„Ma az oktatás kijelöli az emberek helyét a társadalomban… konzerválja a társadalmi helyzetet” – POLGÁRI ENGEDETLENSÉG, 2022.02.28

Folytatódik a polgári engedetlenség az ország intézményeiben, és folytatódik sorozatunk is, amelyben bemutatjuk azokat az akciókat, amelyekről tudomást szerzünk.

A kormány diktátumára, a sztrájkot kiüresíteni próbáló rendeletre reagálva példátlan akciósorozat indult az országban: intézmények százaiban döntenek úgy a munkatársak, hogy dacolva a számukra akár hátrányos jogkövetkezményekkel, akkor is leteszi a munkát, hiszen

A SZTRÁJK ALAPJOG!

[frame]

Mivel a polgári engedetlenséget a PDSZ nem szervezi vagy koordinálja, elképzelhető, hogy nem minden eseményről szereztünk tudomást, vagy egyes eseményekről nem kaptunk képi vagy írásos anyagot.

ÍGY KÜLDJ NEKÜNK INFORMÁCIÓT!

Amennyiben esetleg kihagytunk volna intézményt a felsorolásból, avagy szeretnék a résztvevők kiegészíteni hiányos ismereteinket, úgy kérjük az érintetteket, jelezzék nekünk a Ne dolgozz ingyen! Facebook-oldalán keresztül. Küldhetnek nekünk képet, videót, nyilatkozatot, kreatív anyagokat a tiltakozással kapcsolatban – ezekkel amint tudjuk, bővítjük az itt leírtakat. Ezt a cikket rendszeresen frissítjük, ahogy az új információk beérkeznek.

Kérjük, hogy a beküldött fotókat 1290 pixel szélesre és maximum 150 kB méretre formázzátok át, a szövegeket pedig szövegfájlban vagy egyszerűen az üzenetbe másolva küldjétek (ne befotózva vagy pdf-fájlban), mert ez nagyon sokat segít abban, hogy gyorsabban fel tudjuk dolgozni a beérkező nagysszerű beszámolókat! Nagyon köszönjük!

[/frame]

Az elmúlt két hét hihetetlen lendületét (ezeket az eseményeket ebben a cikkben foglaltuk össze) beárnyékolták az ukrán háborús hírek, a menekülőkért, a háborús tűzben rekedtekért érzett aggodalom. Hétfő estére vált bizonyossá, hogy

az oktatásban dolgozók polgári engedetlenségi mozgalma országszerte egyre erősebb: minden eddiginél több intézményben döntöttek a polgári engedetlenség mellett.

Már kora estére legalább 20 tiltakozó intézményről kaptunk hírt. Cikkünket folyamatosan igyekszünk frissíteni a hozzánk beérkező hírekkel, azonban mindenkitől türelmet kérünk: az élőzések, a különböző akciók mind-mind rengeteg energiát követelnek tőlünk, azonban a cikket folyamatosan, több részletben frissítjük. Minden résztvevő bátorsága előtt elismeréssel adózunk: ha ekkora az elhatározás, a márciusi sztrájk sikeréhez nem férhet kétség!

2022. február 28.

Zrínyi Miklós Gimnázium, Budapest, X. kerület

„Elsősorban azért elégedetlenkedünk most, mert ellehetetlenítik azt, hogy egyáltalán a problémákról beszéljünk. Az oktatás jelenleg összeomlóban van, és a mai akciónknak tulajdonképpen az a célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem engedik azt, hogy egyáltalán felhívjuk a figyelmet a rengeteg problémára.” És ezekről a problémákról a Zrínyi pedagógusai érthetően, világosan és végtelenül őszintén beszéltek a reggeli élő bejelentkezésünkben:

Budai Nagy Antal Gimnázium, Budafok

A délelőtt második élő bejelentkezése a budafoki gimnázium elől történt, ahol 31 fő nem vette fel a munkát – a polgári engedetlenségi akciót pedig az intézmény szülői közösségének képviselői is támogatták:

Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola

Az intézmény 37 pedagógusa vett részt az akcióban, három fő szolidáris volt.

Babits Mihály Gimnázium, Budapest

Az újpesti intézmény tantestületéből 34 fő vett részt a polgári engedetlenségben, míg 12 fő szolidarítást vállalt.

Dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium

8 pedagógus vett részt az állampolgári engedetlenségben, heten támogatták őket.

Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Montessori Tagiskolája, Budapest

Így írnak a tiltakozók: „Pedagógusként arra tettük fel az életünket, hogy a jövő nemzedékét oktassuk, neveljük. Tesszük mindezt annak reményében, hogy a kezeink közt cseperedő gyermekek, fiatal kamaszok egy nap önállóan gondolkodni képes, egymásért és saját tetteikért felelősséget vállalni tudó, empatikus, tehetséges felnőttekké válnak majd. Nemzeti ünnepeinken minden évben megemlékezünk azokról az emberekről, akik szembe mertek menni az elnyomással, büszkén tanítjuk diákjainknak, hogy merjenek kiállni az igaz és komoly ügyek mellett. Most eljött a pillanat, hogy mi magunk legyünk a példa, hogy szavak helyett tetteinkkel mutassuk meg: mi nem ilyen jelent érdemlünk, s nem ilyen jövőt szánunk tanítványainknak!

