Bőkezű jutalmak az oktatásban: te is százezres pulykapénzt kaptál?

A soha véget nem érő vakációk, a napi két-három óra munka és a folyamatosan emelt fizetések legendája mellé most – némi kormányzati segítséggel – felzárkózik a közel félmilliós év végi jutalmaké is. Nálad is megy a habzsi-dőzsi a kifizetésekből?

Most, hogy nyomorúságos fizetéseink miatt január 31-re és március 16-ra sztrájkot hirdettünk, a közvélemény egyre több helyről értesülhet úgy, hogy az oktatásban őrületes pulykapénzeket osztanak. Több százezres juttatásokról szólnak a beszámolók – lám, a közoktatásban dolgozók milyen jól élnek!

Persze, rengeteg bérmaradvány képződhetett az év során: a pedagógushiány, a kifizetetlen túlórák, elrendelt ingyen helyettesítések megkímélték egyes fenntartók számláit. Kérdés persze: tényleg te kaptad meg ezt a pénzt?

Te mekkora jutalmat kaptál az év végén?

Arra gondoltunk, megkérdezünk Benneteket, pedagógusokat, oktatókat, óvodapedagógusokat, NOKS-osokat, technikai munkatársakat, szakszolgálatosokat és mindenkit, aki a közoktatásban dolgozik: milyen év végi jutalmat kaptatok? Mondjátok el ti, mi az igazság – mi pedig megírjuk!

Ha te is oktatásban dolgozol, töltsd ki az alábbi kérdőívet:

[frame]

[/frame]

Na de hová tűnt a pénz?!

A rengeteg ingyenes túlóra, a pedagógushiány miatt be nem töltött álláshelyek, az elrendelt ingyenes helyettesítések miatt szinte biztos, hogy rengeteg bérmaradvány keletkezhetett.

Éppen ezért eldöntöttük,

adatkéréssel fordulunk a tankerületi központok és szakképzési centrumok igazgatóihoz, hogy közöljék, milyen összegű évvégi juttatásokat kaptak ők maguk, és osztottak ki közvetlen munkatársaiknak.

Amint ennek eredménye lesz, azzal is jelentkezünk majd.

A sztrájk-riadólánchoz csatlakoztál már?

Ne feledd: lehetetlen bérhelyzetünk, elviselhetetlen munkakörülményeink miatt

január 31-re kétórás figyelmeztető, március 16-ra határozatlan idejű sztrájkot hirdettünk!

Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, kimondottan fontos, hogy el tudjunk érni benneteket. Ezért – ha még nem tetted meg –

iratkozz fel a sztrájkügyi riadóláncra:

[frame]

[/frame]

Mit kell tudni a sztrájkról?

A sztrájkról bővebben már több előző posztunkban írtunk. A sztrájkköveteléseink röviden a következők:

1A Pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen!

2Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!

3A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!

4A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

Ezt a négy követelést egészítette ki később a sztrájkbizottság azzal, hogy követelte a logikátlan és a köznevelési intézményrendszert káoszba taszító két – oltatlan pedagógusokat érintő – rendelet visszavonását vagy legalább felfüggesztését, mivel azok szolgai végrehajtása a köznevelési rendszer működőképességét kockára tenné, a beoltott 92 százalék feletti túlnyomó többség számára pedig elviselhetetlen terheket okozna ingyenmunkában, kifizetetetlen túlórákban. A szakszervezetek álláspontját azóta alátámasztotta az EMMI hirtelen intézkedése, hogy Kásler miniszter személyesen ad felmentést a rendelet hatálya alól, ahol szükséges. Ennyit arról, hogy a szakszervezetek „oltásellenesek”.

Jelenleg a szakképzésben dolgozó kollégák sztrájkkövetelésein dolgozunk még.

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak elérni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Nem! Nem repül a szádba a sült galamb, legalább ennyit neked is meg kell tenned saját magadért!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »