Orbán reagált a sztrájkbizottságra, de észrevehető ajánlatot nem tett

Orbán Viktor rádióinterjúban reagált a sztrájkbizottság megalakulásának hírére: nincs lehetőség komolyabb béremelésre, esetleg 10 százalékról lehet szó valamikor. A PDSZ szerint viszont ez az ajánlat nem ajánlat! Orbán ezzel megerősítette, hogy a kormánnyal sztrájkbizottságban kell tárgyalni, amely elől nem tud kitáncolni.

A miniszterelnök szokásos pénteki interjújából megtudhattuk: Orbán Viktor megkapta a szakszervezetek levelét – és szerinte nincs most lehetőség béremelésre.

Gazdaság = hatalmas siker!

Orbán a béremelések kérdését úgy vezette fel, hogy előtte elmondta, hihetetlen jól teljesítünk: „ a gazdaság teljesítménye elérte azt a szintet, ahol a járvány előtt voltunk” – mondta, – „ez kifejezetten egy közös, nagy sikere egész Magyarországnak”. A miniszterelnök ezután is bőven lapogatta saját vállát a hihetetlen teljesítmény miatt: „ezért van lehetőségünk arra, hogy olyan dolgokat tegyünk meg, amire gondolni sem mertünk”.

Mire nem mertünk gondolni? Talán a 70 milliárdos vadászati kiállításra, arra az idei költségvetésből elköltött több százmilliárdra, ami stadionokra ment el? A Fudan Egyetemnek juttatandó 40 milliárdra? Esetleg a „kormánykommunikációra”, egyebek mellett a kék plakátokra költött sok százmilliárdra? Nem ártana ezt tudni, mert ahhoz, hogy az egész nevelés-oktatás érezhető, 50%-os béremelést kaphasson csupán 300-350 milliárd forintra lenne szükség.

Orbán maga is örömmel sorolja a választási osztogatásra elköltött csillagászati összegeket. Csak az interjúban felsoroltak bőven 8-10 ezer milliárdnál tartanak. Na de ha ekkora a jólét, akkor mi a helyzet velünk? Belefér-e a mi 300-350 milliárdunk ebbe a hatalmas sikerbe?

Béremelés az oktatásban? Gazdaság = nagyon nehéz a helyzet

Ha oktatásról van szó, akár egy interjún és pár lélegzetvételen belül is borzasztó állapotba tud kerülni a gazdaság. Az újságíró belekérdez, hogy mi a helyzet pedagógusokkal és az önkormányzati dolgozókkal. A hatalmas magyar gazdasági csoda fölött egy szempillantás alatt megjelentek a viharfelhők:

Orbánnak esze ágában sincs oktatásra költeni – az interjújából is egyértelmű, hogy az állami oktatás további kivéreztetése a célja.

Hát minden a gazdaság teljesítményétől függ. Van egy szabály, amit mi nem lépünk át /…/, ami azt mondja, hogy hitelből nem lehet bért emelni” – mondta a hirtelen gondterheltté vált Orbán. Ha így, gazdasági teljesítmény nélkül emelünk bért vagy nyugdíjat, akkor az ország tönkre fog menni – mondja Orbán, aki egyébként az elmúlt hetekben Magyarország történetének legnagyobb adóságkibocsátását hajtotta végre. „Erre már többször volt példa egyébként, így vitték csődbe Magyarországot a Bajnai-kormány idején is”.

A pedagógusok amúgy is sokat keresnek

Orbán szerint a pedagógusok 2013-ban egy nagyarányú béremelésben részesültek, „megelőzve minden más foglalkozási csoportot /…/, őket előre vettük” – mondja fel az évek óta ismételgetett tündérmesét a miniszterelnök.

Orbán ragaszkodik ahhoz a mítoszhoz, hogy 2013-ban az oktatásban nagyarányú béremelés történt – ez nem igaz. Emellett Orbán és a kérdező is kizárólag „pedagógusokról” beszél az interjúban, holott mi minden oktatásban dolgozóról, technikai munkatársról, gyógy- és óvodapedagógusokról, pedagógiai szakszolgálatosokról, stb. beszélünk!  

[frame]

Milyen béremelést kapott az oktatás 2013-ban?

Az új illetmény-előmeneteli rendszert a korábbinál lényegesen magasabb munkaterheléssel 2013. szeptember 1-jétől vezették be. Az illetményeket akkor még a minimálbérhez igazították, de – és erről nem szólt Orbán interjúja – az illetményalap számítása már a bevezetéskor(!) alacsonyabb százalékokkal történt, mint ahogy azt a törvényben 2011-ben elfogadták. Az illetményalap ugyanis eredetileg a minimálbér meghatározott százaléka volt: középfokú végzettségűek esetében a minimálbér 120 százaléka, főiskolai végzettséggel a 180 százaléka, egyetemi végzettséggel a 200 százaléka. Az illetményrendszert azonban úgy vezették be, hogy a fenti százalékokat jelentősen csökkentették, és csak négy év alatt hozták erre a szintre. Tehát nem igaz Orbán „nagyarányú fizetésemelésről” szóló meséje! Ráadásul 2017-ben az utolsó „emelést” már nem kaphatta meg mindenki, mert ezt az igazgatók differenciálásra használhatták fel. A kormány azonban ezt a folyamatot is szemérmetlenül béremelésként kommunikálta, holott bérvisszatartásról volt szó.

A dolog pikantériája, hogy az „új munkaidőbeosztás” bevezetése óta egyszerűen nem fizetnek a helyettesítésekért, ugyanakkor megemelték az ellátandó órák számát is. A munkáltatók nem hajlandóak a túlmunkának még csak az adminisztrálására sem, nemhogy azt rendkívüli munkaidőként elszámolni és kifizetni.

Aztán 2015-től megváltoztatták a törvényt is úgy, hogy „vetítési alapot” vezettek be – és ezt meghagyták, azóta is, a 2014-es minimálbér szintjén. Azaz a mai napig a minimálbér 2014-es szintje a az illetményalap számításának alapja.

Tovább súlyosbítja az igazságtalanságot, hogy a kormány, ezt a súlyos mulasztást, a nem létező „emeléseket”, minden egyes évben pedagógusbér-emelésnek állította be. Ezt a hazugságot adták elő a társadalomnak éveken keresztül „béremelésként”.  

[/frame]

Orbán mindemellett maga is elismeri: „ a pedagógusoknak igazuk van, hogy béremelést akarnak” (mi tennénk hozzá, ismét, hogy nem csak a pedagógusoknak akarunk béremelést – lásd feljebb).

„én úgy látom, hogy a következő évben lehetséges egy 10 százalékos emelés a pedagógusoknál, és ’23 januárjában, hogyha így megy tovább a gazdaság teljesítménye, akkor ott lehet nagyobb bérrendezést is csinálni”

– mondta Orbán. „Most éppen sztrájkra készülődnek, ha jól látom, tehát van mozgolódás azon az oldalon, tárgyalni fogunk egymással, és megpróbálunk egy hosszabb távú megállapodást tető alá hozni egymással, hogy ők is megkapják azt, ami a munkájuk alapján jár nekik” – fűzte hozzá a miniszterelnök. Ezek szerint tehát megkaphatta a neki írt levelünket.

Nem! Elég!

A PDSZ szerint a miniszterelnök által megfogalmazottak még csak tárgyalási alapot sem képezhetnek bármilyen józan megfontolás alapján sem. A 10 százalékos ajánlat olyan messzire van attól, amiről beszélünk, hogy teljességgel elfogadhatatlan az oktatásban dolgozók számára.

Amennyiben a kormány nem tágít a fent megfogalmazott, teljességgel elfogadhatatlan ajánlatától, úgy nem csak az oktatásban dolgozóknak lesznek kellemetlen hónapjai a béremelés elmaradása miatt. A kormánynak érdemes lesz készülnie egy igen érzékeny időszakban megszervezett munkabeszüntetésre.

Felméréseink szerint a sztrájkhajlandóság rég nem látott magasságban van az oktatásban dolgozók körében – az ilyen nyilatkozatok pedig csak fokozzák kollégáink tettrekészségét.

A PDSZ azt javasolja a kormánynak, hogy tanulmányozzák a szakszervezetek követeléseit és igyekezzenek értékelhető ajánlattal előállni.

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Változást! Most!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek