Lemaradsz, ha nem regisztrálsz most: március 29. a határidő!

Egy az egyben lemaradsz az oktatásban-nevelésben dolgozók oltásáról, ha nem regisztrálsz 29-éig – derült ki Kásler Miklós intézményvezetőkhöz intézett leveléből.

Ismét elcsíptünk egy levelet, amiből ekiderülnek a részletek az oktatási-nevelési intézmények munkatársainak oltásával kapcsolatban. Olyan részletek, amelyekről nem nagyon elterjedtek – pedig a megfogalmazott határidők alapján bőven rég értesíteni kellett volna minden érdekeltet.

Ha nem regisztrálsz most, nem leszel beoltva

…vagy legalábbis nem ebben a körben, ami a nevelési-oktatási intézmények munkavállalói számára nyílt meg. A Kásler Miklós által az intézményvezetőknek írt levélből ugyanis kiderül, hogy két „ütemben” oltják majd a pedagógusokat és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőket.

1 Első ütemben azokat oltják, akik március 24-éig már regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Őket a jövő héttől kezdődően sms-ben fogják behívni a kijelölt oltópontokra.

2 A második ütemben azokra kerül sor, akik március 24-éig nem regisztráltak a kormányzati vakcinainfó oldalon.  Azaz

ha még nem regisztráltál, március 29-e éjfélig regisztrálnod kell, különben lemaradsz az oltási körről!

Rövid idő áll tehát rendelkezésére valamennyi olyan pedagógusnak, óvodapedagógusnak, nevelés-oktatásban dolgozó munkavállalónak, aki szeretné soron kívül felvenni az oltást, de még nem regisztrált a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ahogy már elmondtuk korá

Ahhoz azonban, hogy egy intézmény munkavállalói jogosultak lehessenek az oltásra ebben a két ütemben, az intézményvezetőnek is regisztrálnia kell a munkavállalókat a KIR EESZT rendszerben! Ezt már november óta kérik az intézményvezetőktől, remélhetőleg a legtöbb helyen meg is történt

– azonban most kimondottan fontos, hogy azokon a helyeken is megtörténjen, ahol esetleg eddig nem sikerült sort keríteni rá.

Tanodákkal mi lesz?

A kormányzat láthatóan megfeledkezett a tanodákról. A tanodákban folyó tevékenységek jelentőségét a járvány csak felértékelte. Ennek ellenére az oltási rendben – az eddigiek alapján – nem léptek előre, annak ellenére sem, hogy esetükben kimondottan fontos a személyes jelenlét.

A tanodák nem az EMMI alá tartoznak, mert bár a régi közoktatási törvény a „tanodamódszer” bevezetését a közoktatás feladatául írta elő, a Fidesz-kormányzat végül a szociális törvényben intézményesítette a tanodákat, és így a felügyeleti minisztériumunk pillanatnyilag a Belügyminisztérium.

Azért is különösen fontos a tanodapedagógusok beoltása, hiszen az ő feladatuk a távoktatás miatt a hátrányos helyzetű gyermekek iskolai sikerességének segítése terén, ha lehet, még fontosabbá vált. 

[frame]

Megkaptad a behívó sms-edet? Tedd meg, hogy értesíted a PDSZ-t erről! Írd meg,

  1. hol dolgozol,
  2. mikorra hívtak be,
  3. és hogy 24-e előtt vagy után regisztráltál!

Köszönjük!

[/frame]

Az intézményben dolgozom, de nem ott vagyok bejelentve

Felmerült, hogy mi lesz azokkal a munkavállalókkal, akik nap mint nap bent járnak a diákok között, de nem közvetlenül a fenntartó alkalmazza őket?

Komoly dilemmát nem kell okozzon az intézményvezetőnek, hogy ha a munkavégzésed helye ugyan az intézmény, de nem a fenntartó alkalmazásában vagy. (Persze, először is mindenképpen regisztrálj a kormányzati vakcinainfó oldalra!) Kásler levele külön meg is említi például a hitoktatókat, akik ugyan nem a fenntartó alkalmazásában állnak, a TAJ-számuk nyugodtan felvihető a KIR EESZT-rendszerben.

A hitoktatókkal megegyezik az olyan munkavállalóknak a helyzete, mint például egy külsős cég által foglalkoztatott takarító, technikai dolgozó, megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógus, stb. Ez ügyben egyébként van már előrelépés, mert az alábbi nyílt levelünk közzététele óta már volt olyan tankerületi központ, amelyik reagált erre és kérte az intézményvezetőket, hogy az adatfelvétel az ő körükre is terjedjen ki.

A PDSZ álláspontja szerint ezekben az esetekben a hitoktatókhoz hasonlóan kell eljárni, azaz külön rögzíteni a külsős foglalkoztatott TAJ-számát a KIR-EESZT-rendszerben.

Ezt a kérdést külön felvetettük a miniszterelnöknek írt levelünkben kérve, hogy ezzel kapcsolatban mielőbb adjanak ki egy tisztázó iránymutatást. Amennyiben te ebben a cipőben jársz, győződj meg róla, hogy az intézményvezető hétfőn a te TAJ-számodat is rögzíti a KIR.EESZT-rendszerben.

Le lehet ezt zavarni április 19-ig?

Jogosan merül fel az a kérdés, hogy ha csak húsvét után kezdik oltani a március 24-e és 29-e között regisztrált munkavállalókat, akkor le lehet-e bonyolítani ezt az oltási akciót úgy, hogy egy, a miniszterelnök péntek reggeli interjújában megemlített április 19-i intézménynyitás lehetővé válhasson?

A válasz szinte egyértelmű nem. A kormány saját tájékoztató oldalai és felületei egészen világosak és egyértelműek a kérdésben: a teljesvédettség kialakulásához a második oltástól számított 14.–21. napot követően lehet számítani. A miniszterelnök által adott interjú arra enged következtetni, hogy a kormány visszaengedné az alig néhány nappal azelőtt oltottakat az újonnan nyitott intézményekbe.

A védettség kialakulása nélküli iskolanyitás természetesen elfogadhatatlan a PDSZ számára, és mindent megtesz a munkavállalók védelme érdekében, hogy ha ilyen meggondolatlan lépésre szánná el magát a kormányzat.

A legfontosabb feladatod tehát, ha szeretnél oltást kapni ebben a körben:

Regisztrálj mielőbb a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

[frame]

A PDSZ Országos Választmánya az alábbi levelet írta ma a miniszterelnöknek.

Nyílt levél a miniszterelnöknek

A fent már említett miniszterelnöki interjúnak volt még más, kimondottan félreérthető része is. Éppen ezért, a helyzetet tisztázandó, a PDSZ Országos Választmánya az alábbi nyílt levelet intézte a miniszterelnöknek:

A PDSZ NYÍLT LEVELE
MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉHEZ

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön március 26-án reggeli interjújában úgy fogalmazott, hogy a pedagógusok oltását követően, akár április 19-én már meg is lehet nyitni az oktatás-nevelési intézményeket.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy saját minisztériuma, az EMMI a mai napon körlevélben arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a már regisztrált pedagógusok oltása a jövő (azaz a március 29-ével kezdődő) héten kezdődhet, míg a második ütemben a március 29-én, hétfő éjfélig regisztrált munkavállalók oltására kerülne sor április 6-ával kezdődően.

A fentiek alapján

  • a PDSZ határozottan tiltakozik az ellen, hogy az intézmények megnyitására az előtt kerülhessen sor, hogy az oltást követően a megfelelő védelem kialakulna a munkavállalóknál. A megfelelő védelem kialakulása az ön kormánya hivatalos tájékoztatása szerint a második oltás utáni 14.–28. napra tehető – az ön által felvázolt menetrendben tehát az április 19-i határidő egyértelműen irreális. A PDSZ-t támogató nevelés-oktatási dolgozók nem fogják felvenni a munkát, amennyiben arra a megfelelő védelem kialakulása előtt adnak utasítást.
  • a PDSZ kéri, hogy egyrészt néhány nappal tolják ki a március 29-i regisztrációs határidőt, másrészt tegyenek kommunikációs erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a munkavállalók arról értesülhessenek. A március 29-i regisztrációs határidőről egyelőre semmilyen nyilvános kormányzati tájékoztatást nem adtak. Amennyiben a védekezést a kormányzat valóban fontosnak ítéli meg, ezekre a lépésekre szükség van.
  • a PDSZ felhívja a figyelmét arra, hogy az oktatásban-nevelésben dolgozók oltási hajlandósága lényegesen magasabb, 84%-os, mint az átlagos népességé – és elsősorban a nyugati vakcinákkal kapcsolatban van bizalommal, a keletiekkel kapcsolatban határozottan bizalmatlan – erről is meggyőződhettünk az oltási kedvet felmérő, előző kérdőívünkön.
  • kérjük, hogy az intézményekben egyéb megbízással munkát vállalókra is gondoljanak az oltási folyamatban. Míg az EMMI levele külön is említi a hasonló helyzetben lévő hitoktatókat, nem említi a külsős cégek közvetítésével ott dolgozó takarítókat, megbízással tevékenykedő egyéb technikai, vagy akár pedagógiai munkatársakat sem. Kérjük ezek regisztrálására külön hívják fel az intézmények figyelmét!

A PDSZ a maga részéről a következő napokban mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintettek minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Kérjük, hogy a Miniszterelnök is járjon el korrekten, a kölcsönös együttműködés szellemében – és ne hozzon olyan döntést, amelynek kapcsán kialakult védelem nélkül kényszerülnének vissza az iskolákba az oktatásban-nevelésben közvetlenül résztvevők százezrei.  

Felhívjuk a figyelmét, hogy az oktatásnak hosszú távon továbbra is beoltatlan populációval kell majd együtt dolgozni, a gyermekek beoltása még messze van. Ne engedjük, hogy az intézmények ismét a járvány terjesztői legyenek!

Arra a kijelentésére, miszerint “sok vitát vált ki” majd az oktatásban-nevelésben közvetlenül részt vevők oltása, a következőt szeretnénk elmondani: az oktatás működése össztársadalmi érdek. Az oktatásban-nevelésben dolgozók negyede (24.1%-a) esett át tünetes COVID-19 megbetegedésen, ami az átlagnál jóval magasabb arány. Az elmúlt időszakban intézmények tömegjei váltak működésképtelenné a rengeteg megbetegedés miatt. Ha a Kormány és annak felelős miniszterelnöke nem csak szavak szintjén veszi komolyan, hogy az oktatás zavartalansága össztársadalmi érdek, illetve ha fontos számára az emberi élet, úgy anélkül teszi meg ezt a szükséges lépést, hogy ellentétet igyekezne kelteni a társadalom különböző csoportjai között ebben, az amúgy is nehéz, kihívásokkal teli helyzetben.

A PDSZ Országos Választmánya

[/frame]

[frame]

Azt akarod, hogy legyen szavad az oktatásirányítással szemben?! Látod, hogy csak együtt megy: csatlakozz hozzánk!

Senki sem szeret rettegni. Az meg tényleg a legrosszabb megoldás, ha annyira rettegsz, hogy a saját, jogszabályban garantált jogaidért sem mersz szót emelni. Ez így nem mehet tovább!

Csatlakozz hozzánk,

ha azt szeretnéd, hogy az oktatásban dolgozóknak valóban számítson a hangja, hogy ne lehessen egy kézlegyintéssel lesöpörni, amit követelünk. Ha azt akarod, hogy hatékony érdekképviseleted legyen, ha azt szeretnéd, hogy egy határozott, a tagjai, a társadalom érdekében a népszerűtlen dolgokat is kimondó, harcos és sikeres szervezet álljon mögötted! Hidd el, a jogaid megérik havonta egy gyorséttermi menü árát!

Rád van szükség – MOST van szükség rád!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »