Kormány: oltják a pedagógusokat! PDSZ: ez így még nem kerek!

A március 25-én tartott kormányinfón Gulyás Gergely tárcanélküli miniszter robbantotta a hírt: be fogják oltani a pedagógusokat, mielőtt újra megnyitnák az intézményeket.

Kezeljük helyén a bejelentést. Míg valóban örülhetünk annak, hogy nyomásgyakorlásunk sikerrel járt, két dolgot már az elején érdemes megjegyezni:

1 A pedagógusok mellett a többi, nevelés-oktatásban közvetlenül részt vevő személy beoltását is követeljük!  A pedasszisztens, a NOKS-os, a pedagógiai szolgálat, a technikai dolgozók és még sorolhatnánk szintén ugyan olyan helyzetben vannak, mint a pedagógusok.

Még egyszer, a nyomaték kedvéért:

a PDSZ valamennyi oktatásban-nevelésben közvetlenül részt vevő munkavállaló számára kéri az oltás lehetőségét.

2 A rendelkezésre álló rövid idő alatt nagy kérdés, hogy képes lesz-e valamennyi oktatásban-nevelésben közvetlenül részt vevő személy beoltására a kormány. Ha igen, akkor sem látszik, hogy miért jöhet egyáltalán szóba április 12-e, amikorra bizonnyal nem alakulhat még ki a beoltottak immunizáltsága, részleges védettsége sem – hiszen a teljes védelem is jellemzően csak a második oltás beadása után pár héttel alakulhat ki.

Még egyszer, a nyomaték kedvéért:

a PDSZ a védettség kialakulását követően tudja elfogadhatónak tartani a nevelés-oktatásban közvetlenül részt vevők tantermi oktatásba történő visszatérését.

Ez pedig – a protokoll szerint – nem április 12-e, de nem is 19-e.

Márpedig erős érvek szólnak a követeléseink betartása mellett. A PDSZ tárgyban készült (két) kérdőívét ugyanis több, mint 5 ezer oktatásban-nevelésben dolgozó töltötte ki –

kollégáink többsége a munkabeszüntetést is vállalja, amennyiben nem a fenti feltételekkel történik az intézmények újranyitása.  

Erős érvek

Más okból is érdemes fontolóra venni ezeket a követeléseket. A pedagógusok érintettsége jóval magasabb, mint ahogy azt a kormányzat – vagy akár szakszervezeti partnerünk – sejtetni engedte mindeddig. A válaszadók negyede ugyanis úgy nyilatkozott, hogy már elkapta ezt a vírust.

Az oktatásban-nevelésben dolgozók oltási hajlandósága lényegesen magasabb, 84%-os, mint az átlagos népességé – és elsősorban a nyugati vakcinákkal kapcsolatban van bizalommal, a keletiekkel kapcsolatban bizalmatlan – erről is meggyőződhettünk az oltási kedvet felmérő, előző kérdőívünkön.

https://nedolgozzingyen.hu/2021/03/01/elutasitott-es-elfogadott-vakcinak-gyanus-kormanyzat-a-pdsz-vakcinafelmerese/

Ennek ellenére a nevelés-oktatásban dolgozó ötezer kitöltő átoltottsága mindeddig igen szignifikánsan elmarad az átlagos átoltottságtól:

A legerősebb érv viszont az, hogy válaszadóink nagyobb része munkabeszüntetésre is hajlandó abban az esetben, ha a védettség biztonságos kialakulása előtt kerülnének megnyitásra az intézmények.

Összefoglalva tehát:

A PDSZ most, időben szól, hogy

MINDEN NEVELÉS-OKTATÁSBAN KÖZVETLENÜL RÉSZT VEVŐ, ÉS OLTÁST KÉRŐ MUNKAVÁLLALÓ SZÁMÁRA IGÉNYELJÜK AZ OLTÁST.

Oktatásban-nevelésben dolgozol? Mit tehetsz most?

Két fontos feladatod van.

1 Ha szeretnél oltást, mindenképpen regisztrálj a kormány vakcinainfo.gov.hu oldalán! Mind az Operatív Törzs, mind a Kormányinfó tájékoztatása szerint szükséges ez a regisztráció az oltás felvételéhez!

2 Csodás volt az összefogás, amit a napokban mutattunk: kiálltunk egymásért! Ennek köszönhető ez a siker is. Éppen ezért ne feledd: álljunk ki minden kollégáért! Akkor menjünk vissza dolgozni, ha minden oktatásban-nevelésben részt vevő, oltást kérő kollégát beoltottak és a védettség kialakult.

A felmérés eredményéről rövidesen részletesebb cikkel is jelentkezünk.

[frame]

Azt akarod, hogy legyen szavad az oktatásirányítással szemben?! Látod, hogy csak együtt megy: csatlakozz hozzánk!

Senki sem szeret rettegni. Az meg tényleg a legrosszabb megoldás, ha annyira rettegsz, hogy a saját, jogszabályban garantált jogaidért sem mersz szót emelni. Ez így nem mehet tovább!

Csatlakozz hozzánk,

ha azt szeretnéd, hogy az oktatásban dolgozóknak valóban számítson a hangja, hogy ne lehessen egy kézlegyintéssel lesöpörni, amit követelünk. Ha azt akarod, hogy hatékony érdekképviseleted legyen, ha azt szeretnéd, hogy egy határozott, a tagjai, a társadalom érdekében a népszerűtlen dolgokat is kimondó, harcos és sikeres szervezet álljon mögötted! Hidd el, a jogaid megérik havonta egy gyorséttermi menü árát!

Rád van szükség – MOST van szükség rád!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »