Országszerte tiltakoznak az oktatásban dolgozók: február 14-25

Tisztelet a bátraknak! Nagyszerű érzés, hogy egyre többen és többen vagyunk! Az alábbi anyagban megpróbáltuk összeszedni azokat az intézményeket, amelyek részt vettek a tiltakozási hullámban.

A kormány február 11-én úgy döntött, hogy élve a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a kezébe adott hatalmával, rendeletben próbálja ellehetetleníteni az oktatásban dolgozók sztrájkját.

A diktátumra adott válasz azonban nem az volt, amit a kormány várt: rettegés helyett országszerte döntöttek úgy a kollégák, hogy – vállalva a következményeket – állampolgári engedetlenség formájában leteszik a munkát. A következő héten országszerte sok száz kolléga jelentette be, hogy kötelességének érzi felemelni a hangját alapjogaink megcsorbítása ellen, hiszen

a sztrájk alapjog!

Már a bírósági döntést követően azonnal jeleztük minden érdekeltnek, hogy

a március 16-i sztrájk szervezése FOLYTATÓDIK, azt NEM függesztettük fel. A diktátum-kormányrendelettel kapcsolatban pedig ha kell, a legvégsőkig elmegyünk. A harc tehát addig folytatódik mind a bíróságokon, mind az intézményekben, amíg a kormány értelmezhető ajánlatot nem tesz. Nem hátrálunk, mert nincs hova!

A kormány lépései nem értek célt: az oktatásban dolgozók tízezreit már nem lehet megfélemlíteni! Az apátia elmúlt, az emberek tenni akarnak.

Az alábbiakban megkíséreljük felsorolni a polgári engedetlenségben részt vevő intézményeket.

Mivel a polgári engedetlenséget a PDSZ nem szervezi vagy koordinálja, elképzelhető, hogy nem minden eseményről szereztünk tudomást, vagy egyes eseményekről nem kaptunk képi vagy írásos anyagot.

[frame]

ÍGY KÜLDJ NEKÜNK INFORMÁCIÓT!

Amennyiben esetleg kihagytunk volna intézményt a felsorolásból, avagy szeretnék a résztvevők kiegészíteni hiányos ismereteinket, úgy kérjük az érintetteket, jelezzék nekünk a Ne dolgozz ingyen! Facebook-oldalán keresztül. Küldhetnek nekünk képet, videót, nyilatkozatot, kreatív anyagokat a tiltakozással kapcsolatban – ezekkel amint tudjuk, bővítjük az itt leírtakat. Ezt a cikket rendszeresen frissítjük, ahogy az új információk beérkeznek.

[/frame]

2022. február 25.

Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium különleges hely. Az intézmény munkavállalói egy emberként sorakoztak fel a cél mellett – az intézménybe járó szülők pedig egytől-egyig partnerek voltak abban, hogy pedagógusaik (akikhez az iskola jellege miatt talán az átlagosnál is sokkal jobban kötődnek) kivívhassák, hogy joguk legyen a sztrájkhoz. Bővebben az élő bejelentkezésünkben:

Ady Endre Gimnázium, Ráckeve

„Mi, a Ráckevei Ady Endre Gimnáziumból 23-an, tanárok és a titkárság dolgozói, 2022. február 25-én 7.00-10.00 óra között polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, hogy politikától mentesen kifejezzük tiltakozásunkat a kormány február 11-i sztrájkot szabályozó rendelete ellen, és elkötelezettségünket, felelősségünket a jövő generáció iránt” – írták nekünk a ráckevei tiltakozók, akik több fotót is küldtek:

Apáczai Csere János Nevelési Központ 1. és 2. Általános Iskola, Művészeti Iskola, Pécs

Babits Mihály Általános Iskola, Esztergom

Az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola 5 pedagógusa február 25-én csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz. „Nem dolgoztunk” – írják üzenetükben. „Tiltakozásunkat aláírással támogatta 16 pedagógus.”

Béke Általános Iskola, Kecskemét

„Iskolánk 23 dolgozója a mai napon szimpatizálását fejezte ki a polgári engedetlenség  mellett” – írják Kecskemétről.

Bókay Árpád Általános Iskola, Budapest

Erkel Ferenc Általános Iskola, Gödöllő

„Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet Alaptörvénybe
foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára” – írja nyilatkozatában az intézmény 19 tiltakozó tagja.

Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tiszaújváros

A tiszaújvárosi intézmény 52 fős nevelőtestületéből 33 fő nem vette fel a munkát. A tiszaújvárosi kollégák – ahogy mondják nem – kispályáztak. A rendőségen bejelentett támogatói demonstráció keretében az úttestre írták fel az üzenetüket:

Mindez felülről néz ki igazán jól:

És íme, a tiszaújvárosi hősök:

ESZC Géza Fejedelem Technikum és Szakképzőiskola, Esztergom

A szakképző intézmény 28 tagja vállalt szolidaritást polgári engedetlenséggel tiltakozó kollégáik mellett.

Grassalkovich Antal Általános Iskola, Budapest

Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Pécs

Halmi Telepi Általános Iskola, Vecsés

Az intézmény 15 pedagógusa (a tantestület fele) csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz. A negyedik, ötödik és a hatodik órát nem tartották meg az eseményhez csatlakozó kollégák. „Az oktató-nevelő munkában továbbra is részt vevő tanárok, tanítók szolidaritásukról biztosítottak bennünket” – írják. És Vecsésen is beszámolnak arról, amit szerencsére nagyon jól érzünk mindannyian: „A szülők támogatását is élvezhettük az akció során.”

Hunyadi János Általános Iskola, Délegyháza

Jókai Mór Általános Iskola, Budapest XVI. kerület

Pedagógus nélkül nincs jövő! A sztrájk alapjog! – üzeni az intézmény 31 munkatársa, akik egy képet i mellékeltek bátor kiállásukról:

Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Miskolc

„Iskolánk a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola szeretne szolidaritást vállalni ezzel a nyilatkozattal és fotóval a polgári engedetlenség mozgalomban részt vevő pedagógus kollégákkal” – írják.

Kanizsai Dorottya Gimnázium, Szombathely

Az első három órát nem tartották meg az intézmény dolgozói. Az akciójukról részletesen a nyugat.hu számolt be.

Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

Könyves Kálmán Gimnázium, Budapest

Az újpesti gimnázium nem kevegebb, mint 16 pedagógusa tiltakozott a polgári engedetlenség eszközével. Tisztelet a bátraknak!

Dr. Mező Ferenc Általános Iskola, Budapest

Az intézmény 29 munkatársa jelentette be, hogy a polgári engedetlenség eszközével él. Nyilatkozatukban így fogalmaznak:

„Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó MINDEN felnőtt számára a minőségi munkavégzés alapfeltételeit, a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést mind a diákok, mind a tanárok és nem pedagógus alkalmazottak számára. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy valóban a diákokért dolgozhassunk. Hisszük, hogy az iskolákban tanuló diákok megérdemlik, hogy kiálljunk értük, és azért, hogy egy jobb oktatási rendszerben, minőségi oktatást kaphassanak.

A SZTRÁJK ALAPJOG! TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ! AZ OSZTÁLYOM AZ ORSZÁGOM.”

Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest

Az intézmény 16 munkatársa polgári engedetlenség keretében nem vette fel ma a munkát, nem folytattak oktatási, nevelési tevékenységet.

Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, Budapest

Pannónia Általános Iskola, Budapest

Az intézmény 9 pedagógusa döntött úgy, hogy ma nem veszi fel a munkát, míg 13 kollégájuk szolidaritási nyilatkozat aláírásával támogatták őket. „A SZTRÁJK ALAPJOG! TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!” – írják nyilatkozatukban.

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged

„Kispolgári engedelmesség helyett polgári engedetlenség” – a szegedi intézmény kiállásán a Szeged TV is ott volt. Itt látható beszámolójuk az eseményről:

„A Radnóti-gimnázium közel hetven fős tantestületéből harmincegyen választották a tiltakozásnak ezt a formáját, és vonultak le pénteken nyolc óra előtt a középiskola főbejárata elé” – számolt be az eseményről a szeged.hu oldal. „A radnótis tanárokhoz csatlakozott a Deák Ferenc Gimnázium közel harminc tanára, akik személyes jelenlétükkel szerették volna jelezni: egyet értenek kollégáik tiltakozóakciójával.”

Sashalmi Tanoda, Budapest

Trefort Ágoston Általános Iskola, Csabacsűd

„Ma, 2022. február 25-én a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola 11 dolgozója polgári engedetlenséggel tiltakozott a 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen. A sztrájk alapjog!” – írták nekünk kollégáink Csabacsűdről, akik nem tiltakozó kollégáiknak külön megköszönték, hogy ” a mai akciónkból következő kényelmetlenségeket türelemmel viselték”.

Vörösmarty Mihály Gimnázium, Érd

Az intézmény 21 pedagógusa döntött úgy, hogy „tiltakozásképpen a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (ll.11.) Kormányrendelettel szemben polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt: 7:45 és 11:40 óra között nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.”

Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

A IX. kerületi intézmény 21 tagja vett részt a tiltakozásban, 13 fő pedig támogatta őket. Nylatkozatukban így fogalmaznak:

„Polgári engedetlenségünkkel szeretnénk az említett valós problémákra is figyelmet irányítani:
olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyerekek vannak. Olyan
munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó
minden felnőtt számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést. Olyan munkabért
szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz,
hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk.”

Zugló Játékszín Óvoda, Budapest

2022. február 24.

A mai nap sem kezdődhetett jó hangulatú, csoportos esemény nélkül! A budapesti Horvát Kertben öt intézmény munkatársai gyűltek össze, hogy együtt tiltakozzanak a kormány rendeletileg kifejezett diktátuma ellen, amellyel el kívánja lehetetleníteni, kiüresíteni az oktatásban dolgozók sztrájkhoz való jogát. A gyönyörű, tavaszt idéző napsütésben a Batthyány Lajos Általános Iskola; Közép-Budai Tankerület Fekete István Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI Utazó Hálózata; a Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium; a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és a Városmajori Gimnázium polgári elégedetlenkedői tiltakoztak együtt.

Batthyány Lajos Általános Iskola, Budapest, I. kerület.

Közép-Budai Tankerület Fekete István Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI Utazó Hálózata

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Szilágyi Erzsébet Gimnázium

Városmajori Gimnázium

Óbudai Gimnázium, Budapest

„2022.02.24-én az Óbudai Gimnázium 19 tanára polgári engedetlenség keretében nem tartotta meg tanóráit. Ezzel a 2022.február 11-én megjelent 36/2022 (II611.) kormányrendelet ellen tiltakoztak. A sztrájk alapjog!” – írták az intézmény munkavállalói a Facebookon.

„Köszönjük kollégáinknak, hogy a mai akciónkból következő kényelmetlenségeket türelemmel viselték! Külön köszönjük a hallgatólagos, illetve aláírással is kinyilvánított támogatást!” – írták később. És kamerába is elmondták a véleményüket! Hajrá Óbuda!

Alsóerdősori Bárdos Lajos Iskola, Budapest, VII. kerület

A budapesti intézmény nem kevesebb, mint 24 pedagógusa csatlakozott a polgári elégedetlenséghez, szolidaritást pedig további 9 munkatárs vállalt.

Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

„Mi, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium alulírott tanárai, 2022. február 24-én elszántuk magunkat a polgári engedetlenség gesztusára. A mai napon csak részben vesszük fel iskolánkban a munkát, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem értünk egyet a kormány február 11-én kiadott rendeletével, amiben egyoldalúan igyekszik szabályozni a pedagógussztrájk tartalmát és kereteit.

Az oktatás helyzetéről, az iskolák jövőjéről, a pedagógusok életpályájáról és a diákok felkészítésének méltó és hatékony lehetőségeiről régóta többoldalú beszélgetésnek kellene folynia a tanári közösségek, a pedagógus szakszervezetek és a mindenkori kormány között.

Hiszünk a beszélgetésben, mint minden demokratikus közösség működésének feltételében. A beszélgetés keresztény hitünk alapélménye is: Isten megszólít, mi pedig válaszolunk. A fenntartó evangélikus egyház munkavállalóiként is beszélgető egyházhoz tartozó közösség vagyunk. A polgári engedetlenség gesztusával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ragaszkodunk a beszélgetéshez.

Evangélikus iskola tanáraiként előttünk áll Luther Márton példája is. A wormsi birodalmi gyűlésen rá akarták kényszeríteni a beszélgetést kezdeményező írásainak visszavonására. Hozzá hasonlóan, vállalva tettünk következményeit, Luther híres válaszának szavaival lépünk a polgári engedetlenség útjára: Itt állunk, másként nem tehetünk – Isten segítsen rajtunk!”

Lovassy László Gimnázium, Veszprém

„A mai napon a veszprémi Lovassy László Gimnázium 38 tanára döntött úgy, hogy a polgári engedetlenség útjára lép, hogy kifejezze, túlzottan jogkorlátozónak érzi a 36/2022. (II.11.) Kormányrendeletet. További négy kollégánk, bár a polgári engedetlenségi akcióban nem vesz részt, támogatásáról biztosított bennünket” – írták az intézmény polgári engedetlenséget választó munkatársai a Facebookon.

Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

Az intézmény 18 munkatársa nem vette fel ma a munkát, nem folytatatott oktatási, nevelési tevékenységet, míg 29 másik munkatárs támogatta őket ebben.

Bajza József Gimnázium, Hatvan

A hatvani középiskola dolgozói is ma elégedetlenkedtek – ők egy videót is közzétettek erről:

Molnár Ferenc Általános Iskola, Budapest

Az iskola állampolgári engedetlenkedő 29 pedagógusához rengeteg szülő csatlakozott – és egy stílusosan megválasztott dalt énekeltek el együtt a szép számban megjelentek.

BMSZC Bólyai János Technikum, Budapest

A munkatársak videót is készítettek amit a Facebookon itt lehet megtekinteni.

Arany János Általános Iskola, Dunaújváros

„A mai napon (2022. 02. 24.) a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskolában akcióztunk” – írták nekünk a szervezők gyors létszámot is adva a résztvevőkről: polgári engedetlenség: 9 fő, szolidaritási nyilatkozatot aláírók: 20 fő.

BMSZC Neumann János Informatikai Technikum, Budapest

Dr. Török Béla EGYMI, Budapest

„A zuglói Dr. Török Béla EGYMI Rákospatak utcai tagintézményének 36 dolgozója is csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz” – írják az intézmény munkatársai levelükben. 36 kollégáját 4 olyan munkatárs is támogatta szolidaritási nyilatkozattal, akik ma nem tudtak részt venni az akcióban.

Móra Ferenc Általános Iskola, Répcelak

Gárdonyi Géza Általános Iskola

Az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 19 pedagógusa nem dolgozott ma, polgári engedetlenséget tartva.

József Attila Általános Iskola, Szigetszentmiklós

A Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola 24 pedagógusa és 5 támogató pedagógusa is részt vesz a mai napon a polgári engedetlenségi akcióban.

És ha ez nem lenne elég, a szigetszentmiklósiak fényfestéssel is alátámasztották üzenetüket – íme:

Látványos tiltakozási akció Szolnokon!

Nagyon sokan, 79-en tették le a munkát Szolnokon.

A Szolnoki Tankerülethez tartozó 5 iskola, a 

Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium,  a

Varga Katalin Gimnázium , a

Verseghy Ferenc Gimnázium, valamint két általános iskola: a

Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a

Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc  Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

tiltakozó tanárai együttesen tanúsítottak polgári engedetlenséget.

Városmajori Kós Károly Általános Iskola, Budapest

A városmajori intézményben nem kevesebb, mint 13 fő nem vette fel ma a munkát, míg 19-en fejezték ki szolidaritásukat a polgári engedetlenségben részt vevő kollégáikkal.

Brassó Utcai Általános Iskola, Budapest

„A pontos szavak kevésbé fontosak, mint a szándék, hogy kapcsolódjunk másokkal, akik ugyanabban a helyzetben vannak, mint mi” – üzenik a budapesti iskola tiltakozói.

2022. február 23.

A nap egy hatalmas, jó hangulatú flashmobbal kezdődött, amit az Apáczai, a Fazekas, a Madách, a Radnóti, a Trefort és a Bárczi gimnáziumok tiltakozó munkatársai hoztak tető alá.

ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest

ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium

ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely

A szombathelyi intézmény 62 munkavállalója által szervezett tiltakozó megmozdulásról így számolt be a nyugat.hu (a kép szintén az ő oldalukról származik):

„Mi, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki az ELTE gyakorlóiskoláinak – ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium – pedagógusai által megvalósított polgári engedetlenséggel kapcsolatban. Közös célunk, hogy a PSZ és a PDSZ által meghirdetett pedagógusztrájkot az Alaptörvényben foglalt jogaink korlátozása nélkül tarthassuk meg”

A nyilatkozat aláírása után, a pedagógusok kivonultak az iskola elé, ahol A Sztrájk Alapjog! feliratot formázták meg, közben a diákok sokasága lepte el az ablakokat, onnan figyelve az eseményeket.

Az akció végén Tóth Péter, az iskola magyartanára lépett elő, aki egy népdal szövegével és Farkas Árpád Vallató című versével zárta az eseményt, majd egy közös taps után a tanárok visszamentek az az épületbe tanítani.

Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészetiskola, Szigetszentmiklós

Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Győr

Deák Ferenc Gimnázium, Budapest

A kispesti intézmény munkatársainak köszönhetően megszülethetett az első drónvideó is a tiltakozásokról. Tisztelet a bátraknak!

Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest

Az intézmény tizenkét tanára állt ki a pedagógusok sztrájkjogai mellett, nem vették fel a munkát. 

Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom

Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata

A intézmény 33 pedagógusa nem vette fel a munkát, őket 13 fő támogatta a polgári engedetlenségben.

Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium, Budapest

Madách Imre Gimnázium, Budapest, VII. kerület

Az intézmény 39 munkatársa vett részt az állampolgári engedetlenségben, hat tanárjelölt pedig támogatta az akciót.

Révai Miklós Gimnázium, Győr

Simándy József Általános Iskola, Kistarcsa

A kistarcsai intézmény szinte valamennyi munkavállalója nem vette fel a munkát.

Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

Az intézmény harmincegy tanára vesz részt a polgári engedetlenségben, kilenc iskolai dolgozó pedig támogatja a tiltakozást.

Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest

Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Székesfehérvár

Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest

Vasvári Pál Gimnázium, Székesfehérvár

Katona József Gimnázium, Kecskemét

“A rendelet a valódi érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi az esetleges pedagógussztrájkot, melynek célja az, hogy jól felkészült, motivált, anyagilag elismert pedagógusok a szabad szellemiség jegyében, szabad tankönyvválasztás mellett, modern, piacképes tudást adhassanak át korszerű körülmények között gyermekeinknek, a jövő nemzedékének.”

Fotó: kecsup.hu portál

2022. február 22.

Andrássy Gyula Általános Iskola, Vecsés

„Olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája” – idézi Szent-Györgyi Albertet az a 21 vecsési pedagógus, akik nem vették fel a munkát.

A vecsésiek emellett megalkották a tanárok 12 pontját is, íme:

Mit kíván a magyar tanár?

Iskolánk névadójának, Andrássy Gyulának és oktatási miniszterének, Eötvös Józsefnek szellemében, Magyarország jövőjéért!

A Gyerekekért, a Tanárokért és az oktatást segítő Minden iskolai dolgozóért!

1.      Oktatási minisztériumot!

2.      A minimálbérhez igazított tanári fizetéseket a jelenlegi rendszer és szorzók megtartása mellett!

3.      A tanárok és a tanulók óraszámának csökkentését, normalizálását!

4.      Az iskolák autonómiájának visszaállítását!

5.      Szabad tankönyvválasztást, minőségi tankönyveket!

6.      A tananyag észszerűsítését!

7.      Minőségi pedagógusképzést és rekreációt!

8.      Az állami, a nemzetiségi, az alapítványi és az egyházi iskolák esélyegyenlőségét!

9.      Minden iskolai dolgozó anyagi és szakmai megbecsülését!

10.  A gyakorlati kompetenciákat és a környezettudatos gondolkozást segítő alaptantervet!

11.  A helyettesítések, táboroztatások, osztálykirándulások, pluszmunkák kifizetését!

12.  Szakmaiságot!

Egy rohamosan elöregedő ország nem hagyhatja magára a Gyermekeket!

„Olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája.” (Szent-Györgyi Albert)

Ady Endre Gimnázium, XIII. Kerület, Budapest

Az intézmény 32 pedagógusa nem vette fel a munkát 8 és 12 óra között.

Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola

Az intézmény munkatársait reggel a szülők támogatták akciójukban, kiállva a tiltakozó tanárok mellett.

Bányai Júlia és Bólyai János Gimnáziumok, Kecskemét

Kecskeméten a Bolyai és a Bányai gimnáziumokból kb. ötvenen csatlakoztak az akcióhoz – számol be a nagy tömeget megmozgató kecskeméti tiltakozásról a kecsup.hu portál.

“7:45-12:35-ig polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, így az akció időtartama alatt nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet, sem oktatást-nevelést elősegítő, előkészítő munkát nem végzünk.”

Batthyány Kázmér Gimnázium, Szigetszentmiklós

A szigetszentmiklósi középiskolában is volt polgári engedetlenség.

Beethoven Általános Iskola, Martonvásár

A SZTRÁJK ALAPJOG! Nem csak a miénk, pedagógusoké, hanem minden állampolgáré! – írják a martonvásári intézmény munkatársai nyilatkozatukban.

BSZC Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, Püspökladány

Az intézmény 18 „oktatója” szolidáris azokkal a kollégáikkal, akik tiltakoznak a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő kormányrendelet ellen.

Dózsa György Gimnázium, Budapest

A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium 23 tanára és dolgozója nem vette fel a munkát, öten pedig támogatták a polgári engedetlenéget.

Herman Ottó Általános Iskola, Budaörs

Az intézmény 47 pedagógusa jelentette ki, hogy

„Mi a mai napon is tanítunk (még), és nem csak a tanóráinkat tartjuk meg felkészülten és teljes figyelemmel, hanem megerősítjük hitünket a példamutatás, a félelem nélküli véleménynyilvánítás és az egymás iránti tisztelet kifejezésének erejében. Azért, hogy legyen nyugodt jelene és egy szebb jövője mindannyiunknak!
Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.”

Hermann Ottó Gimnázium, Miskolc

A Miskolci Herman Ottó Gimnázium 35 tiltakozó tanára adott kio nyilatkozatot, amit egy Thomas Jeffersontól kölcsönzött idézettel vezettek fel: „Amikor az igazságtalanság törvénnyé lesz, az ellenállás felelősséggé válik.”

Kempelen Farkas Gimnázium, Budapest

Kosztolányi Dezső Gimnázium, Budapest

Az intézmény tiltakozói megmozdulásuknak az alábbi mottót választották.

József Attila
Két hexameter
Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

Leőwey Klára Gimnázium, Pécs

Madách Imre Gimnázium, Vác

Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest

Pólya György Általános Iskola, Tatabánya

Veres Pálné Gimnázium, Budapest

Az intézmény 28 pedagógusa élt állampolgári engedetlenséggel, míg 11 fő támogatói nyilatkozatot írt alá.

2022. február 21.

Radnóti Miklós Gimnázium, Dunakeszi

Információink szerint 31 pedagógus, azaz a tanári kar több mint fele nem vette fel a munkát.

Budapesti Gazdasági SZC II. Rákóczi Ferenc Technikum

Zrínyi Ilona Általános Iskola, Szombathely

Információink szerint 22 pedagógus jelezte, hogy aznap nem végez nevelési-oktatási tevékenységet.

Zöldsziget Körzeti Általános Iskola, Szigetmonostor

Információink szerint kilenc munkatárs nem vette fel ma a munkát.

Leövey Klára Gimnázium, Budapest

Kempelen Farkas Gimnázium, Budapest

35 munkatárs, a tantestület 80 százaléka nem vette fel a munkát.

Soroksári Fekete István Általános Iskola, Budapest

Corvin Mátyás Gimnázium, Budapest

Információink szerint 16 munkatárs nem vette fel a munkát aznap.

2022. február 18.

Vörösmarty Gimnázium, Budapest

V. kerületi Eötvös József Gimnázium, Budapest

 Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

[frame]

A sztrájk és az emberi méltóság alapjog.Ma 47 tanár nem vette fel a munkát, vagy adta nevét a tiltakozáshoz. Nagyon köszönjük a szülők szolidaritását, szinte senki sem küldte iskolába a gyermekét.

A Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola alábbi tanárai egyénenként, szabad akaratukból csatlakoznak a polgári engedetlenséget hirdető kollégáikhoz. Tettünk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége és fenntartónk ellen, főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

A sztrájk alapjog.

A kormány rendeletével a veszélyhelyzetre hivatkozva teszi lehetetlenné a sztrájkot, miközben a veszélyhelyzet nem vonatkozik pl. a politikusokra, akik évértékelőket tarthatnak maszk nélkül tömegesen.

A pedagógusok sztrájkjukkal fel akarják hívni a figyelmet a túlterheltségre, a megalázóan alacsony fizetésekre, arra, hogy hamarosan nem lesz, aki tanítson. A pályakezdő tanárok sorra hagyják el az iskolákat megélhetési gondok miatt, a pedagógustársadalom elöregszik.

Nem fogadjuk el, hogy megpróbálnak szembeállítani a szociális ágazatban és az egészségügyben dolgozók bérköveteléseivel, jogosnak érezzük ezeket is és a pedagógusok és az oktatásban dolgozók bérének azonnali emelését is.

A tárgyalásokon nem tekintik az érdekképviseleti szervezeteket partnereknek, nem maradt más eszköz a figyelem felhívására, csak a sztrájk.

Az aláírók között van, aki pályakezdőként, de olyan is akad, aki 40 éve a pedagóguspályán dolgozóként vesz részt a polgári engedetlenségi akcióban. Közelről ismerjük a helyzetet, mindannyian felelősséget érzünk azért, hogy kiálljunk.

Budapest, 2022. február 18.

[/frame]

Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc

[frame]

A Földes Ferenc Gimnázium tanáraként tájékoztatom a közvéleményt, hogy az intézmény nevelőtestületének nagy része nem ért egyet a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelettel, amely meghatározza, hogy milyen oktatási- nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, tartalma és kihirdetésének körülményei álságosak.
A nevelőtestület tiltakozása kifejezéseként a mai napon elkészítette közös fotóját A sztrájk alapjog! –felirat előtt, amely fotót mellékelem.

Gimnáziumunkban a mai napon egyetlen tanárként én éltem a polgári engedetlenség napokban már több intézményben megvalósuló formájával. Ezt jelképes értékűnek gondolom, amely kifejezi mindazon kollégákkal való szolidaritásunkat, akik már tiltakoztak vagy éppen ezen a napon, illetve a jövőben tervezik megfogalmazni elutasításukat a lassan hírhedtté váló rendelettel szemben.

A hozzám érkező információk alapján Miskolcon a jövő héten várható nagyobb polgári engedetlenségi mozgalom.

A SZTRÁJK ALAPJOG! PEDAGÓGUS NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

Szűcs Tamás középiskolai tanár

[/frame]

Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest

[frame]

A Berzsenyi Dániel Gimnázium tiltakozó tanárainak közleménye

Alulírottak, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022. február 18-án, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk.

Azért döntöttünk a polgári engedetlenség mellett, mert a Kormány az Alaptörvény XVII. cikk 2. bekezdésével ellentétben a 36/2022. (II.11.) Kormányrendelettel nevetségessé teszi a sztrájkot és a sztrájkolókat, ugyanis a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva úgy határozza meg az elégséges szolgáltatások körét, hogy munkaidőnk 65-100%-át le kell dolgozni. Mindeközben a sztrájk miatt megvonja a fizetésünket. Így a kormányrendelet nem felel meg az Alaptörvénynek A Kormány című 15. cikke 4. bekezdésének.

Akciónkkal azt szeretnénk elérni, hogy a sztrájktárgyalások során érvényesüljenek a szakmai és érdekvédelmi célok, és az Alaptörvényben kimondott (XVII. c. 2.) munkabeszüntetéshez való jog.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Budapest, 2022. február 18.

[/frame]

Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium

[frame]

Alulírottak, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022. február 18-án, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Az akcióban egyéb okok miatt részt nem vesz ugyan, de támogat minket 14 pedagógus kollégánk.

Budapest, 2022. február 18.

[/frame]

2022. február 17.

Budapesti XVI. Kerületi Szerb Antal Gimnázium

Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium

[frame]

Mi, a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium 34 pedagógusa és nevelési-oktatási munkát segítő alkalmazottja a mai napon, 2022 február 17-én, polgári engedetlenséget követünk el, nem végezzük el oktatási, nevelési munkánkat. Ezzel csatlakozunk az előző napokban hasonló módon tiltakozó gimnáziumokhoz, és teljes mértékben egyetértünk a Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai által megfogalmazott nyilatkozattal:

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Budapest, 2022. február 17.

[/frame]

BGSZC Pesterzsébeti Technikum

Információink szerint négy kolléga nem vette fel a munkát.

2022. február 16.

Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum

Simkó Edit

2022. február 15.

Budapest, VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium

[frame]

A Kölcsey Ferenc Gimnázium tiltakozó tanárainak közleménye

Alulírottak, a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022 február 15-én, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Budapest, 2022. február 15.

[/frame]

2022. február 14.

Budapest, Szent László Gimnázium

Az intézmény munkavállalói polgári engedetlenség keretében nem vették fel a munkát aznap. A nap elején mi is ott voltunk kameránkkal:

Itt azóta egy másik felirat is megjelent az aszfalton:

[frame]

Miben segíthetjük a sztrájkolókat?

Sokan kérdezik a napokban, hogy miben, hogyan tudják segíteni a munkánkat.

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Borítókép, fotók, élők (Szent László, Kölcsey, Illyés, Szerb Antal, Eötvös, Vörösmarty, Fekete István, Leövey, Rákóczy, Óbudai, Wesley): Kincse Szabolcs (CC BY-NC-SA 4.0)

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »