Ugye, nem csak a szád nagy, és tényleg sztrájkolnál?

Mert egy dolog a Facebook-on hősnek lenni, és egy másik valóban kiállni magadért és a kollégáidért. Mert igaz, hogy együtt menni fog – de az is igaz, hogy csak együtt fog menni!

A közoktatásban aktív két nagy szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete sztrájkot hirdetett az oktatásban tapasztalt lehetetlen állapotok, bérek, a közoktatás általános lezüllesztése ellen. (A sztrájkköveteléseket olvasd lejjebb.)

Rengeteg véleményt kaptunk erről. Egyesek szerint előbb lett volna jobb. Mások szerint később. Megint mások szerint túl rövid az első sztrájk. Esetleg túl hosszú a második. Rengeteg megfontolt, szigorú, emelkedetten feddő komment érkezett a Facebookra.

Mi ezzel szemben egy dolgot kértünk tőletek:

minél többen csatlakozzatok a sztrájk-riadólánchoz!

Ugyanis anélkül, hogy nem tudunk benneteket értesíteni a sztrájk részleteiről, ha nem kaptok azonnal hírt arról, ha valamilyen fejlemény befolyásolja a szervezést, nem lehet hatékony sztrájkot szervezni.

[frame]

Ez a riadólánc feliratkozási űrlapja. Te kitöltötted már?

Ha igen, szólj kollégáidnak, hogy ők is feliratkozzanak! Ha nem, akkor nosza:

[/frame]

Persze, az ünnepek alatt mi sem köröztettük ezt az űrlapot sokat – de azért beszédes, hogy mindeddig ezren sem adtátok meg az email-címeteket. Ehhez képest sokkal, de sokkal többen nyilatkoztátok, hogy hajlandóak lennétek sztrájkolni!

Márpedig sztrájkolni csak úgy fogtok tudni, ha legalább ennyit ti is megtesztek a szervezésért!

A fenti okokból mostantól hetente kétszer a FB-on fogjuk közölni, hogy hányan írtátok alá a sztrájk-riadólánc űrlapját!

Gyerünk, oktatásban dolgozó kollégák, szedjük össze magunkat! Álljunk ki magunkért!

Íme a sztrájkköveteléseink:

Mi a sztrájk célja?

A céljainkat a PDSZ már korábban világosan meghatározta, az erről szóló nyolcpontos listát is közzétettük. Ugyanakkor nem akartunk időt vesztegetni – hiszen nincs időnk, az intézményrendszer és a benne dolgozók már felélték utolsó tartalékaikat is. Éppen ezért, annak érdekében, hogy a sztrájktárgyalások mielőbb elindulhassanak, a PDSZ elfogadta a másik szakszervezet követeléseit, és a közös sztrájkbizottság már egy rövidebb listával állt a kormány elé. Ezek voltak tehát a fő követeléseink:

1A Pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen!

2Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!

3A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!

4A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

Ezt a négy követelést egészítette ki később a sztrájkbizottság azzal, hogy követelte a logikátlan és a köznevelési intézményrendszert káoszba taszító két rendelet visszavonását vagy – később – legalább felfüggesztését, illetve annak visszavonását, hogy „a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak, ezáltal a döntés felelősségét a kormány olyan szereplőkre hárítsa, akik ehhez sem országos, sem területi járványügyi adatokkal, sem pedig megfelelő szaktudással nem rendelkeznek”.

Míg a kormány megújuló pedagógusellenes kirohanásait egyáltalán nem indokolta pár százalék oltatlan pedagógus (jobban átoltott ágazat nem nagyon akad a nevelés-oktatásnál), a pár százalék pedagógus kiesése abból a szempontból viszont óriási gond, hogy kimondottan súlyos helyzetbe hoz rengeteg intézményt, megoldhatatlan feladat elé állítva az intézmények vezetőit. Azaz a szakszervezetek számára az intézményrendszer működőképessége a szempont,

mivel pontosan tudjuk, hogy a kieső munkatársak munkáját további ingyenmunkával fogja kipótoltatni az állam.

Ez pedig tragikus következményekkel jár majd – és nem csak a pedagógusok, de a diákok és a szülők számára is. Hogy ez tényleg így van, arra számtalan példát tudunk mondani, mivel az eszköztetlen és magukra hagyott intézményvezetők sok helyen jogellenesen, az oltatlan munkavállalók zaklatásával próbálnak eleget tenni a felülről támasztott irreális elvárásoknak.

Még egy követeléssel szeretnénk kiegészíteni a fentieket: szeretnénk, ha a szakképzésben dolgozó kollégáink külön is nevesülnének a sztrájkköveteléseink között. Ennek érdekében jelenleg is egyeztetünk a Pedagógusok Szakszervezetével.

[frame]

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak elérni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Nem! Nem repül a szádba a sült galamb, legalább ennyit neked is meg kell tenned saját magadért!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »