Sztrájktárgyalási groteszk: „amúgy sem ennél az asztalnál kell dönteni”

Megtörtént az első sztrájktárgyalás: nem kevés meglepetést tartogatott a kormányoldal. Meglep ez valakit?

A két szakszervezet emailben értesült Kisfaludy László helyettes államtitkártól, hogy a 2021. október 13-án tartandó sztrájktárgyalásra a kormány Kisfaludy László helyettes államtitkárt jelölte ki a kormány képviseletére. Ha valakinek ez kicsit fura lenne, nem véletlen: előző sztrájktárgyalásaink során nem egy fő, pláne nem helyettes államtitkár volt kijelölve a tárgyalásokra.

Természetesen a két szakszervezet közös sztrájkbizottsága rendben meg is jelent Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épületében a megjelölt napon. A 11 órakor kezdődő tárgyaláson valóban meg is jelent Kisfaludy László helyettes államtitkár.

Ki vagy te, és mit akarsz?

Egy sztrájktárgyalás első lépése a bemutatkozás: a szakszervezeti oldal bemutatja a tárgyalófeleket, majd megkérik a kormányoldalt képviselő személyeket, jelen esetben Kisfaludy László helyettes államtitkárt, hogy mutassák be megbízólevelüket. Itt történt az első meglepetés:

Kisfaludy László megbízólevelén igen világosan az szerepelt, hogy a helyettes államtitkár a PDSZ-szel folytathat tárgyalásokat – a PSZ konkrétan lemaradt a megbízásról.

Ez természetesen egy komoly probléma, hiszen a PDSZ szakszervezeti partnerével közös sztrájkbizottságban tárgyalna. Sajnálatos, egyben kimondottan meglepő, hogy ez a körülmény elkerülte a kormány figyelmét annak ellenére is, hogy a tárgyalásokat kezdeményező levelünket is együtt írtuk alá.

A kormányoldal – szándékos? – felkészületlenségét tovább árnyalta az a kérdés, hogy vajon Kisfaludy László megbízása mire terjed ki. Mint kiderült, kimondottan nem sokra: a helyettes államtitkár álláspontja az volt, hogy neki nem szükséges döntéshozatali jogosultsággal rendelkeznie,

„hiszen amúgy sem ennél az asztalnál kell dönteni”.

Ezt a kijelentést a szakszervezetek nem tudták elfogadni: ha nincs felhatalmazása a megállapodásra, akkor őszintén: mit csinálunk itt?

A sztrájkbizottsági egyeztetés a helyettes államtitkár szerint valamiféle üzengetésről szólna. Szerintünk pedig azért folyik a sztrájktörvény alapján sztrájkbizottsági egyeztetés, hogy ennél az asztalnál szülessenek meg a döntések. Olyan féllel kívánunk tárgyalni, akinek van mozgástere, tárgyalhat és meg is állapodhat. Az elhangzottakból azonban nagyon úgy tűnik, hogy Kisfaludy helyettes államtitkár nem ilyen.

Szedjük össze magunkat, kérem!

Ezen a ponton Kisfaludy László helyettes államtitkár kijelentette: amíg a legitimációs kérdések nyitva állnak, addig nem tudjuk folytatni a tárgyalásokat, nem is térne rá a tartalmi kérdések ismertetésére. Ennek érdekében Kisfaludy újabb megbízólevelet írattat majd magának.

Igen fura, hogy a kormány az oktatást ezen a szinten árazza be, és egy óvodás trükkel próbálja elhárítani a kérdést. A korábbi egyeztetések úgy zajlottak, hogy a kormánymegbízottak időről-időre szünetet kértek, telefonon egyeztettek, majd visszatértek az asztalhoz, folytatandó az ülést. Kisfaludy próbálta ezt formai kérdésnek beállítani – a szakszervezeti oldal viszont komoly tartalmi kérdésnek tartja, hogy nem rendelkezik megállapodási joggal az, akivel szemben ülünk.

Azaz most arra várunk, hogy a kormány elintézze azt a legitimációs problémát, amit maga idézett elő.

A kormányoldalnak is lett kérése: szedjük össze számukra azokat az érintett szakágazatokat, akiket a sztrájkbizottságban eldöntöttek érinteni fognak. Ez egy furcsa kérdés, hiszen az EMMI-nek tisztában kellene lennie azzal, hogy a közalkalmazotti törvény nemcsak a közoktatásra terjed ki még akkor sem, ha folyamatosan vezetik ki e törvény hatálya alól az egyes foglalkozási csoportokat.

Hogyan tovább?

A kérdésre Kisfaludy helyettes államtitkár azt az ígéretet tette, hogy hamarosan jelentkezik az új időpont-javaslattal. Izgatottan várjuk.

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Változást! Most!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »