Nem életszerű, Katalin?

Ez egy rövid cikk lesz.

Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter egyben a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője is. Ebben a minőségben tartott sajtótájékoztatót Budapesten a minap, amikor a 444 beszámolója szerint az ATV munkatársának kérdésére elmondta, hogy

„a pedagógus életpálya nem minimálbérhez kötött. Ilyen értelemben ez egy olyan felvetés, ami megváltoztatná a mostani logikáját a pedagógus életpályának. Én nem érzem azt életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán alapjaiban. Azon, hogy egyébként a pedagógusoknak a bérét kell emelni, ezzel nem tudnék vitatkozni, és nem is szeretnék.”

Novák miniszternek ezennel szeretnénk figyelmébe ajánlani, hogy

miközben szegénységi küszöb alatt tengődnek a nevelési-oktatási dolgozók, egyes kormánypárti képviselők, miniszterek és államtitkárok idei béremelésének összege bőven meghaladta a legtöbb pedagógus teljes havi nettó fizetésének összegét. Ezt hívjuk mi életszerűtlennek!

A miniszter figyelmébe ajánljuk továbbá, hogy a vetítési alap mindenkori minimálbérhez kötését a Fidesz-kormány kezdte el a rettenetes körülmények között leszerepelt pedagógus-életpályamodell nevű szemfényvesztéssel, majd a Fidesz-kormány rekesztette be a vetítési alapot a 2014-es minimálbér szintjén.

Ha pedig életszerűtlenségről beszélünk, mindehhez hozzáfűznénk még azt is, hogy az elmúlt 10 évben 786 százalékkal nőtt a parlamenti képviselők vagyona a leadott vagyonnyilatkozatok alapján, miközben a nevelésben-oktatásban dolgozók 97.5%-a jelezte, hogy anyagi és megélhetési problémái vannak, 70%-uknak valamilyen szinten nehézséget okoz az egészséges táplálkozáshoz szükséges költségek kigazdálkodása, míg 38.3 százaléknak konkrét lakhatási problémái vannak.

A PDSZ ezen életszerűtlenségek azonnali megszüntetését követeli a kormánytól:

haladéktalanul tegyenek lépéseket az azonnali bérrendezés és a munkakörülmények javítása érdekében!

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Változást! Most!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Kincse Szabolcs

Kincse Szabolcs

Hasonló cikkek

Béremelés és ki nem fizetett túlmunka – csak tagoknak

Ebben az írásunkban hozzájutsz azokhoz a tartalmakhoz, amelyeket csak tagoknak tettünk elérhetővé. Miről van benne szó? Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is a béremelés? Hogyan tudod behajtani az elmaradt díjazást a 2023. december 31-éig végzett eseti helyettesítésért és egyéb többletmunkáért, ha közoktatásban vagy szakképzésben dolgozol? – Ezekhez adunk szerkeszthető, frissített mintadokumentumokat is. Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is […]

Ez a cikk csak PDSZ-tagok számára érhető el. Még nem vagy tag? Lépj be!

Tovább olvasom »