Káosz a járványkezelésben: a PDSZ követelései

A PDSZ kongresszusa nyílt levélben szólítja fel a kormányt a napokban egyre kaotikusabbá váló intézkedések felülbírálására. Az alábbiakban közöljük a levél szövegét.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete XXIII. Kongresszusának nyílt levele Magyarország Kormányának

A PDSZ üdvözli, hogy a kormány meghallgatta kérésünket, és elrendelte a közoktatási intézmények zárását. 

A PDSZ Kongresszusa ellenzi, hogy a kormány, ahelyett, hogy gondoskodna a gyermekükkel otthon maradni kényszerülőkről, a határozat megjelenését követően lazításokat vezetett be, az óvodákban és az iskolákban mégis elrendelte a gyermekfelügyeletet. A dolgozók veszélyeztetése helyett a családok pénzügyi támogatását kellene megvalósítani. A Kongresszus elítéli, hogy a kormány alig pár órás eltéréssel saját határozatát írja felül: ezzel ellehetetleníti, hogy akár a dolgozók, akár a munkáltatók fel tudjanak készülni a zárással járó feladatokra.

A kongressszus megerősíti a PDSZ azon követelését, hogy valamennyi, a gyermekek, tanulók gondozásával, nevelésével, oktatásával foglalkozó dolgozó közül azokat, akik oltásra jelentkeznek, soron kívül oltsák be az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal, a már bezárt bíróságok munkavállalóihoz hasonlóan. 

Továbbra is követeljük a gyermekükkel otthon maradó szülők jövedelempótló támogatását és a munkáltatók támogatását a további álláshelyek megszűnésének megakadályozására, valamint azt, hogy rendelje el a kormány a zárás idejére a gyermekükkel otthon maradó szülők felmentési és felmondási tilalmát.

Amennyiben az intézményben mégis felügyeletet szerveznek, abban kizárólag önkéntesen jelentkező nevelők és nevelést és oktatást közvetlenül segítő dolgozók vegyenek részt, külön díjazás fejében, és kerüljön sor a jelentkezők közül az oltást igénylők haladéktalan beoltására, a felügyeletre beadott gyermekek rendszeres tesztelésére. Ha ez nem valósítható meg, a fenntartó a gyermekfelügyeletet ne a nevelési-oktatási intézményekben valósítsa meg!

Ne osszanak be olyan pedagógusokat és nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkatársat, aki nem jelentkezett gyermekfelügyeletre! Ha erre a feladatra nincs elég önkéntes az intézményekben, úgy – tekintettel arra, hogy nem szakmai munkáról van szó – más munkakörben és munkahelyen dolgozó önkéntesek átirányításával oldják meg a felügyeletet! 

Dolgozzanak ki rendszert annak ellenőrzésére, hogy csak a ténylegesen felügyeletre szoruló gyermekeket fogadják az intézmények! 

[frame]

Félsz?! Mitől félsz? Csatlakozz hozzánk most, hogy ne is merülhessen fel, hogy tartasz valamitől!

Senki sem szeret rettegni. Az meg tényleg a legrosszabb megoldás, ha annyira rettegsz, hogy a saját, jogszabályban garantált jogaidért sem mersz szót emelni. Ez így nem mehet tovább!

Csatlakozz hozzánk, ha azt szeretnéd, ha egy határozott, a tagjai, a társadalom érdekében a népszerűtlen dolgokat is kimondó, harcos és sikeres szervezet álljon mögötted! Hidd el, a jogaid megérik havonta egy gyorséttermi menü árát!

Rád van szükség – MOST van szükség rád!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »