Súlyosan törvénysértő az EMMI közleménye!

Alig egy nappal azután, hogy a sztrájktárgyalásokat vezető Kisfaludy helyettes államtitkár elhatárolódott saját minisztériuma gyurcsányozó honlapjától, már megint gyurcsányozott a honlap. A rejtélyes gyurcsányozó ráadásul a független magyar bíróság helyett is eldönti, törvényes-e a sztrájkunk. Ehhez semmi joga – ezért a sztrájkbizottság perelni fogja az EMMI-t.

Az EMMI közleményével a legnagyobb probléma, hogy a közlemény súlyosan törvénysértő. A PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága közleményt adott ki ezzel kapcsolatban:

[frame]

A PDSZ és a PSZ közös nyilatkozata az EMMI által kiadott, súlyosan törvénysértő közleményről 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2022. január 25-én 16:29 perckor közleményt adott ki az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül. 

A közleményben a minisztérium olyan súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal kockáztassák a sztrájk lebonyolítását. 

A közlemény így fogalmaz: “A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába.” E kijelentés tarthatatlan és súlyosan törvénysértő, ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul. 

A Minisztérium nem foglalhat állást a független magyar Bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e! Ebben  kizárólag a Bíróság jogosult döntést hozni. Az a Bíróság, aki 2022. január 25-én reggel kelt végzésében arra szólítja fel a kérelmezettet, azaz a Kormányt, hogy 36 órán belül terjesszen elő ellenkérelmet a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos szakszervezeti  ajánlatra. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy a Bíróság a rendelkezésére álló iratok alapján hozza meg határozatát. 

Ezúton is felszólítjuk a Minisztériumot, hogy tartsa be Magyarország hatályos törvényeit, és tartózkodjon a munkavállalók alkotmányos jogainak megsértésétől! A január 31-ei sztrájk tovább szerveződik, várjuk a Bíróság végzését. 

A sztrájkbizottság tagjai sajnálatosnak tartják, hogy a Kormány továbbra is politikai tőkét kíván kovácsolni az oktatásban dolgozó tízezrek egyre átütőbb nyomorából. Az oktatásban dolgozók január 31-i kétórás figyelmeztető, majd március 16-i határozatlan idejű sztrájkja az egész társadalom, az oktatásban dolgozók, a gyermekek, diákok, a szülők érdekében rengeteg személyes áldozattal szerveződik, s e pillanatokban is munkájukért felelősséget érző munkavállalók tízezrei csatlakoznak hozzá.

Nem hagyjuk, hogy szétverjék az oktatást, nem hagyjuk, hogy gyermekeink jövőjét tegyék kockára! Felszólítjuk a kormányt, hogy sárdobálás helyett térjenek vissza valós ajánlattal a tárgyalóasztalhoz!

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet

Pedagógusok Szakszervezete

Budapest, 2022. 01. 25.

A közlemény letölthető formátumban:

[/frame]

Két éve a minisztérium már eljátszotta pont ugyanezt. Akkor Latorcai államtitkár kuszálta kissé össze a hatalmi ágakat és érezte magát felhatalmazva igazságszolgáltatásra: a tankerületi központok igazgatóival aznap reggel(!) kiértesíttette az iskolákat, hogy jogellenes a szerveződő sztrájk – ami persze akkor sem volt jogellenes. Az általa benyújtott keresettel a bírósági eljárás már ott véget ért, hogy a bíróság felszólítására nem tudta Latorcai igazolni illetékességét.

Na de ki gyurcsányozott már megint?

Kisfaludy helyettes államtitkár nem győz elhatárolódni – és már megint gyurcsányozott valaki a minisztériumában. Hát hogy várhatjuk, hogy itt rend legyen egyáltalán?!

Alig egy napja, hogy Kisfaludy helyettes államtitkár elhatárolódott minisztériuma primitív gyurcsányozásától – erre egy szolgalmas közszolga ismét egy nettó gyurcsányozást böfögött oda az erőforrásminisztérium honlapjára. Kisfaludy államtitkár szerint ez az átpolitizálás, ez egy szörnyű dolog. De akkor mit keres az Emberi Erőforrások Minisztériuma neve egy ilyen fröcsögés alatt?

Sajnos, az EMMI-nél valószínűleg nem a helyettes államtitkárok irányítják a közpolitikát. Hiszen akkor már lenne értelmezhető kormányzati ajánlat. Nincs. A mocskolódás van. Azok ellen, akik minden nap áldozatokat hoznak, hogy az elemeire eső rendszert még éppen hogy, de működtessék. Akik azért is hihetetlen áldozatot hoznak, hogy ezt a sztrájkot megszervezzék.

Az EMMI arctalan gyurcsányozója azt rója fel nekünk, hogy „a három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt Gyurcsánynéval egyeztettek” a PDSZ munkatársai. Ami nem dicséri annyira a kormány jólértesültségét, hiszen – és erről elfelejt beszélni a közleményszerző propagandista –

a kormányoldal is meghívást kapott egyeztetésre, amit Maruzsa államtitkár azzal hárított el, neki nem kellene ilyen egyeztetésekre járnia.

Sehogy sem sikerült elérnünk, hogy asztalhoz üljenek velünk, pedig meg voltak hívva. Ahogy mindenki más is, hiszen minden „ránk érő” párttal leültünk.

Próbáljanak emberi módon megnyilvánulni, úgy, ahogy az egy minisztériumhoz illik. Próbáljanak egy olyan ajánlatot adni nekünk, hogy emberhez méltó módon élhessünk, hogy legalább egy budapesti albérlet árát és egy havi megélhetést megkereshessünk a munkánkból. És ami a legfőbb: hagyják abba a megfélemlítést – mert már egyre kevesebben és egyre kevésbé félünk tőlük.

Ne féljetek! Szervezzétek a sztrájkot!

Az a hihetetlen cirkusz, vérlázító igyekezet, ami egy nevetségesen rövid, kétórás figyelmeztető sztrájk ellehetetlenítése ellen zajlik egy dolgot ért csak el:

kollégák, intézmények tömegei csatlakoznak a sztrájkhoz! Alakítsatok sztrájkbizottságokat!

Azt hiszi a kormány, hogy ha ezt a kétórás sztrájkot ellehetetleníti, azzal leállít bennünket? Azt hiszi, hogy egy ilyen vérlázító cselekedet arra kényszerit majd, hogy visszakullogjunk a gazda lábához?! Szó sincs róla!

Egyre erősebbek vagyunk! Emeljük fel a fejünket!

Hajrá!

[frame]

Ha még nem tetted volna meg: mindenképpen csatlakozz a riadólánchoz! Ezen keresztül tájékoztatjuk a résztvevőket – nem csak a szervezőket – a sztrájk részleteiről! A csatlakozáshoz töltsd ki az alábbi űrlapot:


Lenne még egy fontos üzenetünk!

MOST lépj be a PDSZ-be, ha nem akarod, hogy átlépjenek rajtad!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak elérni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Nem! Nem repül a szádba a sült galamb, legalább ennyit neked is meg kell tenned saját magadért!

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Hasonló cikkek