Kirúghatnak-e, ha nem vagy beoltva?

Az oltás valóban életeket ment. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárkinek is joga lenne zsarolási alapként használni.

Elöljáróban szeretnénk leszögezni: a PDSZ mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát, amint lehet. Azért is harcoltunk olyan határozottan az oktatási intézményekben dolgozó munkavállalók mielőbbi beoltásáért, mert úgy gondoljuk, minél több ember kapja meg a vakcinát, annál jobb mindenkinek. A végső cél a nyájimmunitás kell legyen, akkor térhetünk majd vissza a pandémia előtti életünkhöz, ha ez megvalósul.

Ugyanakkor azt is valljuk, hogy az embereket tárgyilagos tájékoztatással, szemléletformálással, helytálló, tudományosan megalapozott érvekkel kell rávenni arra, hogy beadassák az oltást, nem pedig azzal, hogy a munkahelyük elvesztésével fenyegetik őket. Egyelőre egyik Covid-vakcina sincs a Magyarországon kötelező védőoltások közt, ami azt jelenti: mindenkinek joga van eldönteni, hogy beoltatja-e magát, és ha igen, melyik oltóanyaggal.

Óvatosság vagy fenyegetés?

Egyre több jelzés érkezik hozzánk olyan munkáltatókról, akik tudni kívánják dolgozóikról, be vannak-e oltva. Helyenként olyan kijelentések is elhangzottak, hogy az oltás felvétele nélkül nem biztosított a munkavállaló további alkalmazása. Utóbbira enged következtetni az alábbi elfogott levél is, melyet egy egyházi fenntartású iskolából juttattak el hozzánk:

A dolgozók amiatt aggódnak, hogy kirúghatják őket, ha nincsenek beoltva.

Azt már nagyon sokszor elmondtuk, hogy egy oltás még nem jelent biztos védettséget, de annak is számtalan oka lehet, hogy valaki még nem kapta meg az első oltást sem. Vannak, akik még valamilyen oknál fogva nem kerültek sorra, vannak, akik csak nyugati oltást szeretnének beadatni maguknak. Vannak olyanok is, akik nemrég estek át a betegségen, ezért még nem olthatók, és olyanok is akadnak, akik egyáltalán nem szeretnének oltást kapni. Nem gondoljuk, hogy ők helyesen járnak el, de egyelőre mindenkinek joga van nem felvenni az oltást, hiszen a Covid elleni védőoltás nem kötelező.

Éppen ezért kirúgással fenyegetni egy oktatási intézményben bárkit azért, mert nincs beoltva, jogilag egyértelműen aggályos.

A NAIH állásfoglalása

Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke még április 1-én kiadta állásfoglalását a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerhetőségéről, melyet teljes terjedelmében letölthetsz innen:

Állásfoglalás egyik legfőbb üzenete mindenekelőtt az, hogy a jogalkotóknak kellene ezt a kérdést rendezni:

„…a Hatóság álláspontja szerint indokolt és szükséges, hogy a jogalkotó egységesen rendezze a munkavégzésre irányuló jogviszonyok során a védettség tényének igazolásával kapcsolatos követelményeket.”

Péterfi szövegéből az is kiderül, hogy a Covid-fertőzéssel szembeni védettség egészségügyi adat, és mint minden személyes adattal, így ezzel kapcsolatosan is a GDPR szabályai a mérvadóak, különösen annak 6. és 9. cikkelye. Fontos tudni, hogy

a védettséggel kapcsolatos információkérés jogszerűségét a munkáltatónak pontos jogszabályi helyek feltüntetésével igazolnia kell.

Ahogyan azt is, milyen módon kezeli a kapott adatokat. Ha tehát a fenti levélhez hasonló módon kéri tőled bárki a védettségi igazolványod bemutatását, vagy bármilyen információt az oltakozásoddal kapcsolatban, nem vagy köteles ennek a kérésnek eleget tenni.

Mit lehet tenni?

Ha a fentihez hasonló levelet kapsz, semmilyen kötelezettséged nincs, hiszen az a védettségedre vonatkozó adatkérésnek abszolút szabálytalan módja.

Természetesen a jelenléti oktatás biztonságos megszervezéséhez szükséges tudni, mely munkavállalók rendelkeznek védettséggel a vírus ellen, de az erre vonatkozó adatok bekérésének megvan a törvényes útja.

Például csak úgy bekérni az erre vonatkozó információkat, vagy elrendelni, hogy mindenki mutassa be a védettségi igazolványát, teljesen jogszabályellenes. Ahogyan bárkit emiatt kirúgással fenyegetni, vagy védettségi igazolvány hiányában kirúgni szintén az, hiszen jelenleg egyik oktatáshoz kapcsolódó munkakör betöltésének sem feltétele a védettségi igazolvány megléte.

Ahogyan arra a NAIH állásfoglalása is kitér, vannak olyan munkák, ahol kulcsfontosságú a munkavállaló védettsége, és sok érv szólhat amellett, hogy pedagógusnak, a konyhai személyzet tagjának vagy portásnak lenni is ilyen.

„A NAIH álláspontja szerint a fenti szabályok alapján munkajogi, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi, valamint munkaszervezési céllal, e körben kiemelve a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi biológiai expozíciók felmérésére vonatkozó – objektív szempontok alapján elvégzett – kockázatelemzés alapján, egyes munkakörökben vagy foglalkoztatotti személyi kör esetében szükséges és arányos intézkedésnek minősülhet a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerése a IV.pontban ismertetett feltételek teljesülése esetén egyrészt a védett munkavállaló, másrészt a többi munkavállaló, harmadrészt a munkavállalóval potenciálisan kapcsolatba kerülő harmadik személyek (ügyfelek) élete és egészségének védelme, illetve ehhez kapcsolódóan a munkáltató kötelezettségeinek történő megfelelés szempontjából.”

Tehát teljesen jogos igény lehet tudni, hányan rendelkeznek védettséggel a dolgozók közül. Ennek érvényesítéséhez viszont, mint láthatjuk, a járványügyi kockázatok objektív elemzésére van szükség, aminek nyilván részét képezi annak megállapítása is, a munkáltató milyen egyéb lépéseket tesz a biztonságos és egészséges munkakörnyezet megteremtése érdekében.

Ha pedig adatok bekérésére kerül sor, akkor először is:

„A munkáltatónak mint adatkezelőnek a személyes adatok kezelésének (így a munkavállalókoronavírus elleni védettsége tényére vonatkozó adatok kezelésének) pontos célját és az adatkezelés jogszerűségét alátámasztó jogalapot kell elsőként meghatároznia.”

És azt is jó tudni, hogy a védettségi igazolvány bemutatását bizonyos feltételek mellett kérheti ugyan a munkáltató, de magához nem veheti, és másolatot sem készíthet róla.

Az egyetlen, amit tehet, hogy írásban nyugtázza/igazolja az igazolvány bemutatását vagy be nem mutatását.

Összegezve tehát arra biztatunk, hogy mielőbb oltasd be magad, ha eddig még nem tetted meg. Viszont ennek oka a saját és a környezeted egészségének védelme, ne pedig a munkáltatód nyomásgyakorlása legyen. Utóbbi ellen küzdj azzal, hogy ismered a jogaidat, és ki is állsz értük.

[frame]

Te is azt szeretnéd, ha az oktatásban a félelem helyett a józan ész igazgatna? Csatlakozz!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »