PDSZ: Parragh beszéde elfogadhatatlan egy oktatási intézményben

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mondott az országos szakképzési tanévnyitón. Parragh minden bizonnyal azért beszélhetett itt, mivel hozzájárulása nélkül talán sor sem kerülhetett volna a teljes magyarországi szakképzési rendszer szétzúzásához.

[frame]

Parragh László beszéde bármilyen intézményben elfogadhatatlan. Parragh László beszéde elfogadhatatlan. Parragh László elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan!

[/frame]

Idén Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérték fel, hogy megnyissa a szakképzés tanévét. A kamarai elnök borgőzös beszéde egy olyan helyzetben hangzott el Csongrádon, amikor

a nyomorúságos béreink rendezéséről, a rendszeres túlmunkánk jogszerű kifizetéséről még csak megszólalni sem akar a kormányzat. Konok hallgatás övezi a munkakörülményeink rohamos és drámai romlását, a konkrét mélyszegénységben élő nevelési-oktatási dolgozók helyzetét.

Parragh beszéde mégsem a fentiek miatt lett érdekes, vagy izgalmas. Nem azért, mert végre részleteket osztott meg az egybegyűltekkel arról, hogy mi várható a nevelés-oktatás rendszerében – hiszen jól láthatóan annak ellenére is a legjobban értesültek közé tartozik, hogy egyértelműen, no és teljes mértékben fogalmatlan az oktatással kapcsolatos szakmai kérdésekben.

Parragh azzal hívta fel magára a figyelmet ezen az augusztus végi napon, hogy ezt az alkalmat ragadta meg újabb politikai hűségesküjére, még pedig azzal, hogy – hogyan fogalmazzunk szépen – buzizott egyet. Egy évnyitón. Egy iskolában. 2021-ben.

Amíg alig pár éve teljesen elfogadhatatlan lett volna, hogy valaki, akár a nézőtér soraiban ilyen megjegyzéseket fogalmazzon meg, ma a mikrofon mögött a hazai állami oktatás egyik szétverője teljes nyugalommal és beleéléssel mondhatta el az alábbiakat:

„…de azt már nehezen viselem, amikor mondjuk a kilenc éves kisfiamat a tanár úgy segíti fel a létrán, vagy a kötélen, hogy egyébként tudom róla, hogy a fiúkhoz vonzódik.”

Primitív, műveletlen beszólás

Természetesen Parragh beszólása primitív és műveletlen, és nagyon sok szinten sértő.

A gyermekek a pedagógusok, a nevelésben-oktatásban közvetlenül részt vevők számára tabuk. Mindegy, hogy a pedagógus, vagy pedagógiai asszisztens a saját neme vagy a másik nem iránt vonzódik. A pedofíliának semmilyen formája nem tolerálható – és nem lesz bocsánatosabb bűn az sem, ha egy felnőtt férfi nem kisfiúkat, hanem kislányokat ront meg.

Parragh fenti kijelentése már csak ezért is gyomorforgató. Nem hogy egy évnyitó ünnepsége, de a sarki kocsmába sem való. De a legfontosabb, hogy

sem Parragh Lászlónak, sem a kormánynak, sem senkinek nincs köze ahhoz, mi az egyes kollégáink szexuális irányultsága. Más szexuális irányultságát kiteregetni egyébként pedig bűncselekmény.

A PDSZ álláspontja, hogy akkor jelezzen valaki problémát, ha tényleges abúzusra kerül sor. Ugyanis az abúzus a bűncselekmény – nem pedig a szexuális irányultság vagy akár a nemi identitás. Az szigorúan magánügy – és ezt sérti meg Parragh László és a kormány is, amikor a problémák elkendőzése érdekében a jogszerűség határait feszegető kampányt folytat a szexuális kisebbségek ellen.

PDSZ: ránk számíthatsz!

Parrag fenti kijelentése, továbbá a kijelentés helyszíne, egy országos tanévnyitó szimbolikus jelentőséggel bír. Ahogy az is, hogy

az oktatásirányítás felől nem érkezett semmilyen elhatárolódás az elhangzottak miatt. Sőt: a szegedi televízió megkeresésére a szakképzést irányító tárcát vezető Palkovics László miniszter sem határolódott el a kijelentéstől, hanem a homofób törvény elfogadhatóságáról értekezett az őt kérdező riporternek.

Mindez felveti annak a lehetőségét is, hogy kollégáinkat szexuális identitásuk miatt hátrány, megkülönböztetés érheti munkahelyükön.

A PDSZ arra kéri a nevelésben-oktatásban dolgozókat, ha bárki hátrányt szenvedne ilyen ügyből kifolyólag, keresse a PDSZ-t. Nem engedjük, hogy munkatársaink célponttá váljanak a kormány bizarr kommunikációs hadjáratában!

Emellett felszólítjuk a kormányt, hogy hagyja abba a terelést, és foglalkozzon a valódi problémákkal: a béreink, munkakörülményeink rendezésével.  

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Változást! Most!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »