Kásler alkalmatlan

Kásler miniszter nagyokat nevetgélt március 16-án a parlamentben. Az oktatásban dolgozókról volt szó, ez csempészett leereszkedő mosolyt az oktatás gazdájának arcára.

Pedig az oktatásnak nincs gazdája – újabb megnyilvánulása alapján igen egyértelmű, hogy Kásler miniszter legalábbis nem az, és nem is szeretne az lenni. Kérdés, miért kell Káslernek ez a portfólió? Miért nincs egy olyan, független Oktatási Minisztérium, ahol – legalább a látszat kedvéért – képviselik is az oktatásban dolgozó és attól függő százezrek érdekeit?

Kásler, a „politikus”

Történt, hogy Kásler Miklós kérdést kapott az országgyűlésben. Csányi Tamás és Lukács László György képviselők kérdéseit előbbi vezette elő. Négy konkrét dologra kellett volna válaszolnia a miniszternek – ezekre:

  • Mennyibe került a Kréta rendszer, mennyibe kerül az adófizetőnek a fenntartása?
  • Beoltják-e a digitális munkarend során azokat a tanárokat, akik ezt igénylik?
  • Kompenzálják-e saját eszközeik beszerzéséért, megemelkedett költségeikért a pedagógusokat a szakszervezetek által javasolt 100 ezer forinttal?
  • Az otthon maradó szülőket segítik-e pótszabadsággal az online oktatás ideje alatt?

Arra kérjük az olvasót, hogy a miniszter alábbi, szó szerint lejegyzett válaszából keresse meg a fenti kérdésekre adott válaszokat:

[frame]

„Képviselő úr kérdései az oktatási rendszerre vonatkoznak, a járvánnyal összefüggésbe tette fel a kérdéseit. Azt tudom erre mondani, hogy akkor, amikor erre szükség volt, az egész rendszer egyetlen egy hétvége alatt átállt a digitális oktatási módra. Ez a magyar pedagógusi karnak rendkívüli teljesítménye volt. Képviselő urat már egyszer kisegítettem egy összeállítással, azokra a kérdéseire, ami nem fért bele két percbe, ezt meg tudom ismételni.

Rendelkezésre áll az internetelérhetőség, az európai átlag felett. A szélessávú lehetőségek ugyanígy rendelkezésre állnak. A magyar pedagógusok több mint 60 %-a úgy értékeli, hogy ezt a rendszert megfelelően tudja használni. A digitális tartalmakat az ország kifejlesztette, a felhasználásuknak a mértéke jelentősen megnőtt, elérhetőek a tankönyvek, elérhetőek a jegyzetek, elérhetők a példatárak, elérhetőek a magyar kultúrának a kincsei, több mint kilencven film, és lehetne folytatni a felsorolást.

A tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár életkoruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelően. Az eddigi oltások során számosan megkapták az oltást, mindig annak a ritmusnak megfelelően, amiben azt az egész társadalom megkapta, úgy ahogy miniszterelnök úr nagyon szemléletesen levezette a feltételeit. Én asziszem, hogy minden kérdésre válaszoltam, kollégája mindig azzal szokta kezdeni, hogy hiányol hogy nem vagyok itt eleget, most én hiányolom őt.”

[/frame]

Kásler fenti monológjából egyetlen válasz derült ki:

a kormánynak esze ágában sincs előbb beoltani a pedagógusokat.

Ez vagy azt jelenti, hogy az intézmények a teljes átoltottságig már nyitva sem lesznek, vagy azt, hogy a kormányt továbbra sem érdekli különösebben az oktatási intézményekben dolgozók egészséghez fűződő joga. Helyesebben… kijelenthető, hogy a kormány magasról tesz az utóbbira. Hiszen

jelen pillanatban is oktatási intézmények, iskolák, óvodák ezreiben működik gyermekfelügyelet.

Az ezeket működtető kollégák magukra, immunrendszerükre – és Kásler miniszter ars poeticája alapján – a tízparancsolatra vannak utalva a vírussal szembeni védekezésben. Ahogy például a nyitva tartó bölcsődék munkatársai is. A kormányt nem érdekli ez a probléma, az ügyeinkkel foglalkozó minisztérium fő feladata pedig a jogainkkal való visszaélések szőnyeg alá söprése, a munkavállalók kizsákmányolása lett – nem a szakmai és emberi szempontok következetes képviselete. A minisztérium élén álló leharcolt karrierista pedig inkább Mátyás király csontjaival, a hun-magyar rokonsággal van elfoglalva. De legalább ezek a dolgok érdeklik.

Semmi válasz, csak a kaján mosoly

A feltett kérdésekre, hogy mennyibe került a működésképtelen Kréta rendszer, hogy mivel kompenzálnák a pedagógusokat a saját befektetett pénzükért, hogy végre hajlandó-e a kormányzat kihúzni a csávából a gyermekeikkel otthon ragadt milliókat, ahogy azt mi is követeljük már rég… nos, ezekre a kérdésekre nincs válasz.

A „pedagógusi kar nagy sikere”… vajon a valódi szakszervezetekkel szemben a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karra gondol a miniszter, aki következetesen fogadta el eddig a kormány minden egyes szakmai egyeztetést nélkülöző javaslatát – de most már beléjük is látványosan törli a lábát a kormányzat? Nekik köszönhető a digitális oktatás – kásleri értelemben – elsöprő sikere? Hiszen most már rájuk sem hallgatnak, velük sem állnak szóba. Már őket is figyelmen kívül hagyják: az NPK vezetője, Horváth Péter hiába ismételgeti egyre kétségbeesettebben, hogy a pedagógusok oltását javasolják.  

A „magyar kutúrának a kincsei” a weben. Nahát! – ne mondja senki, hogy nem lehet itt digitálisan tanítani. Kásler, a következmények nélküli ember, újabb „adattal” támasztja alá igazát(?):  „A magyar pedagógusok több mint 60 %-a úgy értékeli, hogy ezt a rendszert megfelelően tudja használni” – milyen rendszert, miniszter úr? Milyen 60%-a? Minek? Milyen számokkal dobálózik a miniszter? Káslernek fogalma sincs erről – az általa nyilván rettenetesen lenézett – szakmáról. Hiszen ő maga is hobbitörténészkedik, emellett meg hobbitanár. Tudja ő, hogyan kell tanítani. Hiszen ezeket a hobbijait a mi pénzünkből űzi.

Az, hogy mennyibe került nekünk a Kréta rendszer, ezennel – Kásler szerint – megválaszoltatott.

Semmi. Közötök. Hozzá.

A kérdést beterjesztő Csányi Tamás talán a kelleténél is némiképp idegesebben viszontkérdez, felhánytorgatja a miniszternek, hogy illett volna konkrét válaszokat adnia, hogy cserben hagyta a szülőket, a pedagógusokat és a diákokat, hogy illene világosan fogalmaznia – már csak a járvány elleni védekezés jól felfogott érdekében is. Dühösen a miniszter fejéhez vágja: jó lenne abbahagyni az alibizést és elkezdeni dolgozni.

Kásler erre az alábbiakat válaszolta:

[frame]

„Képviselő úr engem bíztat munkára ezután az életpálya után. /Szerényen körbenéz, nevetés a Fidesz padsoraiban/ Ugyanakkor viszont a hangoskodás, az agresszivitás és az ismeretek hiánya nem pótolja az érveket. Nem pótolja a hozzászólásának a tartalmát. Tetszenek… hallgattam végig a miniszterelnök úrhoz intézettt kérdéseiket. Kérném szépen, a világ járvánnyügyi szakembereiknek, klinikusainak, virológusainak a krémje vitatkozik olyan kérdésekről, amikbe önök itt véleményt mondanak. Honnan van a… Kérem szépen, én nagy türelemmel végighallgattam, nem kérek többet. Honnan van önökbe a bátorság, hogy olyan kérdésekbe, amikben semmi információjuk, tudásuk nincs, és ami emberi életekről szól, véleményt mondanak? Gondolkodjon el ezen.”

[/frame]

Kásler, az államférfi, a kormány tagja. Ne zavarják már őt a védekezésben hülye kérdésekkel. A parlamentben. Nincs is információjuk – hiszen épp most nem adta meg őket. Nélküle pedig nem működne semmi sem. A hangoskodás pedig, nos, az őt zavarja. Tessenek csöndben szenvedni. Halkan nélkülözni. Nagy türelemmel végighallgatta ezt a pár percet, most már menne vissza Mátyás-csontokat legózni.

Kásler alkalmatlanságáról

Kásler Miklós volt az, aki megígérte a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak, hogy 500 ezer forintos támogatásban részesülnek – ebből természetesen nem lett semmi. Amikor kiderült, hogy ez egy pályázati pénz, felzárkóztatásra szolgált, és cserébe bizonyos feladatok elvégzését várják a résztvevő pedagógusoktól – meghazudtoltak bennünket, ment a sunyi sorosozás. Azóta kiderült, hogy igazunk lett.

Kásler Miklós volt az, aki megígérte, hogy a munkavégzésük kapcsán megbetegedő pedagógusoknak automatikusan járni fog a 100%-os táppénz – természetesen ez is üres szöveg volt. Amikor megírtuk, hogy senki sem kap ilyen táppénzt, megindult a hazudozás.

Holott a 100%-os táppénz nem csak nekünk, oktatásban dolgozóknak járna! Az állam fizeti ezt a pénzt, és minden olyan munkavállalónak járna, aki munkavégzés közben betegedett meg!

Ehelyett az állam spórol. Tudja, hogy a járványügyi szabályok szerint a COVID-ban megbetegedők nem kaphatnak betegszabadságot, azaz egyből ugrik a nekik garantált, évi két heti, a teljes illetmény 70%-ának megfelelő betegszabadság, amit még a munkaadónak kellene állnia. Tudja azt is a negédes Kásler miniszter, hogy ugyanezen előírások szerint a COVID-megbetegedés első napjától az állam fizeti a beteg táppénzét. És hogy ez, a 60%-os táppénz limitált, maximálisan napi 7 ezer forint jár. Éppen ezért, hogy rajtunk, munkavállalókon spóroljon, igyekszik elkerülni a 100%-os táppénz kifizetését, ami amúgy minden munkahelyi COVID-megbetegedésnél járna, annak megszerzését lehetetlen bürokratikus körökkel nehezítve – ezeken nem lehet átevickélni.

Kásler miniszter alkalmatlan. Ha nem látja, hogy a táppénzzel kapcsolatos bűvészkedésük hogyan sodorja veszélybe a védekezést, akkor azért, ha látja, akkor pedig azért alkalmatlan.

Alkalmatlan, mert fogalma sincs arról, mi zajlik az oktatási intézményekben, mert két értelmes mondatot sem tud elmondani az oktatásban uralkodó helyzetről – hosszú évek miniszterkedése után sem.

Kásler nem csak azért alkalmatlan, mert nem is érdekli, mi a helyzet az oktatási intézményekben. Kásler azért is alkalmatlan, mert hazudik. Hazudik táppénzről, hazudik támogatásról. Hazudik számokról. Akkor hazudik Kásler, amikor éppen kedve van hozzá.

Kásler alkalmatlan.

És alkalmatlan az EMMI névre hallgató szörnyszülött is, ami nem csak az egészségügy és az oktatás érdekeinek hathatós képviseletére képtelen a kormányon belül, de ezen rendszerek legalapvetőbb működési feltételeinek biztosítását sem képes megszervezni. Alkalmatlanok azok is, akik e szörnyszülöttet etetik, akik hazugságait nap mint nap hajtogatják.

Az EMMI-t szüntessék meg! Független oktatási minisztériumot!

[frame]

Félsz?! Mitől félsz? Fásult vagy? Ne eressz gyökeret! Állj ki a jogaidért!

Senki sem szeret rettegni. Az meg tényleg a legrosszabb megoldás, ha annyira rettegsz, hogy a saját, jogszabályban garantált jogaidért sem mersz szót emelni. Ez így nem mehet tovább!

Csatlakozz hozzánk,

ha azt szeretnéd, ha egy határozott, a tagjai, a társadalom érdekében a népszerűtlen dolgokat is kimondó, harcos és sikeres szervezet álljon mögötted! Hidd el, a jogaid megérik havonta egy gyorséttermi menü árát!

Rád van szükség – MOST van szükség rád!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »