így kapta a pénzét. De nem ám.

Először is kihirdették, hogy ezt a dolgot négy év alatt valósítják meg, azaz minden évben emeltek egy keveset – hogy aztán a végén, a negyedik évre kiderüljön, hogy az utolsó részletnek megfelelő emelést „differenciálásra” lehet használni. Azaz, vissza lehet tartani és megajándékozni vele az igazán jól teljesítő kollégát. Így alakultak ki a következő százalékok: 119.6%/174.5%/193.2%. A különbözet pedig ottmaradhat az intézményvezetőnél, hogy ő azzal a „pedagógus munkavégzése színvonalát, nyújtott munkateljesítményét” értékelje.

Nem túl gyakran, de azért előfordul, hogy ez a helyzet egyes elvetemültebb intézményeknél.

Ha ezt tapasztalod, akkor sem árt tisztában lenni egy-két fontos szabállyal. A vezető nem csaphatja le ezt a pénzt ukkmukkfukk; be kell tartsa az ezzel kapcsolatos szabályokat: 

  1. Alapfeltétel, enélkül nem is történhet ilyesmi, hogy az intézményben működjön egy helyi, kompetenciaalapú teljesítményértékelő rendszer. Ha ilyen nincs, akkor nem lehet differenciálni sem jogszerűen.
  2. Ha van ilyen, és ez alapján alacsonyabb százalékkal számolják az illetményed, mindenképpen kérdezz rá, hogy ki kapta a magasabb bért, illetve kapott-e egyáltalán valaki ilyet? Ugyanis ez a pénz nem szabad felhasználású – csakis erre a célra használható fel. Ha valaki tehát nem kapott ilyet a munkvállalók közül, akkor baj van, mert jogszabályellenesen kapsz kevesebbet, mint ami járna.
  3. Sőt, ha kapnak is ilyet egyes kollégák, akkor is érdemes tudni, hogy ezeket a differenciálást célzó extra pénzeket csak akkor szabad kifizetni, amennyiben a már említett „kompetenciaalapú teljesítményértékelő rendszer” azt alátámasztja.

Azaz, ha azok közé tartozol, akiknek a pénzével az intézményvezető ilye szinten kreatívkodik, akkor érdemes ellenőrizni a fentieket.

[frame]

Kezdd az új évet azzal, hogy megmutatod: változást akarsz! Lépj be a PDSZ-be!

Ha zavar, hogy a kormány azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »