Tömegek állnak mögénk, sorra alakulnak a sztrájkbizottságok – miközben a kormány minden eszközzel húzza az időt

Nem vártuk, hogy ilyen sokan állnak mögénk: alig pár nap alatt több, mint 20 ezren írták alá a sztrájkot támogató petíciót, és még ezekben az órákban is sorra alakulnak a sztrájkbizottságok.

Mindeközben a kormány úgy tűnik, nem fogja fel: azzal, hogy megpróbálja a kétórás sztrájkot ellehetetleníteni, csupán azt bizonyítja, hogy nem érdeklik az alapvető jogaink.

Tömegek állnak mögöttünk!

Az első és legfontosabb hírünk, hogy hihetetlen sokan írták alá az első pár nap alatta a sztrájkot támogató petíciónkat. Alig pár nap leforgása alatt több mint 20 ezren jelezték: kiállnak az oktatás lerombolása ellen.

Ha még nem írtad alá a petíciót, tedd meg most:

A kormány minden igyekezete ellenére is annyian írták már most alá a petíciónkat, hogy egy ehhez hasonló számú sztrájkolóval már hatékony és kimondottan érezhető üzenetet tudnánk küldeni a kormányzatnak. És ez még nem minden: a petíciót percről-percre töltik ki az oktatás ügye iránt elkötelezett kollégák, oktatásban érdekeltek.

Rengeteg sztrájkbizottság alakul ezekben az órákban is

Országszerte folyamatosan kapjuk a beszámolókat újabb és újabb sztrájkbizottságok megalakulásáról.

Még most sem késő: alakítsátok meg ti is a helyi sztrájkbizottságokat!

Ha most fognátok neki a sztrájk szervezésének, egy sor dokumentummal segítjük a munkátokat. Itt van minden teendő, ebben a dokumentumban:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/01/15/oktatasban-dolgozok-most-alakitsatok-meg-a-helyi-sztrajkbizottsagokat/

Emellett rengeteg kérdésre adtunk választ a napokban, ezeket egy cikkben gyűjtjük össze, amit folyamatosan frissítünk.

A lényeg, hogy nem, nem vagytok elkésve semmivel, most is megalakíthatjátok a sztrájkbizottságaitokat!

Egyetlen fontos szempont van csupán: a sztrájkolók várható létszámát igyekezzetek meghatározni még csütörtök délig, azt az intézményvezetőnek jelentsétek le, hogy ő is képes legyen ennek megfelelően felkészülni a gyermekfelügyeletre. A szülők kiértesítését is úgy végezzétek el, hogy legkésőbb pénteken visszajelezhessenek, igénylik-e a gyermekfelügyeletet hétfőn 8:00 és 10:00 óra között.

Munkás–dolgos sztrájkot akar a kormány – na de ki gyurcsányozott?

Abszurd, már-már a komikumot súroló kijelentésekkel folytatódtak a sztrájktárgyalások. A 24-én hétfőn lezajlott sztrájkbizottsági tárgyalásra is igaz volt mindaz, ami az eddigi fordulókra: a szakszervezetek abban voltak érdekeltek, hogy mielőbb szülessen megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, hiszen súlyosan megy az idő. Az is látható, hogy a kormányzati fél jogi eszközökkel is igyekszik megakadályozni azt, hogy bármilyen hatékony nyomásgyakorlásra sor kerülhessen.

A tárgyalások tétje tehát továbbra is az ún. még elégséges szolgáltatások voltak – ez az, amivel kapcsolatban a kormány folyamatosan blokkolja a sztrájkunk megszervezését.

Tárgyalóink megrökönyödve hallgatták Kisfaludy László helyettes államtitkár szavait, miszerint a kormány új – nyilván számukra is teljesen nevetséges, komolytalan – álláspontja szerint a sztrájkolóknak (akik természetesen a sztrájk alatt pénzt sem kapnak) nem hogy csak gyermekfelügyeletet kellene biztosítaniuk, hanem meg kellene tartaniuk az órák egy részét is. Amikor rákérdeztünk arra, hogy hogyan kell ezt érteni, esetleg úgy, ahogy az eredeti ajánlatukban leírták, hogy a tanórák 75%-át, az jelen esetben 67 és fél percet jelentene, az volt a válasz, hogy például az egyik tanórát kellene megtartani. Ez nyilvánvalóan tarthatatlan álláspont, hiszen ez azt jelentené, hogy nem csak hogy észrevehetetlen a sztrájk, de még ingyen is dolgoznánk alatta.

Az abszurd kérést természetesen elutasítottuk, de tárgyalóink megjegyezték: az első pillanattól kezdve arra játszott a kormány, hogy megakadályozza a szakszervezeteket a sztrájkban. Ezt a helyettes államtitkár visszautasította, és azt mondta, hogy a szakszervezetek emelték ezt az ügyet politikai szintre – és hogy ők, az EMMI, végig partnerek voltak. Arra a felvetésre, miszerint teljesen jól dokumentálhatóan az EMMI kezdte a „politikai szintre emelést” azzal, hogy amint bejelentettük a sztrájkbizottság megalakulását, rögtön jött a gyurcsányozás, a helyettes államtitkár kijelentette, hogy nem igaz, ők nem gyurcsányoztak. Erre kollégáink megmutatták neki, hogy még ma is ott van az EMMI honlapján: „a Gyurcsány-párt befolyása alatt álló szakszervezeteknek” hívták a sztrájkbizottság tagjait.

A helyettes államtitkár erre azt a meglepő választ adta tárgyalóinknak, hogy ezt a gyurcsányozást nem ő követte el, nem is ért egyet annak tartalmával, és mindezt ő szóvá is tette az illetékeseknél, miszerint nem szerencsések ezek a nyilatkozatok.

Így már mindjárt más.

[frame]

Miért nem lehet hangfelvételt készíteni a tárgyalásokról?

A Kisfaludy László által vezetett kormányküldöttség az első pillanattól kezdve elzárkózott attól, hogy a sztrájktárgyalásokról felvétel készüljön. Ezzel szemben a kormányoldal által készített jegyzőkönyvek rendre pontatlanok: a kormány szerint például a sztrájkbizottság „lemondott” a cafateriáról – ami persze nem így történt, mindössze nem fogadtuk el azt a kormányzati kérést, hogy ezért cserébe valamennyi követelésünkről lemondjunk. Épp az ilyen „félreértések” miatt kezdeményeztük, hogy az ülésekről készüljön hangfelvétel, amitől a kormány kategorikusan elzárkózott.

Vajon miért?

[/frame]

Ezt követően ismét elmondtuk a kormánytárgyalóknak: abszurd, hogy egy kétórás figyelmeztető sztrájkot nem engednek megszervezni, hogy ennyire igyekeznek ellehetetleníteni a sztrájkot. Emlékeztettünk, hogy legutóbb a tankerületi központokkal, sőt azt megelőzően az akkor még létező KLIK-kel is, másfél óra alatt tudtunk pontot tenni erre a folyamatra. A helyettes államtitkár elmondta, hogy időre lenne szüksége.

Márpedig időnk nincs. Azt pedig a történelem fogja értékelni, hogy a kormány milyen aljas eszközökkel próbálta megakadályozni az állampolgárait alapvető jogaik gyakorlásában, hogy milyen aljas húzásokkal igyekezett letörni még egy pár órás sztrájkot is.

A követelések tekintetében a kormányoldaltól semmilyen elmozdulás nem tapasztalható: sem a bérek, sem a munkakörülmények tekintetében nem jelentkeztek javaslatokkal. Kijelentettük, hogy

nem tudjuk elfogadni a 10%-os pótlékemelést és a cafateriát, ami nem azt jelenti, hogy visszautasítanánk a cafateriát a munkavállalók részére – akkor sem, ha a kormány ezt így próbálja kommunikálni.

Erre Kisfaludy feltette a kérdést: elállunk-e a márciusi sztrájktól, illetve elfogadjuk-e, hogy majd 2023-ban lesz egy bérrendezés, amiről semmilyen konkrétumot nem tud ígérni. Mert hogy a cafateriát ettől tenné függővé. Ami szerinte nem zsarolás, és ezt felháborodottan utasítja vissza. Persze, kérdés, mi a zsarolás pontos fogalma a Szalay utcában.

Csatlakozzatok minél többen!

Remélhetőleg most már mindenkinek világos a kétórás figyelmeztető sztrájk tétje: nem csak azért fontos, mert 31-én is jó lenne sztrájkolni, megmutatni, itt vagyunk, sokan vagyunk. De ezzel alapozzuk meg a március 16-i, határozatlan idejű sztrájkunkat is. Ezek az események segítenek nekünk abban, hogy márciusra ütőképesek és erősek, egységesek legyünk! Minél többen csatlakozzatok és/vagy írjátok alá a szolidaritási nyilatkozatot, hogy erőt tudjunk demonstrálni!

Mindegy, hogy a kormányzat jogilag mit művel, hogy hogyan próbálja elejét venni egy rövid figyelmeztető sztrájknak! Ha tömegesen írjuk alá a sztrájkhoz történő csatlakozást, abból egyértelmű lesz számukra, hogy nincs mozgásterük márciusban:

ha mindannyian együtt mozdulunk, nincs más út: kénytelenek lesznek megadni, amit kérünk!

Ezért csatlakozzatok a sztrájkhoz, írjátok alá a szolidaritási nyilatkozatokat, és írjátok alá, terjesszétek a petíciónkat!

Együtt győzni fogunk!

[frame]

Ha még nem tetted volna meg: mindenképpen csatlakozz a riadólánchoz! Ezen keresztül tájékoztatjuk a résztvevőket – nem csak a szervezőket – a sztrájk részleteiről! A csatlakozáshoz töltsd ki az alábbi űrlapot:


Lenne még egy fontos üzenetünk!

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak elérni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Nem! Nem repül a szádba a sült galamb, legalább ennyit neked is meg kell tenned saját magadért!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »