Újabb iskolanyitási terv: nem siker, beismerés!

Orbán Viktor április 14-én bejelentette, hogy mégsem kötelezi a felsős diákokat az osztálytermi oktatásra. Ezt a PDSZ nem sikernek értékeli: a kormány ezzel valójában azt ismerte be, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat.

Kezdjük azon, ami a legfontosabb:

most, amikor a járvány történelmi csúcsán tombol, a PDSZ továbbra is ragaszkodik az alsó tagozatok és az óvodák zárásához.

A PDSZ nem csak azért utasítja el ezt a teljesen érthetetlen döntést, mert sok óvodapedagógus oltása még csak alig néhány napja történt meg, vagy mert általánosságban is elmondható, hogy kollégáink védelme ki sem alakulhat a 19-ei dátumra. Ami önmagában is indokolná, hogy ne most nyíljanak meg az intézmények.

Nem is csak azért utasítjuk el ezt a felelőtlen döntést, mert az súlyosan sérti az Alaptörvényt is: ha a szülő kényszerből beviszi a gyerekét az intézménybe, mert nem tud rá vigyázni, nincs módja otthon maradni, akkor gyermeke élethez és egészséghez való joga, ha otthon marad és nem viszi be, a tanuláshoz való joga sérül. A kormánynak nem szabadna ilyen választás elé állítania a magyar családokat.

A kormány április 14-ei döntése 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint. Érinti még szüleiket, azaz nagyjából 1.2 millió fiatal felnőttet, és az érintett gyermekek testvéreit. A fertőzés szempontjából ez egy nagyon kritikus szám – könnyelmű, no és nagyon kevéssé érthető döntés a köznevelési intézményrendszer ekkora részének megnyitása a járvány tetőzésével egyidőben.

Az Orbán Viktor által bejelentettek csak azt bizonyítják, hogy a kormány pontosan tudja,

1 a köznevelési intézmények a járvány szempontjából veszélyes helyek,

2 a kormánynak esze ágában sincs támogatni a járvány miatt rászorulókat.

A kormány pontosan tudja, hogy az alsós és az óvodás korosztály az, akikkel a szülőknek otthon kellene maradniuk. Ha otthon maradnának, a kormánynak kötelessége lenne kompenzálni a gyermekeikkel otthon maradó szülőket. Mivel azonban fizetni nem akar, inkább beküldi a gyerekeket a járvány csúcsán az intézményekbe, hogy azt mondhassa: „miért kellene fizetnünk – menjenek csak dolgozni!”

Megint a legsérülékenyebbeket áldozza fel a kormányzat

A veszély azonban marad. A legkisebbek esetében ugyanis a legnagyobb a veszély az intézményekben. Ők azok, akiknél nincs és jórészt nem is lehet távolságtartás – ha ugyanannyi gyerek tartózkodhatna az intézményben, mint amennyi például egy üzletben, akkor a tanítóval, óvónővel egyszerre maximum nagyjából hárman lehetnének az osztályteremben, óvodai csoportban.

Nincs és igazából nem is lehet maszkviselésről beszélni ilyen kis gyerekek esetén. Gyerekek számára nincsenek oltások. Ami pedig még nagyobb baj, hogy fiatal szüleik sincsenek még beoltva – ráadásul egyre többen kerülnek súlyos állapotba az új variánsok terjedésével. Emellett az óvodások és alsó tagozatosok testvérei sincsenek beoltva, akik esetleg most érettségiznek.

Ahelyett, hogy támogatná a kormány a gyermekeikkel otthon maradókat, a legérzékenyebb, legsérülékenyebb korosztályt teszi ki a veszélynek – a legdurvább járványhullám közepén.

Ez a döntése az egész társadalom számára veszélyes – a kormány tehát továbbra is inkább veszélyezteti a családokat, csak hogy ne kelljen támogatnia a rászorulókat.

A fenti intézkedéseket annak tudatában hozta meg a kormány, hogy a járványügyi adatok jelenleg sokkal rosszabbak, mint az iskolák bezárásának idején, és szakértők sora figyelmeztet arra, hogy hosszan elnyúló platóra számíthatunk.

Kérjük a Kormányt, hogy győzzön a józan ész! Használja az uniós forrásokat arra, amire a legfontosabb lenne: támogassa az otthon maradni kényszerülő diákok, gyermekek szüleit! Tartsa zárva a köznevelési intézményeket és csak akkor nyissa meg őket, amikor a hullám levonult!

[frame]

Azt akarod, hogy legyen végre szavad ?! Máshogy nem fog menni: csatlakozz hozzánk!

Egyre többen vagyunk – de még mindig nem elegen! Együtt ki fogjuk harcolni az emberhez méltó munkakörülményeket!

Csatlakozz hozzánk,

ha azt szeretnéd, hogy az oktatásban dolgozóknak valóban számítson a hangja, hogy ne lehessen egy kézlegyintéssel lesöpörni, amit követelünk. Ha azt akarod, hogy hatékony érdekképviseleted legyen, ha azt szeretnéd, hogy egy határozott, a tagjai, a társadalom érdekében a népszerűtlen dolgokat is kimondó, harcos és sikeres szervezet álljon mögötted! Hidd el, a jogaid megérik havonta egy gyorséttermi menü árát!

Rád van szükség – MOST van szükség rád!

[/frame]

Ezekre a cikkekre is kíváncsi lehetsz

Hasonló cikkek