A szakszervezetek visszautasítják az EMMI fantáziálását: inkább koncentráljanak a lényegi problémákra

Az erőforrásminisztériumhoz is eljutott a hír, hogy a két nagy oktatási szakszervezet, a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottságot alakított.

Az ATV kérdésére az EMMI szűkszavú közleményben kommentálta bicskanyitogató stílusban a két szakszervezet kényszerű lépését:

„A szakszervezetek akciója kapcsán sajnálatosnak tartják, hogy ők is beszálltak a kampányba, legalábbis erre utal, hogy a sztrájkbizottság megalakításáról a DK közleménye alapján a Dobrev Klárával történő találkozókon született döntés.”

A kormány reakciója azt mutatja, hogy nem képesek értelmes és lényegi válaszokat kisajtolni magukból. Szomorú hazugság, hogy a PDSZ „beszállt volna a kampányba”, vagy hogy bármilyen külső szereplővel történő egyeztetést követően született volna döntés a sztrájkbizottság újraindításáról.

A PDSZ a választások előtt minden lehetőséget megragad, hogy egyeztessen a kormányzatba tartó politikai erőkkel, hogy megismerjük oktatásügyben kialakított álláspontjukat, hogy elmondhassuk javslatainkat azokról az intézkedésekről. amelyeket véleményünk szerint a következő kormánynak meg kell lépnie. Nem csak a DK-val, de valamennyi párttal szervezünk egyeztetéseket, és igen, kimondott célunk, hogy minél több párt oktatáspolitikai szakembereivel, miniszterelnök-jelöltjeivel tudjunk tárgyalni.

Nincs ez másképp a Fidesszel sem! Mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy érdemi egyeztetések történjenek a Fidesz, a kormány és a szakszervezetek között.

A kormány és a Fidesz azonban érdemben nem foglalkozott az általunk felvetett nagyon súlyos problémákkal. Az, hogy sztrájkbizottságot alakítottunk pontosan erről is szól: rá fogjuk kényszeríteni a kormányt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz és a 24. órában hozza meg a magyar oktatás érdekében azokat az elodázhatatlan döntéseket, amelyekkel adós maradt.

A PDSZ és a PSZ az alábbi közös nyilatkozatot adta ki az ügyben:

[frame]

Határozottan visszautasítja a PSZ és a PDSZ az Emmi reagálását

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a leghatározottabban visszautasítja az EMMI válaszát, amelyet a sajtó megkeresésére írt annak kapcsán, hogy a két oktatási szakszervezet közös sztrájkbizottságban küzd a bérek emeléséért, az óraszámok, a munkaterhek csökkentéséért. Az EMMI szerint a szakszervezetek is beszálltak a parlamenti választási kampányba, „legalábbis erre utal, hogy a sztrájkbizottság megalakításáról a DK közleménye alapján a Dobrev Klárával történő találkozókon született döntés”.

A két oktatási szakszervezet felhívja az EMMI figyelmét arra a tényre, hogy a sztrájkbizottságok egyesítéséről már 2020 elején született döntés – nem pedig a Dobrev Klárával történt találkozón – de a koronavírus-járvány miatt, hivatástudatból a PSZ és a PDSZ felfüggesztette a közös munkát, erről közleményt is kiadott. Azóta csak romlott a pedagógusok, az oktatásban dolgozók anyagi helyzete, társadalmi megbecsültsége, miközben nőtt a tanárhiány, vagyis a követelések továbbra is jogosak.

A PSZ és a PDSZ arra a tényre is felhívja az EMMI figyelmét, hogy 2016 óta több országos tüntetés és országos sztrájk is volt, de sajnálatos módon a kormány mind ez ideig nem hozott döntést a bérek emelésére. Most viszont a minimálbér és a garantált bérminimum várható emelésével kényszerű helyzetbe kerül a kormány: minden ötödik oktatásban dolgozó bérét ki kell jövőre egészíteni erre a szintre. De ha a tanárhiányt meg akarja állítani a kormány, ez nem elégséges, érdemi, jelentős béremelésre van szükség.

A PSZ és a PDSZ várja, hogy a kormány kijelölje a tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalásokhoz. A szakszervezetek nem vettek és nem vesznek részt a választáshoz kapcsolódó pártkampányokban, viszont valamennyi politikai párt figyelmébe ajánlják követeléseiket. A választópolgárok, köztük a pedagógusok, az oktatásban dolgozók, a szülők pedig jövő tavasszal mérlegelhetik, kire szavaznak.

Budapest, 2021. október 6.

Pedagógusok Szakszervezete; Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

[/frame]

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Változást! Most!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »