Milyen határidők vannak a kötelező oltásról szóló rendeletben?

Sokan keresnek bennünket a napokban kézhez vett tájékoztatókkal kapcsolatban. Mi várható, ha nem lesz változás? Mi történik ezek után?

Az 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet alapján kimentek az állami intézményekben foglalkoztatottaknak a tájékoztatók a Covid19 elleni kötelező védőoltás felvételével kapcsolatban. A tájékoztatókat november 15-éig kellett megkapnotok. Ebben arról kellett tájékoztassanak, hogy te a két kör közül melyikbe tartozol: abba, amelyik rendszeresen találkozik „ügyfelekkel” (ők, ugye, a diákok, kollégák, szülők is lehetnek), avagy abba, amelyik nem.

Ha az első körbe tartozol, akkor a jogszabály előírja, hogy december 15-ig, ha a másodikba, akkor 2022. január 31-ig vagy köteles beadatnod a védőoltást, vagy a kétdózisú oltás első dózisát.

A rendelet szerint a munkáltató felszólítására a védőoltás, illetve védőoltások felvételét öt napon belül vagy köteles a munkáltató által meghatározott módon igazolni.

Mi történik, ha nem tudod igazolni az oltás felvételét?

Ha – függően attól, melyik csoportba tartozol – december 15-éig , vagy január 31-éig nem tudod igazolni az oltás felvételét, akkor a munkáltató felszólít, hogy a felhívástól számított 15 napon belül oltassad be magad, vagy a kötelező oltás alóli felmentéshez szükséges – foglalkozásegészségügyi orvos, ill. ennek hiányában a háziorvos orvosi szakvéleményét mutasd be.

Mi történik, ha táppénzen vagy, vagy más okból vagy mentesítve a munkavégzés alól?

Ha táppénzen vagy, vagy egyéb ok miatt mentesítettek a munkavégzés alól, a mentesítés ideje alatt – természetesen – nem küldhetnek fizetés nélküli szabadságra. Amikor azonban felveszed a munkát, megszűnik a táppénzed vagy a munkavégzés alóli mentesítésed, neked is igazolnod kell majd az oltások meglétét.

Ez azt jelenti, hogy

a „rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítés alóli mentesülés megszűnését” követő harminc napon belül köteles vagy az egydózisú oltás, vagy a kétdózisú oltás első dózisának felvételére.

Amennyiben ezt nem tudod igazolni a megadott harminc napon belül, úgy a munkáltató – hasonlóan az előző esethez – felszólít arra, hogy 15 napon belül igazold az oltás felvételét.

Azaz annak, aki az oltási kötelezettségnek nem tesz eleget és orvosi szakvéleményt nem tud bemutatni, a munkáltató december 30-ától (december 15. + 15 nap – amennyiben munkáltatója szerint gyakran találkozik „ügyfelekkel”), 2022. február 15-étől (január 31. + 15 nap – amennyiben munkáltatója tájékoztatása szerint nem gyakran találkozik „ügyfelekkel”), avagy a táppénzről, egyéb mentesítésről visszatérést követő 45 napon belül (30 nap + a felszólítást követő 15 nap)

fizetés nélküli szabadságot rendel el.

Egy év fizetés nélküli szabadság leteltekor a közalkalmazotti jogviszony felmentéssel, szakképzésben a munkaviszony munkáltató általi felmondással megszüntethető, amennyiben a dolgozó akkor sem oltatta be magát.

Az oltás felvételének igazolásával a fizetés nélküli szabadságot azonnali hatállyal meg kell szüntetni és a dolgozót tovább kell foglalkoztatni (ha addig a dolgozó nem szüntette meg a jogviszonyát, ill. munkaviszonyát, és nem ment el olyan munkáltatóhoz dolgozni, amelyik nem kötelezi arra, hogy beoltassa magát – ilyenek lehetnek az egyházi és magánintézmények, valamint azok az önkormányzat által fenntartott óvodák, ahol a polgármester nem írt elő oltási kötelezettséget).

Eddig tehát csak a tájékoztató átvételét kellett aláírásoddal igazolni. Mint a fentiekből kiderül, ennek még semmiféle jogkövetkezménye nincs.

Fontos tudni, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt nem csak fizetés, illetmény nem jár számodra, de a társadalombiztosítási befizetéseidet is szüneteltetik, azaz ezeket magadnak kell intézned, ha szeretnél biztosított maradni – különben orvoshoz sem tudsz majd járni. Azaz ha szeretnéd, hogy biztosítva maradj, magad kell fizetned havonta az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Borítókép: Christian Emme (c) CC by nc 4.0

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Nem! Nem repül a szádba a sült galamb, legalább ennyit neked is meg kell tenned saját magadért!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »