Szabályos-e a szombati tanítási nap és a pótórák elrendelése?

El lehet-e rendelni, hogy szombaton menj be tanítani? Szabályos-e, ha hetedik és nyolcadik órában írják elő a tananyag pótlását? Itt van minden, amit tudnod kell, ha erre kér az intézményvezetés.

Rengetegen jelentkeztek a napokban a PDSZ jogsegélyszolgálatánál azzal, hogy pótnapok, pótórák megtartására utasította őket az intézmény vezetése. A járványügyi vészhelyzetben ugyanis számtalan helyen rendeltek el rendkívüli szüneteket, más helyeken azzal indokolták az intézkedést, hogy olyan sok volt a hiányzó pedagógus, hogy nem volt, aki az órákat megtartsa. Többen is jelezték emellett, hogy szombaton kell pótolniuk az elmaradt tanítási napokat azoknak, akik a rendkívüli szünet alatt táppénzen voltak.

Elrendelhet-e póttanítást, pótnapokat az iskolavezetés?

Az első kérdés, hogy egyáltalán eljárhat-e így az intézmény vezetése. A rövid válasz az, hogy igen, a törvény szerint természetesen elrendelhet ilyet.

A pótlás elrendelése nem tankerületi, vagy egyéb hatáskör: ezt az intézmény saját maga rendelheti el. Megteheti, hogy 7. és 8. órákat iktat be, ahogy azt is, hogy szombati tanítási napokat jelöl ki.

A hosszabb válasz viszont, hogy erre nem biztos, hogy szükség van: a törvény szerint ugyanis nem kötelező pótolni az elmaradt órákat. Ezek pótlására csak akkor van szükség, ha a pótórák megtartása nélkül a követelmények teljesítése nem lehetséges. Ez tehát azt is jelenti, hogy pusztán azért, mert nincs meg az óraszám, nem kötelező a pótlás elrendelése.

Azt tanácsoljuk tehát, hogy

először is azt beszéljék át az intézményben, hogy egyáltalán szükséges-e a pótlás, valóban veszélybe kerül-e a követelmények teljesítése, azokat lehet-e más módon is teljesíteni, vagy valóban csak pótlás kerülhet-e szóba. Ugyanis – könnyen belátható – hogy nem igazán szerencsés, ha az intézményvezető egymaga dönt arról, szükséges-e a pótlás.  

Kötelezhető-e a pedagógus arra, hogy szombaton, esetleg 7., 8. órában tartson pótórát?

A rövid válasz az, hogy igen, kötelezhető – ha az iskolavezetés úgy látja, máshogy nem megoldható a követelmények teljesítése, akkor elrendelheti a pótlást – a pedagógus pedig meg kell tartsa ezeket a pótórákat.

Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogyan!

Az ilyen típusú pótlások, pótórák rendkívüli munkaidőnek minősülnek.

Ez azt jelenti, hogy a rendkívüli tanítási szünet miatt a tananyag átadásának pótlására elrendelt szombati tanítási napok minden pedagógus számára rendkívüli munkaidőnek minősülnek, mivel a pedagógusok nem egyenlőtlen munkaidő-beosztásban, hanem – az Mt. 97. § (2) bekezdése alapján – általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalóknak minősülnek.

Ezért a pihenőnapokon elrendelt munkavégzés rendkívüli munkaidő, amelyért az erre az időre járó illetményen felül az Mt. 143. § (4) bekezdése szerinti bérpótlék, tehát az illetménnyel és a bérpótlékkal együttesen 200%-os óradíj jár.

Azaz szombati póttanításért 100%-os bérpótlék jár az illetményen felül, tehát az óradíj összesen 200%-a fizetendő!

A helyzet hasonló a hetedik és nyolcadik órákban elrendelt tanítással is. Ha az intézményben a 7. és 8. vagy további órák beiktatása mellett döntenek, az is rendkívüli munkaidőnek számít, annyi különbséggel, hogy

7., 8. és további órák beiktatásáért az illetményen felül 50%-os bérpótlék (tehát összesen az óradíj 150%-a) jár.

Kötelezhető-e tanításra az a pedagógus, aki a a rendkívüli tanítási szünetben táppénzen volt?

A rövid válasz megint csak az, hogy igen. A rendkívüli tanítási szünet napjai a többi pedagógus részére tanítás nélküli munkanapok voltak. A rendkívüli tanítási szünet miatt a tananyag átadásának pótlására elrendelt szombati tanítási napok minden pedagógus számára rendkívüli munkaidőnek minősülnek.

Azaz igen, kötelezhető vagy – ugyanakkor a fenti díjakat a munkáltatónak ki kell fizetnie feléd, ha elvárja ezeknek az óráknak a megtartását.

[frame]

Kezdd az új évet azzal, hogy megmutatod: változást akarsz! Lépj be a PDSZ-be!

Ha zavar, hogy a kormány azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Hasonló cikkek