Nem támadni kéne a pedagógusokat

Egy normális világban elképzelhetetlen lenne, hogy a kormány saját honfitársainak egy csoportja ellen hangolja a közvéleményt. Elmondjuk, hogy ez miért van így itthon.

A kormány különböző tagjai – Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével – összehangoltan támadják a pedagógusokat. Mielőtt bárki is arra gondolna, mindez csak azért van, mert a PDSZ nem fér a bőrébe, és tovább köti az ebet a karóhoz, amennyiben kéri, hogy ne zavarják vissza a munkatársainkat anélkül, hogy a vírus elleni védettség ki tudott volna alakulni, most szögezzük le: ez nem így van. A kormányzati állításokból pontosan kiderül:

az a hadjárat, amit a kormány a pedagógusok ellen visel, szándékos, cinikus és kizárólag politikai érdekek mozgatják. 

A pedagógusok oltási programjához szükséges vakcinákat a regisztrált idősek oltására tervezett vakcinakészletek átcsoportosításával lehet megoldani” – figyelmeztetett kétszer is a hivatalos kormányzati koronaoldal, először pénteken, majd vasárnap – ezt már a 444 újságírója, Szurovecz Illés szúrta ki

Szurovecz leírja, hogy a kormányzati koronaügyi információs oldal eddig egyetlen alkalommal sem érezte fontosnak, hogy erre figyelmeztessen bárkit is: sem a várandós anyák esetén, sem a bírósági dolgozók, az ügyészség, a BKV, sem a rendőrök, a katonák, a Magyar Villamos Művek, a MÁV, a Paksi Atomerőmű munkavállalói oltásánál nem merült fel, hogy „átcsoportosításokat” emlegessen a kormányzat. Sőt még a politikusok oltásánál sem történt ilyesmi. 

A támadások nem álltak itt meg. Orbán Viktor többször is kitért a pedagógusokra – első látásra legalábbis – teljesen érthetetlen célú kijelentéseket megfogalmazva: „ugyanakkor van, hogy nyári szabadság, tehát ismerjük ezeket a hangokat”; “Kérek mindenkit, azokat is, akik esetleg fönntartásokkal vannak a pedagógusok iránt, hogy ezt fogadják el.” Gulyás Gergely miniszter is hasonlóan fogalmazott: „Sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan munkájukból adódóan naponta sok emberrel találkoznak és nem jutnak soron kívül oltáshoz.

De emlékezhetünk arra is, amikor Maruzsa államtitkár kijelentése szerint alacsony a pedagógusok oltási kedve (16 százalékról beszélt) – amiről persze kiderült, hogy a rendelkezésre álló egy hétvége alatt az érintettek 75%-a regisztrált, és akkor nem is beszéltünk arról, hogy kollégáink egynegyede már át is esett a betegségen: 

https://nedolgozzingyen.hu/2021/03/30/felmeres-a-nevelesi-oktatasi-dolgozok-csak-kialakult-vedelemmel-akarnak-visszaterni-az-intezmenyekbe/

Miért jó a kormánynak egy csoport ellen hangolnia a közvéleményt? Hiszen józan ésszel az lenne a célja, hogy igyekezzen nyugalmat teremteni a társadalomban ezekben a súlyos napokban. Nem éppen el kellene magyaráznia, miért ajánlja az egészségügyi világszervezet, miért követi másik 18 uniós ország is azt a gyakorlatot, hogy minél előbb beoltsák a nevelésben-oktatásban dolgozókat? Nagyon furcsa, amit a kormány művel, és – természetesen – joggal háborodik fel rajta a békés szemlélő. 

Pedig a kormánynak több oka is van arra, hogy így viselkedjen.

1. Az április 19-ei indítás irreális

Orbán Viktor és a kormány is pontosan tudja: az április 19-i újraindulás egyáltalán nem atombiztos.  Egyrészt a kormány saját szakértői is keveslik a célként kitűzött 2.5 millió beoltottat. Az sem biztos, hogy sikerül annyi embert beoltani. És ami a legfontosabb: ha a kórházak és az egészségügy hihetetlen terhelése nem enyhül addigra, teljesen irreális a nyitás – és bár a kórházak személyzetehősiesen próbálja állni a sarat, nem fogja bírni, ha a túl korai nyitás miatt újabb tömegek zúdulnak rá az ellátórendszerre. Ez ellen semmit sem tud tenni Orbán Viktor és a kormánya. 

Helyesebben talán mégis tud mit tenni: 

keres és talál egy bűnbakot, méghozzá a pedagógusok személyében. 

A pedagógusok amúgy is késve indult oltási programjához egy közeli, ám igazából teljesen irreálisnak tűnő nyitási időpontot választ – jól tudja, hogy ekkorra még nem alakul ki a munkavállalók védettsége. Megvárja, amíg a szakmai szervezetek tiltakoznak, amit értékelhetetlen válaszokkal, támadásokkal reagál le. 

Ha akármilyen okból is nem lehet majd kinyitni az intézményeket, akkor itt a bűnbak: a pedagógusok nem akarták – mi próbáltuk, nem tehetünk róla. 

2. Orbán Viktor nem akar fizetni

Egyértelmű: a kormánynak már rég költenie kellene arra, hogy a munkájukat elvesztők, a gyermekeikkel otthon maradni kényszerülők rendes kompenzációt kapjanak. A kormány azonban nem akar fizetni. Hajmeresztő összegeket költ a 67 milliárdos vadászati kiállításra, olimpiai stadionokra, de nem hajlandó segíteni a bajbajutottaknak. 

Még a 100%-os táppénzek kifizetését is megakadályozza, olyan bürokratikus rendelkezések kialakításával, amelyek szinte teljesen lehetetlenné teszik az egyébként jogosan járó pénz megszerzését. Nem akar fizetni.

Pedig fizetnie kellene – és ez egyre kevésbé elkenhető: fizetnie kellene a gyerekekkel otthon maradó szülők bérkompenzációját, réges rég be kellett volna vezetnie a felmondási tilalmat, emellett támogatnia kellene a munkáltatókat, hogy ne kelljen további álláshelyeket megszüntetni.

Orbán Viktor nem akar fizetni, ezért inkább eltereli a figyelmet. Úgy érzi, jobb az, ha a dühös szülők a pedagógusokat támadják, nem pedig a kormányt. És ezért a maga átlátszó módján mindent meg is tesz. Végül is a túlélése múlik azon, hogy el tudja osztani a felelősséget.

3. Emelni kellene a fizetéseket

Azt is igen jól látja a kormány, hogy a nevelésben-oktatásban dolgozók türelme elfogyott. Vége. Amikor a megkérdezettek fele elmenne sztrájkolni, amikor csak 20 százalék körüli nyilatkozik úgy, hogy inkább nem menne – akkor ott komoly gondok várhatók. 

A nevelésben-oktatásban dolgozók végre rájöttek: akár ők is diktálhatnának.

Ez a lehetőség pedig megrémíti a kormányt. Hogy elkezdünk úgy viselkedni, ahogy a munkaerőpiaci helyzetünk indokolná: azaz megszorongatjuk a munkaadót. Hiszen amúgy is kevesen vagyunk. Ez komoly veszély egy olyan államnak, ami leginkább a közpénz elköltésében jeleskedik – a közszolgáltatások fejlesztésében egyáltalán nem. Ma bármelyik mesterember annyit kér el, amennyit nem szégyell – mert nincsenek versenytársai. Csakhogy az oktatásban is ez már a helyzet! 

Abszolút alkupozícióban vagyunk, és ezt egyre többen felismerik.

Ez pedig ijesztő ennek a kormányzatnak. Ezért kell lenyomni, letámadni a szektort. „Eszetekbe ne jusson még kérni.

A megoldás

A megoldás, hogy világosan beszélünk, nem tágítunk. 

Ha a kormány azt akarja, hogy az oltás után hat nappal menjünk vissza dolgozni – írja le a tájékoztató oldalaira, hogy az oltás után hat nappal védettek vagyunk. Ha ezt nem lépi meg, ne próbálkozzon visszaküldeni bennünket több száz másik emberrel védőfelszerelés nélküli, zárt termekbe. Sem nekünk nem lesz jó – a brit variáns terjedésével pedig a gyerekeknek, diákoknak sem lesz az, nem beszélve pedig családjaikról. Ez a nyitás, ebben a formában a járványügyi adatokban is érezhető lenne: senki nem akarhatja, hogy újabb rekordokat döntsön a kórházban, intenzíven ápoltak száma, vagy a halálozás. 

Annál is inkább, mivel egyértelmű, hogy a kormány által meghatározott céldátum teljesen megalapozatlan. Mi értelme lenne bármilyen dátumot bemondani, mielőtt ki nem alakul a foglalkoztatottak védettsége? Mi értelme van bármilyen dátumot bemondani, addig, amíg a járványnak ebben a drámai szakaszában az intézmények – még a beoltott pedagógusokkal együtt is – gócpont jelentenek? 

A többit meg már ismeritek:

Ha a kormány azt akarja, hogy túlórázzunk, fizesse ki.

Ha a kormány azt akarja, dolgozzunk, fizessen emberhez méltó fizetést, rendezze a bérünket, kösse a minimálbérekhez az illetményünket. 

Fizesse ki a 100%-os táppénzt a munkahelyi betegségért – nem csak a nevelésben-oktatásban dolgozóknak, hanem mindenkinek, akinek jár! Eladónak, ápolónak, buszvezetőnek – mindenkinek!

A kormány hagyja abba az uszítást!

[frame]

Azt akarod, hogy legyen végre szavad ?! Máshogy nem fog menni: csatlakozz hozzánk!

Egyre többen vagyunk – de még mindig nem elegen! Együtt ki fogjuk harcolni az emberhez méltó munkakörülményeket!

Csatlakozz hozzánk,

ha azt szeretnéd, hogy az oktatásban dolgozóknak valóban számítson a hangja, hogy ne lehessen egy kézlegyintéssel lesöpörni, amit követelünk. Ha azt akarod, hogy hatékony érdekképviseleted legyen, ha azt szeretnéd, hogy egy határozott, a tagjai, a társadalom érdekében a népszerűtlen dolgokat is kimondó, harcos és sikeres szervezet álljon mögötted! Hidd el, a jogaid megérik havonta egy gyorséttermi menü árát!

Rád van szükség – MOST van szükség rád!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Hasonló cikkek