A szakszervezetek nyílt levélben reagáltak az államtitkár intézményvezetőkhöz intézett jogsértő kijelentéseire

Mindeközben: már két nagyváros vezetése is támogatja a sztrájkoló óvodai dolgozókat; közel 45 ezer támogató a petíción; óránként ezrek és ezrek csatlakoznak a sztrájkhoz!

A szülők tájékoztatása elemi érdeke nem csak a szülőnek, de az intézmény vezetőjének is.

Az EMMI arra próbálja rávenni az intézményvezetőket, hogy ne értesítsék a szülőket

A fentiek fényében is megdöbbentő levelet írt az intézményvezetőknek Maruzsa Zoltán államtitkár: teljesen illetéktelenül, ezáltal jogsértően egy olyan megállapítást tesz, amit kizárólag a független bíróság tehetne meg, miszerint a „jövő hétfőre tervezett sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja”.

Emellett teljesen téves jogértelmezésen alapul az államtitkár levele, mivel a sztrájk előkészületei nem tartoznak a még elégséges szolgáltatás körébe, így a szülők kiértesítése sem, viszont arra alkalmas, hogy megfélemlítse a munkavállalókat és elbizonytalanítsa a szülőket.

Maruzsának nincs illetékessége a sztrájk jogszerűségének megítélésében, csakúgy ahogy két éve Latorcai államtitkárnak sem volt, aki hasonló eszközökkel akadályozta az akkori pedagógussztrájk megtartását.

Készüljetek tovább a sztrájkra! Továbbra is számítunk a szülők és a társadalom egyre növekvő támogatására!

A sztrájkot támogató petíciót alig egy hét alatt, több mint negyvenezer ember írta alá, a Szülői Hang Közösség is összeállított, egy kimondottan szülőknek szóló tájékoztató oldalt a sztrájkkal kapcsolatban.

Maruzsa Zoltán levele letölthető innen:

A fent okból PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága nyílt levélben fordul az intézményvezetőkhöz.

[frame]

Nyílt levél

Tisztelt Intézményvezető!

A 2022. január 27-én szakszervezeti sztrájk kezdeményezés tárgyában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr részéről írt levél több pontatlanságot és téves megállapítást tartalmaz, amely alkalmas arra, hogy a 2022. január 31-re tervezett kétórás időtartamú sztrájk vonatkozásában a sztrájkban részt venni szándékozókat elbizonytalanítsa.

A sztrájk szervezésének, a hétfői sztrájk előkészítésének minden törvényes alapja fennáll, az ezzel ellentétes államtitkári megállapítás téves és a sztrájkról szóló 1989. évi VII. tv. 1. § (2) bekezdésébe ütközik, mely szerint a sztrájktól való tartózkodásra senki sem kényszeríthető.

Tekintettel arra, hogy a Kormány kijelölt képviselője és a szakszervezetek sztrájkbizottsága között a még elégséges szolgáltatás mértéke és feltételei vonatkozásában nem jött létre megállapodás, így a szakszervezetek nem tehettek mást, mint a Fővárosi Törvényszékhez fordultak ennek megállapítása iránt. Várhatóan az eljáró bíróság a holnapi napon 2022. január 28-án hozza meg az erre irányuló döntését, és azt elektronikusan megküldi a felek részére.

A bírósági döntés kézhezvételéig a sztrájk szervezése, az előkészületek az előre meghatározott ütemterv, a még elégséges szolgáltatásra tett szakszervezeti javaslatnak megfelelően zajlanak, éppen annak érdekében, hogy a hétfői sztrájk szervezetten, a gyermekek, a szülők, az intézményvezetők és a pedagógusok érdekeit maximálisan figyelembe véve bonyolódhasson.

Sajnos a hivatkozott levél éppen a hétfői napra tervezett sztrájk szervezettségét próbálja aláásni, és ezzel összefüggésben a pedagógus társadalom, valamint a gyermekek és a szülők érdekeit sérti, éppen ellenkezőleg azzal, amit sugallni próbál.

A szülők részére elküldött előzetes tájékoztatás az államtitkári levélben leírtakkal ellentétben nem a még elégséges szolgáltatás tárgyához tartozik, amint arra a Fővárosi Törvényszék több határozatában is utalt.

Fentiek alapján kérjük, hogy a t. intézményvezető a szakszervezetek közös sztrájkbizottságának tájékoztatását elfogadni és a hétfői sztrájk törvényes előkészületéhez a feltételeket biztosítani szíveskedjék! A sztrájkban érintettek megfelelő tájékoztatása közös érdekünk. Az együttműködési kötelezettség nemcsak az egyeztetést végző felekre, hanem a munkáltatói jogkör gyakorlójára is kiterjed.

Budapest, 2022. 01. 27.

Szabó Zsuzsa, PSZ-elnök

Komjáthy Anna, PDSZ OV-elnök

A sztrájkbizottság lepecsételt, aláírt nyílt levelét innen töltheted le és nyomtathatod ki:

[/frame]

Vannak jó híreink is: több nagyváros sem von el pénzt a sztrájkolóktól

Az egyik jó hírünk, hogy hihetetlenül sokan, sokkal, de sokkal többen csatlakoznak a sztrájkhoz, mint ahogy azt remélhettük volna.

A másik jó hírünk, hogy

két nagyváros, Pécs és Miskolc polgármestere is megállapodott a PDSZ-szel és a PSZ-szel, hogy nem vonják le a két órát a sztrájkban résztvevő óvodai dolgozók béréből.

Az óvodai dolgozók számára kedvező megállapodás aláírása

Innen töltheted le a pécsi megállapodást:

Bízunk benne, hogy példájukat hétfőig még sok más település polgármestere is követni fogja.

Az is elképesztő siker, hogy alig egy hét alatt, több mint 43 ezren írták alá a petíciót, amivel a sztrájkolók melletti kiállásra buzdítunk mindenkit.

[frame]

Állj a sztrájkolók közé és írd alá az aHangon indított petíciót, amit most már több, mint 30 ezren írtak alá:

[/frame]

MOST lépj be a PDSZ-be!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak elérni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Hasonló cikkek