Ne hagyjátok magatokat! Szervezzétek tovább a sztrájkot!

Ezekben az órákban több helyen jogsértően próbálják leállítani a sztrájkot.

Maruzsa Zoltán levele jogellenes, mert a sztrájk előkészítése nem tartozik a még elégséges szolgáltatás körébe, és

sem Maruzsa Zoltán, sem Kisfaludy László, sem az intézményvezető nem illetékes a sztrájk jogszerűségét vizsgálni, annak jogellenességét kimondani. 

Maruzsa államtitkár és az intézményvezető nem adhat ki olyan utasítást, amivel ellehetetlenítheti a sztrájkot, a sztrájkban résztvevőket elbizonytalaníthatja, illetve az ő felelősségük lesz, ha berendelik a gyerekeket, és nem lehet biztosítani a felügyeletet.

A sztrájk jogszerűségét kizárólag bíróság vizsgálhatja, senki más.

A sztrájk előkészítése, tehát a szülőknek írt levél, amelyben kéri az intézmény, hogy jelezzék az igényüket, hogy hétfőn 8-10 között felügyeletet igényelnek-e, jogszerű, és jogszerű az is, hogy leadják a dolgozók az intézményvezetőnek vagy tagintézményvezetőnek a sztrájkban várhatóan résztvevők névsorát.

Válaszoltunk egy teljesen elszállt kormányoldali beadványra

A mai napon, azaz január 28-án, péntek reggel 9 óráig kellett benyújtanunk a kormány bíróságnak beadott ellenajánlatára a reakaciónkat, amelyet megtettünk.

A kormány beadványa egyéb abszurd dolgokat is állít, pl. hogy a sztrájk okafogyott, mert teljesült a pedagógusok bérkövetelése, mivel a miniszterelnök ígérte, hogy 2023-ban átfogó pedagógus-béremelés lesz. Azt is megkérdőjelezte a kormány képviselője, hogy szakszervezet szervezhet-e sztrájkot. Erre már nincsenek szavak, és véleményünk szerint bíróság sem, aki ilyet helyben hagy.

Nem csoda, hogy a kormány most már súlyosan törvénysértő eszközökhöz is nyúl: a sztrájkhoz soha nem látott tömegek csatlakoznak ezekben a pillanatokban is!

A beadványt a bíróság sürgősséggel tárgyalja. Azaz a sztrájk szervezése legális mederben halad, a kormány most már az intézmények igazgatóival próbálja elvégeztetni a piszkos munkát!

Ne hagyjátok magatokat! Szervezzétek a sztrájkot! Figyeljétek az oldalainkat, a felületeinket!

Amint további információnk van, jelentkezünk!


Csütörtökön este a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága nyílt levélben fordul az intézményvezetőkhöz.

[frame]

Nyílt levél

Tisztelt Intézményvezető!

A 2022. január 27-én szakszervezeti sztrájk kezdeményezés tárgyában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr részéről írt levél több pontatlanságot és téves megállapítást tartalmaz, amely alkalmas arra, hogy a 2022. január 31-re tervezett kétórás időtartamú sztrájk vonatkozásában a sztrájkban részt venni szándékozókat elbizonytalanítsa.

A sztrájk szervezésének, a hétfői sztrájk előkészítésének minden törvényes alapja fennáll, az ezzel ellentétes államtitkári megállapítás téves és a sztrájkról szóló 1989. évi VII. tv. 1. § (2) bekezdésébe ütközik, mely szerint a sztrájktól való tartózkodásra senki sem kényszeríthető.

Tekintettel arra, hogy a Kormány kijelölt képviselője és a szakszervezetek sztrájkbizottsága között a még elégséges szolgáltatás mértéke és feltételei vonatkozásában nem jött létre megállapodás, így a szakszervezetek nem tehettek mást, mint a Fővárosi Törvényszékhez fordultak ennek megállapítása iránt. Várhatóan az eljáró bíróság a holnapi napon 2022. január 28-án hozza meg az erre irányuló döntését, és azt elektronikusan megküldi a felek részére.

A bírósági döntés kézhezvételéig a sztrájk szervezése, az előkészületek az előre meghatározott ütemterv, a még elégséges szolgáltatásra tett szakszervezeti javaslatnak megfelelően zajlanak, éppen annak érdekében, hogy a hétfői sztrájk szervezetten, a gyermekek, a szülők, az intézményvezetők és a pedagógusok érdekeit maximálisan figyelembe véve bonyolódhasson.

Sajnos a hivatkozott levél éppen a hétfői napra tervezett sztrájk szervezettségét próbálja aláásni, és ezzel összefüggésben a pedagógus társadalom, valamint a gyermekek és a szülők érdekeit sérti, éppen ellenkezőleg azzal, amit sugallni próbál.

A szülők részére elküldött előzetes tájékoztatás az államtitkári levélben leírtakkal ellentétben nem a még elégséges szolgáltatás tárgyához tartozik, amint arra a Fővárosi Törvényszék több határozatában is utalt.

Fentiek alapján kérjük, hogy a t. intézményvezető a szakszervezetek közös sztrájkbizottságának tájékoztatását elfogadni és a hétfői sztrájk törvényes előkészületéhez a feltételeket biztosítani szíveskedjék! A sztrájkban érintettek megfelelő tájékoztatása közös érdekünk. Az együttműködési kötelezettség nemcsak az egyeztetést végző felekre, hanem a munkáltatói jogkör gyakorlójára is kiterjed.

Budapest, 2022. 01. 27.

Szabó Zsuzsa, PSZ-elnök

Komjáthy Anna, PDSZ OV-elnök

A sztrájkbizottság lepecsételt, aláírt nyílt levelét innen töltheted le és nyomtathatod ki:

[/frame]

[frame]

Állj a sztrájkolók közé és írd alá az aHangon indított petíciót, amit most már több, mint 30 ezren írtak alá:

[/frame]

MOST lépj be a PDSZ-be!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak elérni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »