Közösen tiltakoznak a szakszervezetek a légiforgalmi dolgozók jogerősen engedélyezett sztrájkjának betiltása ellen

A magyar kormány a felhatalmazási törvényben foglalt jogával visszaélve rendeleti úton tiltotta be a légiforgalmi dolgozók jogerősen engedélyezett sztrájkját. Orbán Viktor kormánya ezzel a saját maga által egyébként is példátlanul szigorúra szabott sztrájktörvényt írta felül, ráadásul valótlanságokat állít a rendeletben. Több szakszervezettel együtt a PDSZ is kiáll a jogtiprás ellen.

Sztrájkolni ma Magyarországon nagyon nehéz. Hogy miért, azt egy korábbi (még a pandémia előtt) készült) cikkünkben részletesen leírtuk, reagálva a folyamatosan érkező kritikákra, miszerint miért nem tudunk már összehozni egy normális sztrájkot.

A legnagyobb akadály, hogy a sztrájktörvény 2010-es módosítása óta a jogszabály az elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás létrejöttéhez köti a sztrájk jogszerűségét. Vagyis míg korábban a törvényes sztrájk szervezésének elindításához elég volt, ha megkezdődtek a tárgyalások a sztrájk alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásokról a munkáltató és sztrájkbizottság között, ma ezzel meg kell várni az aláírt megállapodást. Ennek hiányában a bíróság dönt az elégséges szolgáltatásokról.

Nem nehéz belátni, hogy ez milyen komoly hátrányba hozza a munkavállalókat, hiszen a munkaadójuk számtalan módon akadályozhatja az elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás létrejöttét, és a bíróságok sem szokták elsietni az ezzel kapcsolatos döntéshozatalt. Ez az oka annak, hogy a PDSZ 2019 januárjában kezdeményezett sztrájkját máig nem sikerült megvalósítani. Először az EMMI, majd a bíróság időhúzása, később pedig a pandémia, ezt követően a kúria lassúsága miatt.

A kormány hazugsága a jogerős bírósági döntéssel szemben

A légiirányítási dolgozóknak viszont sikerült a szinte lehetetlen: a Fővárosi Törvényszék másodfokon is jogszerűnek minősítette a sztrájkjukat, hiszen a határozatukban foglalt elégséges szolgáltatások megfeleltek a jelenleg érvényes jogszabályoknak, és „teljes körűen biztosítják a mentő repülések, az állami repülések, katonai repülések, bajba jutott légijárművek, humanitárius célú repülések és vakcinaszállító légijárművek léginavigációs kiszolgálását”.

Annak idején, a felhatalmazási törvény megszavazásakor sokan kongatták a vészharangot attól tartva, hogy a kormány olyan ügyekben is élni fog kiterjesztett jogkörével, amelyeknek semmi közük a járványhoz, viszont alkalmasak a jogállamiság gyengítésére. Azóta többször is bebizonyosodott, hogy a „vészmadaraknak” igazuk volt. Különösen gyomorforgató a sztrájktörvényt felülíró, hétfőn megjelent kormányhatározatban, hogy hazug módon éppen a járvány elleni védekezéssel takarózva tilt be egy jogerősen jogszerűnek ítélt sztrájkot:

„1. § A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.”

Holott éppen azt mondja ki a Fővárosi Törvényszék másodfokú végzése, hogy de, van helye sztrájknak, hiszen az elégséges szolgáltatások biztosítanak mindent, amire ebben a rendkívüli helyzetben szükség van.

Vagyis amikor Orbán Viktor egy tollvonással betilt egy sztrájkot annak bíróság által is jóváhagyott kezdete előtt egy nappal, akkor nemcsak a munkájuk súlyához és a viselt felelősséghez mérten mélyen alulfizetett légiirányítókat csapja arcul, hanem a bíróságokat is.

Ezért volt magától értetődő, hogy a PDSZ csatlakozik a jogtiprás elleni tiltakozáshoz, és szolidaritást vállalva aláírja több szakszervezet és szakszervezeti szövetség által közösen megfogalmazott levelet:

AZ ALÁÍRÓ SZERVEZETEK TILTAKOZNAK A LÉGIFORGALMI DOLGOZÓK ÁLTAL BEJELENTETT SZTRÁJK BETILTÁSA, A SZTRÁJKJOG ÖNKÉNYES KORLÁTOZÁSA ELLEN

A magyar kormány – visszaélve a felhatalmazási törvényben foglalt jogával – a hétfőn kihirdetett rendeletével felülírta a sztrájktörvényt, megakadályozva a légiforgalmi irányítók keddre meghirdetett munkabeszüntetését. Ezzel újabb bizonyítékot adott arra, hogy ma Magyarországon a munkabeszüntetés alkotmányos jogának gyakorlását – a magyar kormány, ahol csak tudja – minden eszközzel ellehetetleníti. A történtek miatt az aláírók – MaSZSZ, és a Szakszervezetek Akciószövetsége – az Alapvető jogok biztosához és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetéhez fordulnak jogorvoslatért.

Felszólítjuk a Magyar Állam nevében eljáró kormányt, mint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaság egyetlen részvényesét, hogy a sztrájkjog indokolatlan korlátozása helyett tevékenyen vegyen részt a légiforgalmi irányítók bértárgyalásán, amelynek során állapodjanak meg abban, hogy a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök szállítása egy esetleges sztrájk alatt is zökkenőmentesen történjen!

Budapest, 2021. 07. 28.”

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

Szó nélkül kifizeted a lakásbiztosításodat? Az autódét? Teketória nélkül kifizeted a telefonszámládat is?

Mit gondolsz: ha nem áldozol arra, hogy valaki képviselje az érdekeidet a munkáltatóddal szemben, akkor végül kinek az érdekei kerekednek felül? Mi történik, ha ez így megy tovább?

Elértéktelenedik a munkád, nem becsülnek meg, összemegy a fizetésed, nem vesznek emberszámba. Nem számítasz.

Mi, a PDSZ-nél keményen képviseljük az érdekeidet. Nem teketóriázunk: a tagjaink érdekében járunk el, mindenekelőtt.

De nélküled nem megy! Ezért kell belépned. Csak együtt jutunk valamire.

Ha nem fizetjük be a számlánkat, egyszer csak lekapcsolják a szolgáltatást, az áramot, a telefont. Ha befizettük, visszakapcsolnak. Ez igen egyszerű – de nem ilyen egyszerű a helyzet a munkahelyeddel, a képviseleteddel kapcsolatban.

Talán elsőre nem tűnik annyira látványos hibának, ha nem áldozol az érdekeid képviseletére, mint annak, amikor nem fizeted az áramszámládat, és kikapcsolják nálad a villanyt. Nem kapcsolja rád senki a villanyt. A képviseleted elhanyagolásának viszont tovagyűrűző hatásai lesznek: míg a villanyt azonnal visszakapcsolják, amikor befizeted a díjat, ha nincs képviseleted, azt évekig szenvedni fogod – alacsony megbecsültség, fizetés, társadalmi státuszod, munkakörülményeid romlása, és még sorolhatnánk. A helyzet egyre romlani fog. A végén meg még nehezebb lesz a változás, mert a munkáltató hozzászokott: rajtad át lehet lépni, téged egyszerű leszerelni.

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk.

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Hasonló cikkek