Megmozdulásunkat 166 szülő támogatta, aláírásukkal és lelkesítő üzenetekkel fejezték ki szolidaritásukat. Iskolánk diákönkormányzata is petícióval állt ki a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusaik mellett. Köszönjük a bátorítást, s hogy számíthatunk Rátok!”

Tápiószelei Blaskovich János Általános Iskola

Az intézmény 12 pedagógusa tiltakozott.

Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház

Az intézmény 65 munkatársa csatlakozott az akcióhoz.

Gádor Általános Iskola, Budapest, XXII. kerület

Az intézmény tanári karának 78 százaléka, 32 fő, a mai napon csatlakozott a polgári engedetlenséghez. Négy fő szolidáris volt.

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Budapest, XIII. kerület

„Intézményünk 49 oktatójából 25 fő nem veszi fel a munkát és további 8 fő szolidáris velünk” – írják nekünk az akció résztvevői. A nyilatkozatot Tim Peake szavaival zárják: „A tanulmányi követelmények csak egy bizonyos pontig bizonyulnak elegendőnek. Az elhivatottságod, a lelkesedésed és mindenekfelett a személyiséged és a jellemed fog majd hozzásegíteni ahhoz, hogy sikerrel járj.”

Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Göd

24 fővel tiltakozott a gödi intézmény, sok képet is küldtek, ezekből most hármat közlünk:

Újpesti Játék–Mozgás–Kommunikáció Óvoda, Budapest

Ennek a újpesti óvodának tíz pedagógusa döntött úgy, hogy a polgári engedetlenség eszközével tiltakozik. Ők a a bátrak:

Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, Budapest

Az intézmény 25 munkavállalója vett részt az akcióban, míg nyolc fő támogatta őket ebben.

Kandó Téri Általános Iskola, Budapest

„Február 28-án mi is cstlakoztunk a tiltakozáshoz” – írják az intézmény dolgozói.

Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium

13 pedagógus és az iskola pszichológusa csatlakozott a polgári engedetlenéghez.

Képző-és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája

„A művészet maga a szabadság: bizonyos oldalról nézve ez a lényege.” – idézik Babits Mihályt a polgári engedetlenkedők. Az intézmény 22 dolgozója vett részt a polgári engedetlenségben, míg 16 fő támogatta őket ebben.

Kerék Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

Az intézmény 35 pedagógusa csatlakozott az akcióhoz.

Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Környe

Az intézmény 24 pedagógusa döntött úgy, hogy nem veszi fel a munkát 8:00 és 12:00 óra között. Tiltakozásukat 9 kollégájuk támogatta.

Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Az intézmény 17 pedagógusa 2022. február 28-án csatlakozott a „Sztrájk alapjog” polgári engedetlenségi mozgalomhoz. A fotó készítéséhez a bátor csapat az elemekkel is dacolt: jól láthatóan hóesésben készült a csoportkép!

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, XVII. kerület

Az intézmény 12 munkatársa vett részt ma a polgári elégedetlenségi akcióban.

Budatétényi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

25 munkatárs írt alá szolidaritási nyilatkozatot, míg 24 támogatta.

Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Tiszafüred

Az intézmény 24 pedagógusa vett részt ma az akcióban.

VSZC Táncsics Mihály Technikum, Veszprém

Alulírottak, a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumának oktatói, a mai napon aláírásunkkal szolidaritásunkat fejezzük ki és kiállunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen polgári engedetlenségi akcióval tiltakozó iskolák mellett. „Legyen tökéletes jogegyenlőség hazánkban!” (Táncsics Mihály)

Vaszary János Általános Iskola, Tata

A tatai intézmény nyilatkozatából idézünk:

„Felháborítónak tartjuk ezt a rendelkezést, amelynek értelmében gyakorlatilag egy tiltakozó munkabeszüntetést (aminek idejére közismerten nem jár fizetés), úgy lehetne megtartani, hogy az illető dolgozik. Mi szeretjük a munkánkat, szeretünk tanítani, de most úgy érezzük, nincs hová hátrálni. A tanítványainkat sem alázatos szolgálatra, hanem együttműködésre, a szabadság és demokrácia nagyszerűségére neveljük.

A munkabeszüntetés egy közösség végső elkeseredésének eszköze. Valójában ez senkinek nem jó, de megpróbálja felhívni a külvilág figyelmét a létező gondokra, szükségszerűségekre. Amit a március 16-ra kitűzött sztrájkkal is szeretnénk elérni, az a tanulók, a tanárok, a szülők közös érdeke: pl. a tananyag- és az óraszám csökkentése, az oktatás színvonalának és feltételeinek javítása, szabad tankönyvválasztás vagy a tanárok megalázó bérhelyzetének rendezése.

Életkorunk miatt sajnos egyre többen rászolgálunk a tanár néni és bácsi megszólításra, mert bizony a pedagóguspályán csak elvétve akad fiatal utánpótlás.

A jelen problémáinak megoldatlanságai a jövőt teszik tönkre. Tanult gyermekek és tanárok nélkül pedig nincs jövő!”

[frame]

Miben segíthetjük a sztrájkolókat?

Sokan kérdezik a napokban, hogy miben, hogyan tudják segíteni a munkánkat.

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Borítókép, élő (Zrínyi): Kincse Szabolcs (CC BY-NC-SA 4.0)

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »