SZTRÁJK!

A kormány ismét megalázta a nevelésben-oktatásban dolgozókat: felelős kormányzás helyett időhúzáson kívül csakis az indulatok felkorbácsolásában érdekelt. Ezért a két szakszervezet sztrájkot hirdet!

A december 15-én lezajlott sztrájktárgyalások „eredménye” mindössze ennyi volt:

1 A kormány nem kívánja megoldani azt a hatalmas emberi és munkaügyi problémát, amit a két, oltással kapcsolatos rendelete okozott.

Semmilyen javaslattal nem érkeztek előző felvetésünkre, hogy legalább halasszák a kötelező oltással kapcsolatos rendelet végrehajtását.

Az oltatlan munkavállalók január 3-án fizetés nélküli szabadságra mennek, az intézmények pedig oldják meg maguk, mi történik a gyerekekkel, diákokkal.

2 A kormány a belátható jövőben

nem kíván illetményt emelni a nevelésben-oktatásban

– az általuk „tíz százalékosnak” mondott, de azt sem elérő pótlékemelést próbálják béremelésként eladni. A szakszervezetek ajánlatát érdemben nem is tárgyalták.

3 nem kívánja érdemben csökkenteni a munkaterheket, nem állítja vissza a kötelező óraszámot és nem szünteti meg az ingyen helyettesítéseket.

Nincs más út: mindezért sztrájkot hirdetünk!

A sztrájk nem csak az oktatásban dolgozók érdeke! Nem csak arról van szó, hogy az oktatásban dolgozók lakhatási szegénységben, nélkülözve, másod- és harmadállásokba kényszerülve élnek! A gyerekekért, a diákokért és a szülőkért is kiállunk ezzel! Nem létezhet, hogy egy felelős kormány ne lássa át, hogy nem lehet pedagógus nélkül tanítani! Hogy már nincs, aki helyettesítsen! Hogy magába roskad a kiszipolyozott, megalázott és földbe tiport oktatás!

Ezért sztrájkolunk, és ezért kérünk minden szülőt és diákot, jó érzésű honpolgárt, hogy mindannyiunk érdekében támogassa harcunkat egy élhetőbb oktatásért!

Nem tanítunk sztrájk alatt!

A két szakszervezet álláspontja, hogy nem vagyunk kötelezhetők még elégséges szolgáltatás megtartására a sztrájk alatt. A kormány nevetséges felvetése, hogy a sztrájkolók tartsák meg az óráik 75%-át elfogadhatatlan, hiszen álláspontunk szerint felügyelni sem kellene. A szakszervezetek érezhető és átfogó munkabeszüntetésben érdekeltek.

A szakszervezetek ebben a kérdésben is éltek engedménnyel: felajánlottuk, hogy fenntartónként legyen egy felügyeletre kijelölt hely. A kormány erről hallani sem akar: szerinte a sztrájk alatt az intézményeknek tanítani kellene.

Számos bírósági végzésünk van, ami kimondja, hogy a tanítás nem tartozhat a még elégséges szolgáltatások körébe. Éppen ezért a bírósághoz fordulunk a jogszerű sztrájk érdekében, amelyről a bíróság nemperes eljárásban dönt.

Miért nem most, azonnal sztrájkolunk?

Felületeinket ellepték a – teljesen jogosan – felháborodott kollégák, akik már most tenni szeretnének. Miért nem most, azonnal sztrájkolunk?

Ennek három oka van:

1 Nem csak úgy akarunk csinálni, mintha sztrájkolnánk, hanem átfogó, érezhető munkabeszüntetésben vagyunk érdekeltek.

2 Ahhoz hogy ezt végre tudjuk hajtani, szükségünk van a bíróság még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatos végzésére: ezzel tudjuk elkerülni, hogy a sztrájkban résztvevő munkatársakat munkaügyi retorziók, esetleg elbocsátás érje, vagy hogy a résztevőkkel a későbbiekben esetleg kártérítést fizettessenek a munkáltatók.

3 Ahhoz, hogy valóban érezhető, nagyszabású sztrájkot szervezzünk, el kell érnünk a munkatársakat: meg kell győznünk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk, fel kell világosítanunk minden résztvevőt, hogy milyen jogai és kötelességei vannak a munkabeszüntetés során. Egy ilyen nagyszabású akció megszervezése időbe kerül – és rengeteg munkába. Ebben pedig számítunk rátok, a segítségetekre!

Kérünk benneteket, hogy minél többen vegyetek részt, mind a január 31-i figyelmeztető sztrájkban, mind – ha sor kerül rá – a márciusi határozatlan idejű sztrájkban is! Mindannyiunkra szükség van!  

Ne feledjétek: nélkületek nem lesz változás! A kormány csak annyit hajlandó mondani, hogy majd 2023-ban „lesz emelés” – ez az „alternatívánk”:

Ha a kormányon múlik, marad a nyomor, nem lesz változás, sem a pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, sem a NOKS-os, sem a technikai dolgozóknak, senkinek! A változást NEKÜNK, és MOST kell kiharcolnunk!

[frame]

Ha még nem tetted volna meg: mindenképpen csatlakozz a riadólánchoz! Ezen keresztül tájékoztatjuk a résztvevőket – nem csak a szervezőket – a sztrájk részleteiről! A csatlakozáshoz töltsd ki az alábbi űrlapot:

[/frame]

A kormány nem a megoldást keresi: csak ellenséget keres

Az, hogy a kormány nem javaslatokkal, nem véleményütköztetéssel, nem szakmailag áll kéréseinkhez, javaslatinkhoz, az évek során egyre egyértelműbbé vált.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/04/20/a-terrorista-es-a-hivatalnok/

A sztrájktárgyalásokat követően kiadott EMMI-közlemény azonban jól mutatja, hogy mi a kormány hozzáállása.

A PDSZ és a PSZ megrökönyödve olvasta az oktatás irányításával megbízott minisztérium csúsztatásoktól és hazugságoktól hemzsegő, vádaskodó, gyűlöletkeltő nyilatkozatát.  

Ebben a közleményben a minisztérium – ahelyett, hogy a lényegi kérdésekkel foglalkozna – hazugságokkal igyekszik felkorbácsolni a közhangulatot a nevelésben-oktatásban megélhetésükért küzdő munkavállalók ellen.

Az útszéli stílusban megfogalmazott „közlemény” szerint mi, a munkánkból megélni nem tudó, kiszipolyozott nevelésben-oktatásban dolgozók a „baloldal kampányakcióját” hajtjuk végre.

A „közleménnyel” kapcsolatban a PDSZ és a PSZ az alábbi közös nyilatkozatot adta ki:

[frame]

A PSZ és a PDSZ visszautasítja a minisztérium valótlan állításait 

A sztrájktárgyalásban résztvevő két, közoktatásban működő szakszervezet visszautasítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett közleményben megfogalmazott kijelentéseket. A közlemény névtelen megfogalmazójának célja nyilvánvaló, ami nem más, mint valótlan tényállításokon keresztül az állami iskolák működőképességének megtartásáért küzdő szakszervezetek lejáratása. Tiltakozunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának hazugságokkal zsúfolt, hitelrontó közleménye ellen! Felszólítjuk a névtelen szerzőt, illetve megbízóját, hogy irományát vonja vissza! 

Sem A PDSZ-nek, sem a PSZ-nek nincs és nem is volt köze választási kampányhoz, ahogy egyik politikai párthoz sem. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont a Kisfaludy László helyettes államtitkár által is jogosnak ítélt bérharcot pártpolitikai síkra tereli, primitív “gyurcsányozásba” kezd, és úgy idézi fel a múltbeli eseményeket, mintha megfeledkezett volna a szakszervezetek korábbi kormányok oktatáspolitikájával szembeni lépéseiről. A kormány akkor kezd el „gyurcsányozni”, amikor nem tud érdemi és hitelt érdemlő választ adni a pedagógushiányra, az alacsony és megalázó bérekre. A szakszervezetek csak azt követelik, amit az Orbán kormány 2013-ban egyszer megadott és 2015-ben elvett. 17 havi bérével tartozik a kormány 2015 óta minden oktatásban dolgozónak. 

Az EMMI közleményében nem felel meg a valóságnak, hogy 10 százalékos béremelésre került sor. Az alapilletmények változatlanok maradtak, és a sztrájktárgyalás alatt a Magyar Közlönyben kihirdetett pótlékemeléssel mindössze kilenc százalékot alig meghaladó keresetnövekedés történik. Illetményemelés csak azok esetében valósul meg, akiknek a bérét fel kell emelni a középfokú végzettséghez kötött munkakörökben dolgozóknak kötelezően járó, garantált bérminimumára! 2014 óta nem emelkedett az illetményszámítás alapja, így ma már ott tartunk, hogy a 14 éve tanító általános iskolai tanár, de a nyolc éve pályán lévő, egyetemet végzett kollégák számított bére is alacsonyabb lenne ennél, ezért ki kell egészíteni ezeket a garantált bérminimumra. Ezért követeljük a pótlékokon túl a legalább 45 százalékos alapilletmény-emelést, amellyel legalább elérnénk az idei minimálbérrel számolt illetményszintet. A kormány nem akarta megtárgyalni és választ sem adott arra kérdésre, hogy 2023-ban a közoktatás átvilágítása után mekkora béremelést tervez az oktatásban dolgozók számára. 

Az EMMI közleményében nem felel meg a valóságnak, hogy „a szakszervezetek vezetői a januári béremelés elhalasztását kérték és visszautasították a kormány 200 ezer forintos cafeteria ajánlatát is.” A szakszervezetek semmiféle halasztást nem kértek. A kormány ajánlatát utasították el, amely szerint le kellett volna mondani a tíz százalékon túli béremelésről, hogy cserébe a kormány által felajánlott évenkénti 200 ezer forintos cafeteriát és a pár tízezer forint szakkönyvtámogatást a pedagógusok megkapják. A kormány kötötte ehhez a feltételhez ezeket a juttatásokat még a legutóbbi tárgyaláson is. A szakszervezetek képviselői többször rákérdeztek arra, hogy miután nem valósult meg az általuk követelt béremelés, hova tűnt a kormány ajánlatában szereplő cafeteria fedezete. Ezzel büntetik a közoktatásban dolgozókat, mert kiállnak jogos érdekeikért?! Azt a homályos válasz kaptuk, hogy nem értjük, hogy működik a költségvetés. Továbbra sem látjuk, hogy az el nem fogadott béremelési igény hogyan emészthette volna fel a kormány által önként felajánlott cafeteriát, amely miután a szakszervezetek nem nyugodtak bele abba, hogy a kormány visszautasította a követelést, egyszerűen eltűnt.

Az EMMI közleményében félretájékoztatja a közvéleményt, mikor azt állítja, hogy a szakszervezetek a koronavírus elleni oltással kapcsolatban következetlenek volnának. Ebben a kérdésben éppen a  kormány következetlen. Mikor a tavasszal a szakszervezetek azt kérték, hogy a koronavírus-fertőzésnek fokozottan kitett közoktatási dolgozók kerüljenek fel a kormány által létrehozott prioritási listára, azt a választ kaptuk, hogy a pedagógusok várják ki a sorukat, a lakossággal együtt fogják megkapni az oltást. Most pedig ugyanaz a kormány kötelezően előírja a védőoltás felvételét, de csak az állami intézményekben. A pedagógusok átoltottsága 90 százalék fölötti, mégis ezt a foglalkozási csoportot állítja pellengérre a kormány, holott a beoltatlanok között sokan vannak olyanok, akik nemrégiben estek át a betegségen, illetve olyan krónikus betegségben szenvednek, ami miatt joggal félhetnek az oltás felvételétől. A betegségen nemrég átesett kollégákat is kötelezik az oltásra, pedig orvosi vélemények szerint az oltás számukra néhány hónap múlva javasolt. 

A kormány félretájékoztat, amikor azt állítja, hogy a szakszervezetek elutasítják az oltást. Egyik sztrájktárgyalásban részt vevő szakszervezet sem oltásellenes. A szakszervezetek a kötelező védőoltásokkal kapcsolatos átgondolatlan, felemás rendeleteket támadják, különösen azt, amelyik – kizárólag az állami iskolákban, szakképző intézményekben – írja elő az oltási kötelezettséget, az egyházi fenntartású és magánintézményekben nem. Ezek a rendeletek végrehajthatatlanok, és fokozzák az eddig is drámai szakemberhiányt.

A kormány félretájékoztat, amikor azt állítja, hogy a szakszervezetek ”pár hónapja még követelték, hogy az iskolai oktatás feltétele legyen minden pedagógus beoltása”, mert a szakszervezetek azt követelték, hogy az iskolák akkor nyissanak ki újra, amikor a napi új fertőzöttek száma 1400 alatti értéket éri el. Erről 2021. áprilisában nyílt levelet küldtünk az EMMI-nek, és ezt a levelet ismét elküldtük 2021 novemberében. https://pedagogusok.hu/hirek/kozlemeny-20210419/

Miután nyilvánvaló, hogy a sztrájktárgyalások eddig eredménytelenek, a kormány csak az időt húzza, a szakszervezetek számára nem maradt más, mint előkészíteni, hogy az ágazatban dolgozók számára lehetőség legyen a legradikálisabb érdekérvényesítő eszköz, a sztrájk bevetésére. A Fidesz-KDNP-kormány által módosított sztrájktörvény szerint a lakosságot alapvetően érintő szolgáltatások esetében meg kell állapodni a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásokról. A szakszervezetek szerint a közoktatás nem tartozik e területek közé, a kormány képviselői viszont továbbra is úgy gondolják, hogy sztrájk alatt tanítani kellene. Ezért kell a szakszervezeteknek a bírósághoz fordulni. Sztrájk a jogerős ítélet után szervezhető, ezért a január végi dátum.

A fentiek miatt a PDSZ és a PSZ követeli az EMMI közleményének visszavonását!

[/frame]


MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Nem! Nem repül a szádba a sült galamb, legalább ennyit neked is meg kell tenned saját magadért!

Lépj be ma, itt:

Ezek a cikkek is fontosak neked:

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »