A PDSZ követelésére módosult a szakképzésben dolgozók továbbképzési kötelezettsége

Még mindig sok az anomália a szakképzés oktatóinak továbbképzései körül, de az EMMI-vel ellentétben az ITM legalább egy követelésünket meghallotta, és beépítette egy rendeletmódosítás formájában.

Ahogyan azt nemrég megírtuk, irreális és inkorrekt továbbképzési elvárásokkal kellett szembenézniük azoknak az oktatóknak, akik a szakképzést érintő jogviszonyváltozás következtében kikerültek a közalkalmazotti törvény hatálya alól:

https://nedolgozzingyen.hu/2021/06/04/nesze-semmi-fogd-meg-jol-a-szakkepzesben-oktatok-tovabbkepzesi-kotelezettsegerol/

Az érintett oktatóknak az eddigi hét helyett négyévente kell teljesíteniük a továbbképzési kötelezettséget – igaz, hogy az eddigi 120 helyett „csak” 60 óra erejéig. Viszont az eredeti rendelet szerint azoknak, akiknek a legutóbbi továbbképzésük óta eltelt négy év (amire a korábbi, hétévenkénti kötelezettséget tekintve elég nagy az esély), 2021. december 31-éig teljesíteniük kellett volna a 60 órányi továbbképzést. Különösen azokkal szemben volt méltánytalan ez a szabályozás, akik a közalkalmazotti törvény szerint mentesültek volna a továbbképzési kötelezettség alól, az új jogviszonyban viszont nem, vagyis az 55 és 60 közötti korosztály járt igazán rosszul.

Ez nem kis bonyodalmat okozott, hiszen a többség nem úgy tervezte a nyarat, hogy annak egy részét továbbképzésen fogja tölteni, ebből adódóan ősszel jó eséllyel rengeteg helyettesítendő, továbbképzésen lévő kollégára lehetett számítani. Ezzel és a továbbképzéseket érintő egyéb anomáliákkal kapcsolatban a PDSZ 2021. június 4-én levelet írt Palkovics László miniszternek, melyben több változtatást is követelt a szakszervezet. E levelünkre kapott válaszban megírta az ITM, hogy már a Parlament oldalán olvasható az erről szóló  – a 2021. június 11-én benyújtott – módosító javaslat.

Apró siker, de ettől még tény: a levelünk után pár nappal publikált rendeletmódosításból kikerült a december 31-iki határidő.

Örülünk, hogy míg az EMMI legfeljebb annyira képes, hogy terrorszervezethez hasonlítgasson minket, az ITM legalább egy részét meghallja annak, amit mondunk. Persze nem akarjuk túldimenzionálni a PDSZ szerepét, a határidő eltörléséhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy  az igénybe vehető továbbképzések száma kevés, az IKK honlapján (https://ikk.hu/otr) szereplő leírások mögött valójában nincs megfelelően kidolgozott tartalom. Az itt meghirdetett képzéseknek nem ismert a helyszíne, az időpontja, nincs róluk részletes tematika sem. Annak ellenére nincs, hogy már eddig is irdatlan összegek kerültek kifizetésre, köztük jó sok milliónyi, gonosz Brüsszeltől kapott forint is – ahogyan ez a közérdekű adatként nyilvánosságra hozott szerződésekből kiolvasható itt.

Lenne még pár javaslatunk

Először is üdvözölnénk, ha a közoktatásban dolgozó kollégáikhoz hasonlóan mentesítené az ITM az 55. életévüket betöltött oktatókat is a továbbképzési kötelezettség alól.

Másodszor elvárjuk, hogy az ITM jobb gazdája legyen a szakképzésre szánt forintoknak, alaposabban ellenőrizze, és tegye transzparenssé, hogy milyen cégeknek mire fizette ki a milliókat.

De ami még a továbbképzések körül uralkodó fejetlenségnél is aggasztóbb, az az, ahogyan az állam a szakképzést is kiszervezi a szívének kedves magáncégeknek. Bár a hírekben erről kevés szó esik, Hadházy Ákoson kívül nem sokan foglalkoznak a témával,

az egészségügy mellett a szemünk láttára megy végbe az állami szakképzés ellehetetlenítése is.

A hozzánk eljuttatott információk szerint Szegeden például a szakképzési centrum kihagyásával, egy baráti cég és egy teológiai egyetem részvételével részvételével hoznak létre képzési központot melybe aztán széles folyamként hömpölyöghet a gavallérosan megállapított állami normatíva és a különböző uniós pályázati források.

A továbbiakban várjuk tehát a fentiekről az ITM tájékoztatását, és csak remélni tudjuk, hogy egyszer az EMMI is veszi magának a fáradságot, és az udvari gittegylet mellett a szakszervezet véleményét is figyelembe veszi az oktatást illető kérdésekben.

[frame]

Csatlakozz még ma!

Mitől lesz itt változás? Tőled!

A te belépésed erősít minket, a te elkötelezettséged a saját jövődért.

Mi lesz, ha nem lépsz be? Ha úgy gondolod, majd mások megteszik helyetted? Jobb a békesség?

Nem tudjuk pontosan megjósolni. Hányszor is mondtad magadnak az elmúlt években, hogy rosszabb már nem lehet? Ó dehogy nem….

Lépj be, mert ha nem költesz a jövődre, más sem fog. Csatlakozz!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »