Míg egyre nő a szrájkolók társadalmi támogatottsága, az EMMI a sztrájkolókat és a bíróságot vádolva védekezik

Egyre többen állnak a sztrájkolók mögé, a tiltakozók társadalmi támogatottsága kiugró. Az EMMI utolsó pillanatában beadott fellebbezésében a bíróságot, a sztrájkolókat és a szakszervezeteket vádolja mulasztással, jogsértéssel. Eközben pedig sorra jönnek a beszámolók a sztrájkolókkal szemben elkövetett túlkapásokról.

[frame]

„A sztrájk reggelén az igazgatótól elhangzott, hogy aki sztrájkol keressen egy jó ügyvédet magának.”

„A sztrájkszervezőt polgári engedetlenség miatti munkaügyi bírósági eljárással fenyegették.”

„A Kréta felületen az elmaradt két órát átírták helyettesítéssel megtartott órának. A diákokat beírták jelenlévőknek, mintha mindannyian ott lettek volna.”

Ma tartott az igazgatónőnk egy rövid tájékoztatót és azon az állásponton volt, hogy mivel nincs bírósági döntés, nem törvényes a sztrájk. Magyarán a hivatalos álláspontot közvetítette. Erre felvetettem, hogy én és talán más kollégák is, bírósági döntés nélkül is sztrájkolni fogunk. 
Kis idő múlva eljutott hozzám (nem hivatalosan) a tankerület álláspontja, hogy ebben az esetben rendkívüli fegyelmi és azonnali elbocsátás a következmény.”

”A nem sztrájkoló kollégák nevével megtartottként naplózták az elmaradt órákat, minden diák jelenlévőként lett beírva. Így igazolni nem kell a szülőnek, de elmaradt óra, és hiányzó diák nincs.”

„Olyan kollégát írtak be a sztrájk idején helyettesíteni, aki aznap fizikailag nem is volt jelen az intézményben. A felügyelet végig megoldott volt, 1 óra sztájk 1 óra rendes munka, de a tankerület szerint ez törvénytelen, vagy 2 órát sztrájkolt valaki, vagy semmit.”

„Meghirdettek a pedagógusok a sztrájkot, majd 10 órakor a beerkezo gyerekeket listáztak a szülő tudta nélkül, igazolatlan órát kellett beírni, amit az oszt. Főnök utólag igazol. A pedagógusokat így összesítettek.”

„Fenyegetőzés, minősíthetelen stílus a sztrájkolókkal szemben, betereltek minket egy terembe és ott kellett töltenünk a sztrájkot.”

„A tanker utasította az igazgatót, hogy vegye le az iskola Fb oldaláról azt a posztot, amit azért tettünk ki, hogy a szülők értsék, hogy miért nem törvénytelen a sztrájk (civil közoktatási platform összefoglalója).”

„Hétfőn nincs első három órám. Bementem sztrájkolni. Engem és az összes sztrájkoló kollégámat beosztottak felügyeletre. A felügyeletet nem tüntették fel a krétában. Amelyik kollégámnak van első két órája, azokat kihúzták a krétában. És náluk sem írták be, hogy felügyeltek. Tulajdonképpen dolgoztunk 2X30 percet, de ennek sehol nincs nyoma. Gyerek nem volt sok. 4-5 gyerekkel ült egy kolléga egy teremben. Volt olyan kollégánk, aki nem sztárjkolt, őket nem osztották be.

[/frame]

Közel száz ilyen, és ehhez hasonló jelentés futott be mindeddig a PDSZ kérdőívén az intézményekben tapasztalt túlkapásokról. Ahogy arról már beszámoltunk, a sztrájk előtti szombaton országos tankerületvezetői értekezletet tartottak a sztrájkról, ezt követően zajlottak a fenti események – sok helyen egyébként a korrektül eljárni próbáló intézményvezető ellenében is. A tankerület és az EMMI közleményekben foglaltak állást a sztrájk törvényességével kapcsolatban – amihez természetesen nem lett volna felhatalmazásuk, hiszen a sztrájk törvényességével kapcsolatban kizárólag a független bíróság dönthet.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/01/30/sztrajkolunk-es-hogy-miert-nem-fontos-a-kormany-jogaszkodasa/

„Az igazgatónő (aki egyébként a sztrájk mellett van) tájékoztatta fél 8-kor a tanáriban lévő három kollégát, hogy a tankerület törvénytelennek tartja a sztrájkot. Azt is az ő elbeszéléséből tudjuk, hogy a tanker vezetője indulatosan (ordítva) közölte az utasítást a tankerületi igazgatói értekezleten.”

Az indulatokat minimálisan talán mérsékelni fogja az az új tankerületi levél, amelyben legalább a tanulók tanóráinak igazolásával kapcsolatban emberségesebb – habár nem feltétlenül jogszerű – eljárásra szólítja fel a tankerületeket a Klebelsberg Központ. Erről egy másik cikkünkben számoltunk be részletesen.

[frame]

Református iskolaközpont: ők sem tehetik azt, amit csak szeretnének!

Kedves Kapcsolattartó!

A sztrájkkal kapcsolatban egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmüket. Református intézménynél dolgozom, csatlakozni akartam a sztrájkhoz. Még csak szóban forgott a téma és már e-mailt kaptunk a következő tartalommal:
„Kedves Kollégák!

 A mai vezetőségi értekezlet megállapításai szerint, Főigazgatói utasítás alapján, a következőkről tájékoztatlak Titeket:

A 2022. január 31-én meghirdetett pedagógussztrájkról: intézményünk, mint egyházi fenntartású intézmény, elhatárolódik minden politikai megnyilvánulástól.

Aki személy szerint részt szeretne venni, erre a napra, kérelem esetén, szabadságot engedélyezünk.”

A mai napon pedig ez várt a bejövő üzenetek között:

„Főigazgató Asszony tájékoztatásáról értesítelek benneteket:

 Az EMMI értesítése szerint, a 2022.01.31-re tervezett sztrájknak jelenleg nincsen jogalapja. Ez esetben, a szabadság kivételének lehetőségét visszavonja.”

Nevem és a szó szerinti idézés nélkül a tartalmat nyugodtan közölhetik a közösségi oldalukon, hogy látszódjon, hogy lenne még néhány ezer támogatója a sztrájknak, csak egy (ál)szent szervezet csírájában elfojtja ezeket a törekvéseket.

Célom, hogy ennek az ügynek a nyilvánosságra hozásával megtörjön az egyházi irányításnak a túlzott önbizalma és a nagyközönség előtt vállalják fel az efféle magatartásukat. Így remélhetőleg a márciusi sztrájkon már én is részt tudok venni a kollégáimmal.

[/frame]

Mindeközben: Magyarország a sztrájkolók mögött

A PDSZ és a PSZ szervezésében mindeközben – a repkedő mínuszok ellenére – ezer embert mozgatott meg az a rendezvény Miskolcon, amelyet a 2016-os pedagógustüntetésekre emlékezve rendeztek meg a városban, míg online több ezren csatlakoztak a megemlékezőkhöz. A gyűlés végén a PDSZ Borsod megyei ügyvivője, Szűcs Tamás egy performance keretében tiltakozott az oktatás szétverése ellen.

De nem csak személyes rendezvényen érezhető a növekvő társadalmi támogatás: a sztrájkolók támogatására indított petíciót a mai napig több mint 67 ezren írták alá az aHangon. Friss hír továbbá, hogy a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által elkészített

országos reprezentatív felmérés szerint a lakosság 85% egyetért azzal, hogy haladéktalanul emelni kell az oktatásban dolgozók béreit, míg 67% a sztrájkot is támogatja.

[frame]

Állj a sztrájkolók közé és írd alá az aHangon indított petíciót, amit most már több, mint 30 ezren írtak alá:

[/frame]

Beadták az eddigi legabszurdabb fellebbezést

A kormány jogászai beadták a kormány fellebbezését. A másodfokra beadott fellebbezés elsősorban az elsőfokú bíróságot, a sztrájkolókat és a szakszervezeteket vádolja különféle hibákkal, jogsértésekkel. Ismét előkerül az a hazug állítás, miszerint a sztrájkolók kék szalagot viselnek – annak a nyilvánvaló ténynek ellenére is, hogy nem viselnek kék szalagot.

Azért is abszurd ez az érvelés, mert egyértelműen fabrikált tényekre alapul: mindenki láthatja, hogy a sztrájkolók jelképe a kockás ing.

Az EMMI jogászai egyre kétségbeesettebben igyekeznek bebizonyítani, hogy a mindössze kétórás figyelmeztető sztrájk jogszerűtlen volt. Sőt a sajtón keresztül azt is megüzenték a sztrájkbizottságnak, hogy „egyelőre nem tartják időszerűnek az egyeztetést”, holott erre törvény kötelezi őket.

A növekvő társadalmi támogatottság azt bizonyítja, hogy a magyar állampolgárok felismerik azokat az egyszerű összefüggéseket, hogy valamennyi pedagógus nem lehet ellenzéki/gyurcsányista. Szomorú, de egyelőre semmi jel arra, hogy az ágazat dolgozói ellen indított súlyos propagandahadjáratot most már végre felváltja egy konkrét és értékelhető ajánlat.

Újabb frontokat nyit a harci üzemmódban ragadt EMMI

A nemtelen támadások sorában a következő, hogy a szakszervezeteket most személyi adatok gyűjtésével vádolják az adatvédelmi hatóságnál, holott a szakszervezetek összes nyomtatványán fel van tüntetve, hogy az hova kerül, mi történik vele – és mindennek ismeretében töltik ki ezeket az érintetteket, és adják aláírásukat. A PDSZ kifejezetten a sztrájkban résztvevők létszámára volt kíváncsi. Teszi ezt az a kormányzat, amelyik teljes nyugalommal küldözget rendszeresen propagandaanyagokat az email-címeinkre, mindössze azért, mert ezekkel voltunk kénytelenek tavasszal regisztrálni a koronavírus-oltás regisztrációs oldalán, a Kormányzati Tájékoztatási Központ vakcinainfo.gov.hu című portálján.

Egy biztos: sztrájkolók a megfélemlítéstől nem fognak elállni a március 16-i sztrájktól. Ehhez konkrét vállalásokra, határidőket tartalmazó ajánlatra lenne szükség a kormánytól az üres propaganda helyett.

[frame]

LÉPJETEK BE AZ PDSZ-BE, MERT MI CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A TAGDÍJAITOKBÓL ÜZEMELJÜK A SZERVEZETET – EZ A FOLYAMAT, A SZTRÁJKZERVEZÉS, A TI ÉRTESÍTÉSETEK, INFORMÁLÁSOTOK, A CIKKEK, A KÖZVETÍTÉSEK, A JOGSEGÉLY – MIND-MIND KIMONDOTTAN KÖLTSÉGES DOLGOK! HA NEM CSATLAKOZTOK, SEMMIRE SEM JUTUNK!

ITT lépj be a PDSZ-be!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak elérni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

[/frame]

Hasonló cikkek