Akcióban a nevelés-oktatási munkavállalók: megalakult a sztrájkbizottság!

A PDSZ és a PSZ ma, október 5-én bejelentette: közös sztrájkbizottsága azonnali hatállyal sztrájktárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal. Célunk: azonnali béremelés, a vetítési alap minimálbérhez kötése, a túlórák elszámolása és kifizetése, a munkaidő ésszerű mértékű korlátozása.

Sajtótájékoztatón jelentettük be, hogy a két nagy oktatási szakszervezet sztrájkbizottsága haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal az elviselhetetlen bérhelyzet azonnali megoldása, és a nevelés-oktatási intézményekben tapasztalható állapotok azonnali javítása érdekében.

Kiemelt nemzeti érdek, hogy azonnal megállítsuk az oktatás további rombolását, mert mi, oktatásban dolgozók, nem tudunk tovább nélkülözni! Kiemelt nemzeti érdek, mert nincs minden szülőnek lehetősége arra, hogy kimentse gyerekét az összeomló, államilag „finanszírozott” oktatásból!

Csak egy oktatási rendszerünk van: nincs mindenkinek pénze magániskolába járatni a gyerekét!

A két szakszervezet október 5-én, kedden, a pedagógusok világnapján közös tájékoztatón tett fontos bejelentést: a felek megállapodtak a sztrájkkövetelésekben.

A PDSZ eredeti követelései bővebbek azoknál, mint amelyeket végül közösen elfogadtunk partnerünkkel, a PSZ-szel. (Eredeti, nyolcpontos követeléseink listáját ennek a cikknek az alján találod).  

Azért egyeztünk most bele a rövidebb listába, mert véleményünk szerint nem várhat a sztrájkot megelőző egyeztető tárgyalások elindítása. Ennek érdekében most elfogadtuk a PSZ által javasolt, szűkebb követeléscsomagot. A tárgyalások során azonban később is kiegészíthetjük ezeket újabb követelésekkel, mint ahogy – ideális esetben – akár szűkíthetjük is követeléseink sorát.

Ilyen például a sztrájktörvénnyel kapcsolatosan megfogalmazott igen fontos követelésünk („Módosítsák a sztrájktörvényt, töröljék el a sztrájk még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodáshoz kötését annak érdekében, hogy a közoktatásban is alkalmazható legyen a munkabeszüntetés a nyomásgyakorlás végső eszközeként!”).  Abban a pillanatban kezdeményezzük majd, hogy a követeléseink közé emeljük ezt is, ha a kormány ismét megkísérelné etikátlan módon megakadályozni, hogy munkatársaink törvényesen sztrájkolhassanak.

A PDSZ célja, hogy – lehetőség szerint – még a sztrájktárgyalások alatt megnyugtatóan rendeződjenek a követelésekben meghatározott problémák. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy a PDSZ egy tavasszal kezdődő, nagyszabású sztrájkot talál reálisnak.

A két szakszervezet által elfogadott követelések a következők:

1 A Pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen!

2 Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!

3 A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!

4 A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

Tekintse meg a Mérce élő közvetítését a sajtótájékoztatóról:

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Változást! Most!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »