A sztrájk alapjog! Sztrájkolni fogunk!

Az egész országban ezt üzenik a kormánynak az oktatási intézményekből… Nem engedjük, hogy lábbal tiporják munkavállalói jogainkat! Az NDi összeállítása.

A kormány február 11-én kiadott, a sztrájkot ellehetetleníteni próbáló, jogtipró rendeletére válaszul a szakszervezetek még a hétvégén közös nyilatkozatban reagáltak: felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a bíróságot, mint független hatalmi ágat, és amellett, hogy kijelentették, továbbra is készülnek a sztrájkra, további nagyszabású akciókat helyeztek kilátásba.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/02/11/rendkivuli-bejelentes-a-veszhelyzetre-hivatkozva-kormanyrendeletben-lehetetlenitettek-el-a-sztrajkot/

Az egész ország velünk van

Ha pedig nem lenne világos az EMMI-ben, hogy az ágazatban dolgozók nem húzták be a fülüket-farkukat, hétfő reggelre bizonyára az lett: az intézmények előtt országszerte világos üzenetek jelentek meg.

Kőbányán, a Szent László Gimnázium előtt mi is ott voltunk ma hajnalban:

A molinózást vezető Tóth Viktor, az intézmény pedagógusa később a HVG-nek nyilatkozva elmondta, hogy „hétfőn 11 társával nem vették fel a munkát és az intézmény dísztermében ülve tartanak egy napos minisztrájkot”, illetve, hogy „az iskola jelenleg polgári engedetlenséget mutató tanárai az állásukkal játszanak, azonban állítása szerint már nincs mit veszíteniük. Hozzátette, hogy az iskola tanári karának döntő többsége egyetért velük, közel harminc pedagógus reggel egy csoportkép erejéig össze is állt a kifüggesztett molinó alatt.”

A PDSZ természetesen nem buzdít ilyen, munkajogilag kockázatos akciókra, ugyanakkor

kollégáink felháborodása teljesen érthető, és már korábban figyelmeztettünk arra, hogy fogyóban a türelem: a kormány diktatórikus lépései érthető módon felzaklatták az oktatásban dolgozók tízezreit.

Kollégák százai reagáltak a hírekre hétfő reggel az ország számos intézménye előtt.

Így jelent meg a felirat a Budapesti VI. Kerületi Bajza Utcai Általános Iskolánál,

továbbá a Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtt is,

ahonnan egyébként szintén élőben jelentkeztek be kollégáink:

A Facebook-oldalainkra folyamatosan érkeznek a további képek – a további képeket is várjuk a FB-oldalon keresztül üzenetben, vagy megosztásban!

Szolidaritási akciók sora

Számos szolidaritási akció is indult hétfőn.

AZ ÓRALÁTOGATÁS NEM ESIK A SZTRÁJKTÖRVÉNY ALÁ – ÜRÍTSÜK KI AZ EGYETEMET! –

szólította fel szolidaritási akcióra a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit a VVL – Veritas Virtus Libertas elnevezésű csoportosulás.

Számos fotót kapunk kollégáktól és támogatóktól. Az elkövetkező napokban erőt kell mutatnunk, mert szükségünk lesz rá: a kormány mindent megpróbál, hogy kihúzza érdemi ajánlattétel nélkül – de látható, hogy az oktatásban dolgozó tízezrek egységesek és nem adják fel.

Az egyik oktatási csoportban találtuk: szolidaritási pólót tervezett, és munka közben ezt viseli a kolléga – ez is egy olcsó, de hatékony ötlet a kiálláshoz:

De különösebb nehézség nélkül lehet jó üzeneteket a mögöttünk lévő táblára is felírni, aztán azt elküldeni a PDSZ-nek:

Vagy akár a maszkunkra is pingálhatunk támogató üzenetet:

Vagy a klasszikus, a Parlament előtt állva üzenjünk azoknak, akik bejárnak:

Miben segíthetjük a sztrájkolókat?

Sokan kérdezik a napokban, hogy miben, hogyan tudják segíteni a munkánkat.

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

Borítókép, élő (Szent László): Kincse Szabolcs (CC BY-NC-SA 4.0)

Frissítés: újabb intézményben nem vették fel a munkát a kollégák

Újabb intézményben döntöttek úgy a kollégák, hogy a sztrájkjogot akadályozni próbáló kormányrendelet ellen tiltakozva, polgári engedetlenség keretében nem veszik fel a munkát. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 15 pedagógusa az intézmény egy feliratot függesztett ki:

Ahogy az intézmény pedagógusa, Törley Katalin elmondta a hvg-nek, az akció „nem a diákok, nem az igazgató, de még csak nem is a tankerület ellen irányul, kizárólag a pénteki kormányrendelet ellen tiltakoznak vele. Mint mondta, hivatalos levélben tájékoztatta a munkabeszüntetésről az intézményvezetőt, aki jelezni fogja ezt a tankerület vezetője felé is.” (Fotók: Reviczky Zsolt – hvg)

Hasonló cikkek