A pedagógusok saját eszközeibe is belenéznének a tankerületek?

Aggasztó megállapodástervezetet csípett el a PDSZ a minap. A főként pedagógusok számára kiküldött megállapodás engedélyt adna arra is a tankerületeknek, hogy saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeinket is ellenőrizhessék – holott igazából az intézmény által biztosított eszközök esetén sem feltétlen kellene ezt megengedni nekik.

A megállapodástervezet elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fektetné le. Csakhogy

olyan dolgokat tartalmaz, amelyek egyáltalán nem elvárhatók a munkavállalóktól

és ráadásul jogszabály nem is biztosít ilyen lehetőségeket, felhatalmazást a tankerületek számára. Egyértelmű, hogy ezért is készült ez az egyedi megállapodás.

[frame]

Ez az eredeti tervezet (a személyes adatokat kitakartuk):

[/frame]

Mit keres a munkáltatóm a telefonomon, számítógépemen?

Azt már rég tudjuk, hogy a kormányzat a legtöbb pedagógus esetén tökéletesen meg van elégedve azzal a megoldással, hogy a digitális munkarendet majd csak megoldja valahogy saját eszközökkel, saját kútfőből – ugyanis a legtöbben nem kaptak eszközöket a digitális oktatással kapcsolatos feladatok végrehajtására. És annak ellenére sem kompenzálták a pedagógusokat a digitális munkarend érdekében tett beruházásaikért, megemelkedett költségeikért, hogy azt a PDSZ minden lehetséges fórumon követelte is.

Ezzel szemben láthatóan az az oktatásirányítás véleménye, hogy ahhoz viszont igenis van köze, mi történik a munkánkhoz használt saját gépeinken.

A megállapodástervezet legmegdöbbentőbb pontja ugyanis, hogy kiköti:

„A Munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a Foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja.”

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy

nem csak a munkáltatótól használatba kapott, de a saját, magántulajdonú eszközeinken is ellenőrizhet bennünket a munkáltató.

A tervezet szerint pedig nem is akárhogy, hiszen az egy egész fejezetet szentel annak, hogy mire és hogyan van jogunk, amikor a saját gépünkön látunk el munkahelyi feladatokat.

Kiköti például, hogy a foglalkoztatott köteles tűzfalat és vírusirtót használni, aminek költsége természetesen a foglalkoztatottat terheli. Előírja, hogy készítsen rendszeres mentést az adatokról, napi szinten. Ez mind téged terhel.

De a legpikánsabb dolog az ellenőrzés. Ez pedig a következőképpen történne a kormányzati elképzelések szerint:

  • Mindjárt négy ember van jelen, amikor megtekintik a gépedet: az érintett Foglalkoztatott, azaz te, az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató. Tudtod nélkül – elvileg – nem hajtható végre ellenőrzés.
  • Ugyan kikötik, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de azt is, hogy „amennyiben a fájl elnevezéséből egyértelműen és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy magáncélú a tartalma, akkor a Munkáltató azt nem tekintheti meg”. Azaz ha nem derül ki egyértelműen és minden kétséget kizáróan, hogy a gyomorbiopsziánk eredménye van a fájlon a saját gépünkön, hát így jártunk. Azonnal fel kell hagyni a fájl ellenőrzésével – így a tervezet –, ha kiderül, hogy  megnyitott fájl magáncélú. Ne tároljunk tehát pikáns fotóinkat többé saját számítógépeinken.
  • Külön öröm, hogy „a mappát (könyvtárat) a Munkáltató megnyittathatja a Foglalkoztatottal – távoli hozzáférés esetén megnyitja – még akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön”. Azaz, összefoglalóan

semmi, de semmi nincs biztonságban a gépünkön. 

Mit lehet tenni?

Elöször is:

nem kötelező aláírnod ezt a megállapodást.

Még akkor sem, ha számítógépedet a munkáltatótól kaptad használatba. Ez a megállapodás éppen azért jött létre, hogy mindezeket megtehesse a munkáltató – hiszen az érvényes jogszabályok nem adnak neki ilyen jogosítványokat, felhatalmazást.

Ha azok közé tartozol, akik az EFOP keretében kapták használatba a munkahelyi számítógépüket, akkor te is megállapodást írtál alá arról, hogy mit várnak el a munkahelyi gépért cserébe. Miután a képzést elvégezted, teljesítetted a feltételeket, semmilyen más kötelezettséged nincs. Azaz nem kötelező aláírnod a megállapodást – az előző alapján ugyanis a gép teljesen jogszerűen marad nálad. Azaz ezzel az indoklással nem vehetik el.

Ha nem az EFOP keretében kaptad használatba a munkahelyedről a számítógépet, akkor egy kicsit más a helyzet. Ennek ellenére itt sem kell aláírnod a megállapodást: jelezheted, hogy a megállapodás aláírására nem vagy kötelezhető, a digitális munkarenddel kapcsolatos feladataidat ellenben a munkahelyi géppel tudod csak ellátni. Ha ezek után elveszik tőled a gépet, és nem vagy képes munkavégzésre, az a munkaadó felelőssége lesz – te nem vagy ezért felelősségre vonható.

Ha mégis úgy döntesz, hogy alá akarod írni ezt a megállapodást, akkor a PDSZ jogásza, dr. Nyitrai Károly tanácsa nyomán érdemes lenne legalább az alábbiakat fontolóra venni:

1 Ne fogadd el, hogy a szerződésben a „jelen megállapodással” tájékoztasson a munkaadó – ez nem konkrét tájékoztatás, az adatvédelmi szabályoknak az felel meg, ha konkrét írásbeli tájékoztatást kapsz minden egyes ellenőrzést megelőzően. Azaz „a foglalkoztatottat az ellenőrzést megelőzően az ellenőrzés módjára is kiterjedően írásban” tájékoztassa a munkaadó.

2 A megállapodás aláírása esetén se járulj hozzá a fent már kiemelt részhez (értsd: húzd ki!): „A Munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a Foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja”. Nem lehet objektíven azt biztosítani, hogy a munkáltató ne férjen hozzá személyes, akár érzékeny adatokhoz, amikor a négyszemélyes bizottság a saját számítógépeden turkál. Amíg ezt alá nem írod, ilyesmi elő sem fordulhat – az aláírt megállapodás alapján viszont már lehet jogszerű ez az ellenőrzés, de a PDSZ jogásza senkinek sem javasolja, hogy ezt a felhatalmazást megadja.

3 A fentiekkel összhangban a megállapodás III. fejezetét, a „Saját számítástechnikai eszközök munkahelyi célú használata” címűt ne fogadd el – húzasd ki a teljes fejezetet.

Ahogy mondtuk ugyanakkor a legelején:

a legjobb, ha nem adsz ilyen felhatalmazást a tankerületnek.

Senkinek, semmi köze a saját eszközeidhez, pláne nincs köze a saját levelezésedhez, közösségi médiában folytatott tevékenységedhez, fájljaidhoz, fotóidhoz.

Ez most teljesen rajtad múlik. Ha nem írod alá a megállapodást, nem adsz engedélyt minderre. 

Frissítés: az oktatásirányítás szerint ez az egész dolog nem igaz, mert hiszen eddig csak egy helyen kezdték meg az aláíratását a tervezetnek

A Népszava megkérdezte a Klebelsberg Központot az ügyben. A KK válaszában elmondta, hogy „a PDSZ egyetlen célja, hogy zavart keltsen a pedagógusok körében”. Ezt a lovat ülte meg a március 25-i Kormányinfón Gulyás Gergely is, aki egyenesen így fogalmazott – és ezt már a Telex cikke alapján írjuk: „Nem igaz, természetesen, a magyar alkotmány világosan szabályozza a magánélet védelmét – mondta az idevágó kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter szerint a PDSZ idevágó figyelmeztetése és aggálya tévedés, világos szabályok védik a pedagógusok magánéletének védelmét, de ha mégis ilyen probléma merülne fel, azt a megfelelő szervnek érdemes jelezni.

Szépséghibája talán ennek a két válasznak az, hogy a Klebelsberg Központ tájékoztatása azért kitér arra, mi is történt itt valójában: egy tankerület valóban kötött ilyen megállapodást „kizárólag informatikai biztonsági céllal” – írja a hivatkozott Népszava-cikk.

Azaz, összefoglalóan:

  • A PDSZ csak kelti a zavart.
  • A történet nem igaz.
  • A történet igaz.

Azaz eddig „csak” egy tankerületben küldték ki, ki tudja, hány intézmény hány munkatársának a „nem létező” megállapodástervezetet. (Persze, milyen is lenne már, ha úgy fejeznék be, hogy az érintettektől bocsánatot kérnek, sajnálják, hogy ez így történt. )

Arra nincs válasz, hogy azokban a tankerületekben, ahol szintén belengették, hogy lesz rövidesen ilyen típusú megállapodás, elállnak-e most már ettől, vagy valamilyen módosított tartalmú megállapodást fognak majd közölni. A PDSZ mindenesetre oda fog figyelni. Egyelőre bízunk abban, amit Gulyás Gergely mondott.

[frame]

Azt akarod, hogy legyen szavad az oktatásirányítással szemben?! Máshogy nem fog menni: csatlakozz hozzánk!

Senki sem szeret rettegni. Az meg tényleg a legrosszabb megoldás, ha annyira rettegsz, hogy a saját, jogszabályban garantált jogaidért sem mersz szót emelni. Ez így nem mehet tovább!

Csatlakozz hozzánk,

ha azt szeretnéd, hogy az oktatásban dolgozóknak valóban számítson a hangja, hogy ne lehessen egy kézlegyintéssel lesöpörni, amit követelünk. Ha azt akarod, hogy hatékony érdekképviseleted legyen, ha azt szeretnéd, hogy egy határozott, a tagjai, a társadalom érdekében a népszerűtlen dolgokat is kimondó, harcos és sikeres szervezet álljon mögötted! Hidd el, a jogaid megérik havonta egy gyorséttermi menü árát!

Rád van szükség – MOST van szükség rád!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Borítókép: Photon @ Flickr | CC BY-NC-ND 2.0

Frissítés: 2021.03.23-án megjelent cikkünket 25-én frissítettük az operatív törzs és a Kormányinfo aznapi vonatkozó információinak hozzáadásával.

Hasonló cikkek