A PDSZ visszautasítja az EMMI közleményében megfogalmazott hazugozást

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az EMMI megint csak egy dolgot tud gyorsan és hatékonyan csinálni: lehazugozni a tárgyalópartnereit.

A minisztérium közleményében azzal vádolja a szakszervezetet, hogy „a PDSZ és a velük szorosan összefonódó média ismét hamis információkat közöl, ezzel jelentős mértékben megnehezítve azt, hogy az egyeztetési folyamat eredményes legyen.” A szakszervezet lehazugozásánál is nagyobb probléma azonban az, hogy az EMMI ezek szerint nyilvánosan megkérdőjelezi a szakszervezetek illetékességét a kötelező oltásokról szóló rendelettel kapcsolatban:

„A követelés nem a pedagógusok oltására vonatkozik, hanem a teljes jogszabályok visszavonására, amely messze túlmutat a pedagógus szakszervezetek által képviselt személyi körön.”

A fentiekkel kapcsolatban két fontos információt kell közreadnunk: 

1 A PDSZ beszámolója cikkünkben szerepel. Ebben feketén-fehéren olvasható az, amit a PDSZ közölni kíván a történtekről – nem fogalmaztunk meg olyan álláspontot, amely az EMMI fent idézett közleményében szerepel. A PDSZ egyetlen képviselője sem tett a leírtakkal ellentétes nyilatkozatot. Állításunk a következő volt: 

„A követelésre Kisfaludy László nem tudott érdemben reagálni – egyeztetnie kell.”

Emellett megemlítettük azt is, hogy „a tárgyalások egy hét múlva folytatódnak.” Nyilvánvaló, hogy ekkorra várjuk a kormányoldal reakcióját a megfogalmazott követelésekkel kapcsolatban. 

2 Az EMMI hazugozásával kapcsolatban kimondottan fontos információ az is, hogy a PDSZ Kisfaludy László személyes kérésére nem tette közzé azt a sztrájktárgyaláson előadott gondolatmenetet, amelyben megkérdőjelezte a két közoktatásban működő szakszervezet illetékességét a rendeletek egészével kapcsolatban. Az elhangzottakat követően képviselőink kérdőre vonták a kormányoldalt: vajon ez a hivatalos kormányálláspont, hogy megkérdőjelezik az illetékességünket is? Kommunikálhatjuk-e ezt az álláspontot a kormányoldal álláspontjaként a tagságunknak és a közvéleménynek? Kisfaludy helyettes államtitkár kifejezett kérése volt, hogy ezt semmiképpen se tegyük, mert ez nem kormányálláspont. Kifejtette, hogy a sztrájkkövetelésre most nem tudnak reagálni, azt tudomásul veszik, és a következő tárgyaláson választ adnak arra. 

Úgy véljük, az az igazán inkorrekt dolog, hogy ezek után a kormányzat egy nyilvános közleményben mégis megkérdőjelezi a szakszervezetek illetékességét – nem pedig egy sajtóorgánum szerencsétlen megfogalmazása. (Frissítés: a Népszava újabb cikkben foglalkozik az üggyel, ami itt olvasható.)

Valódi tárgyalásokat!

Sajnos, nagyon úgy néz ki, hogy a „hazugozás” a kormány tárgyalási taktikájává kezd válni, ugyanis a második egyeztetés már eleve egy ilyen felütéssel indult. Kisfaludy államtitkár ugyanis letagadta, hogy az előző tárgyaláson kijelentette volna, hogy addig nem adja elő a kormány ajánlatát, ameddig a legitimációs kérdéseket nem tisztázzuk. (Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.) Szerencsénkre azonban erről akkor hangfelvétel készült. 

A mostani sztrájkegyeztetésen viszont

Kisfaludy helyettes államtitkár ragaszkodott ahhoz, hogy se jegyzőkönyv, se hangfelvétel ne készüljön – holott ezt mindkét szakszervezet egyaránt kérte,

és feltételeznénk, hogy a Magyar Állam alapvető érdeke is az, hogy egyeztetései ne földalatti szervezetek titkos tanácskozásainak módszertanával (az elhangzottak gondos nem-dokumentálásával) bonyolódjanak. Persze, a legújabb történések már talán világosabbá teszik, miért is lehet jó a kormányoldali tárgyalófélnek, ha nincs bizonyíték: nem csak a felkészületlenséget, de az esetlegesen könnyelműen megfogalmazott kijelentéseket is könnyen le lehet tagadni. 

A PDSZ véleménye szerint pont az EMMI hazugozása, emellett a kormányoldal által megkövetelt dokumentálatlanság az, ami a tárgyalások sikerét veszélyezteti. A PDSZ abban érdekelt, hogy a tárgyalások korrekt, átlátható formában folyjanak a kormánnyal, és ezért tárgyalóink mindent meg is kívánnak tenni.

(Borítókép: Hannu Lipponen rajza, CC BY-SA 4.0)

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Nem! Nem repül a szádba a sült galamb, legalább ennyit neked is meg kell tenned saját magadért!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »