„Maradna nekem úgy 60 ezer forintom, amiből kéne élnem 30 napon keresztül” – POLGÁRI ELÉGEDETLENSÉG, 2022. március 1. és 2.

Folytatódik a polgári engedetlenség az ország intézményeiben, és folytatódik sorozatunk is, amelyben bemutatjuk azokat az akciókat, amelyekről tudomást szerzünk.

A kormány diktátumára, a sztrájkot kiüresíteni próbáló rendeletére reagálva példátlan akciósorozat indult az országban: intézmények százaiban döntenek úgy a munkatársak, hogy dacolva a számukra akár hátrányos jogkövetkezményekkel, akkor is leteszi a munkát, hiszen

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Cikkünk elején beszámolunk a március 1-én lezajlott, általunk is közvetített eseményről, amelyen tíz egyházi gimnázium képviselői gyűltek össze, hogy tiltakozzanak.

Cikkünk további részében a hozzánk eljuttatott március 2-ai és elsejei eseményekről számolunk be.

[frame]

Mivel a polgári engedetlenséget a PDSZ nem szervezi vagy koordinálja, elképzelhető, hogy nem minden eseményről szereztünk tudomást, vagy egyes eseményekről nem kaptunk képi vagy írásos anyagot.

Amennyiben esetleg kihagytunk volna intézményt a felsorolásból, avagy szeretnék a résztvevők kiegészíteni hiányos ismereteinket, úgy kérjük az érintetteket, jelezzék nekünk a Ne dolgozz ingyen! Facebook-oldalán keresztül.

ÍGY KÜLDJ NEKÜNK INFORMÁCIÓT!

Kérjük, hogy a beküldött fotókat 1290 pixel szélesre és maximum 150 kB méretre formázzátok át (bár triviális, de legyen benne a létszám, az intézmény neve és a település is :)) a szövegeket pedig szövegfájlban vagy egyszerűen az üzenetbe másolva küldjétek (ne befotózva vagy pdf-fájlban), mert ez nagyon sokat segít abban, hogy gyorsabban fel tudjuk dolgozni a beérkező nagyszerű beszámolókat! Nagyon köszönjük!

Arról, hogy mi a polgári engedetlenség, hogy mit jelent ez a gyakorlatban, illetve az ezzel kapcsolatban eddig felmerült kérdéseitekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

[/frame]

Nem hogy nem lankad, egyszerűen

elsöprő ütemben növekszik az állampolgári engedetlenséggel tiltakozó intézmények száma.

Ez az elszántság üzeni a kormányzatnak, hogy az oktatásban dolgozók nem tágítanak: valós ajánlatokat, valódi vállalásokat várnak, mivel a március 16-án kezdődő sztrájk elsöprő erejű lesz.

Nincs is mit veszíteni – ez derült ki ma, amikor 10 egyházi intézmény közös budapesti kiállásán beszélgettünk a résztvevőkkel. Az egyházi intézmények munkatársai is igyekeznek rábírni a kormányzatot arra, hogy térjen jobb belátásra: amit az oktatás összeomlásáról mondanak, az nem lózung, hanem a valóság.

Rendőrséggel indult, imádsággal folytatódott, és interjúkkal ért véget az egyházi intézmények demonstrációja

A budapesti Móricz Zsigmond körtéren március 1-én kezdődő esemény váratlanul indult: a szervezőt két udvarias rendőr kérdezte ki, mondván, állampolgári bejelentés érkezett hozzájuk tiltott gyülekezésről. Miután a rendőrök felírták a szervező adatait („sajnos ezt továbbítanunk kell a főkapitány úrnak”) a 10 intézmény képviselői felolvasták nyilatkozatukat, majd egy rövid énekes imádság következett. Eztán arról beszélgettünk néhány résztvevővel, hogy a közhiedelemmel ellentétben az egyházi intézményekben sem rózsás a helyzet

[frame]

Sajtónyilatkozat

Egyházi iskolák 340 pedagógusának tiltakozása

Egyházi iskolában dolgozó pedagógusként, tiltakozva a Kormány 36/2022 (II.11) számú, a pedagógusok érdekérvényesítését ellehetetlenítő rendelete ellen,

2022. március 1-jén, kedden 8:00-14:00 között polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, melynek során nem vesszük fel a munkát. 

A közoktatás problémáira, melyeket a 2020-ban 1600 kollégánk által aláírt állásfoglalás is kifogásolt, az oktatási tárca részéről nem látunk megoldási javaslatokat. Aggódunk a közoktatás nehézségeit és fenntarthatatlanságát tapasztalva. Meg vagyunk győződve arról, hogy a ránk bízottak javát és jövőjét most úgy szolgálhatjuk a legmegfelelőbben, ha keresztény lelkiismeretünk szavát követve csatlakozunk az ország állami és egyházi iskoláiban kibontakozó polgári engedetlenségi akcióhoz. 

Kifejezzük elkötelezettségünket az állandó, demokratikus párbeszéd mellett, amely a tantárgyi szabályozók kialakításának elengedhetetlen feltétele. Egyetértünk tanártársainkkal abban, hogy a sztrájk alapjog.

Egyúttal kifejezzük együttérzésünket a szomszédunkban dúló háború összes áldozatával. Biztatjuk kollégáinkat, hogy segítsék a diákokat az események megértésében és feldolgozásában. Mi magunk is ezt tesszük. 

Hangsúlyozzuk, hogy az akció sem a fenntartó, sem a vezetőség, sem kollégáink, sem diákjaink ellen nem szól, és pártpolitikát nem szolgál. A polgári engedetlenség fogalmával tisztában vagyunk, következményeit vállaljuk. 

2022. március 1-jén

  • a Szent Angéla Gimnázium Ferences Általános Iskola és Gimnázium 21 pedagógusa és 16 támogatója,
  • a budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium 14 pedagógusa és 21 támogatója,
  • a budapesti Piarista Gimnázium 21 tanára és 3 támogatója,
  • a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda 20 pedagógusa és 22 tanári és 125 szülői támogatója,
  • a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium 3 tanára és 7 támogatója,
  • a váci Piarista Gimnázium 4 tanára,
  • a dunakeszi Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola 11 pedagógusa és 10 támogatója,
  • a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont 9 pedagógusa és 6 támogatója, 
  • továbbá a Szent II. János Pál Iskolaközpont, a kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium, a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium és a Sík Sándor Római Katolikus Iskola 1-1 pedagógusa;
  • további 44 résztvevő és 136 támogató kolléga az intézmény megnevezése nélkül.

Összesen 137 résztvevő és 203 támogató pedagógus

[/frame]

Nem áll le az ország: tömegek éltek a polgári engedetlenség eszközével március 2-án!

Adventum Iskola, Budapest

„Mi – az Adventum Iskola tanárai – a mai napon, 2022.március 2-án, tiltakozásképpen a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (ll.11.) Kormányrendelettel szemben polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt: 8 és 11 óra között nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet” – írják nekünk ezek a bátor pedagógusok.

Benedek Elek EGYMI, Oroszlány

Hamvas Béla Gimnázium, Oroszlány

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Oroszlány

József Attila Általános Iskola, Oroszlány

A négy oroszlányi intézmény összehangoltan tiltakozott. Ilyen szuper képeket lőttek aznap:

Forrai Metodista Gimnázium és Művészeti Technikum

„A Forrai Középiskola tantárai nevében küldöm a következő képet, amellyel mi is szeretnénk kiállni a közoktatás problémáinak megoldásáért és a sztrájkjog sérthetetlenségéért” – írja a kolléga.

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium, Budapest

„Az intézmény 18 munkatársa a mai napon, március 2-án polgári engedetlenségben vesz részt” – írják nekünk az intézmény munkatársai.

Gyóni Géza Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola, Dabas

Ismét egy nagyszerű közös tiltakozás: a két dabasi intézmény munkatársai együtt engedetlenkedtek.

Janus Pannonius Gimnázium, Pécs

Az intézmény 28 munkatársa nem vette fel a munkát, másik nyolc fő szolidarított velük.

Oroszlányi József Attila Általános Iskola

Az intézmény 14 tagja vett részt 2-án polgári engedetlenségi akcióban: nem folytattak oktatási, nevelési tevékenységet, 8:00 órától 11:35-ig.

Laborc Általános Iskola, Budapest III. kerület

„A mai napon az iskola pedagógusai, pedagógiai munkát segítő dolgozói közül 38 (harmincnyolc) fő vett
részt a polgári engedetlenségi akcióban. 19 (tizenkilenc) dolgozó pedig szolidaritását fejezte ki” – írják nekünk az intézmény dolgozói.

Lázár Ervin Általános Iskola, Budapest

„Az állampolgároknak joguk van megtagadni az igazságtalan törvényeknek való engedetlenség és kötelességük megtagadni a veszélyes törvényeknek való engedelmességet” – idézi Howard Zinn történészt az intézmény 30 tiltakozója.

Megyeri Úti Általános Iskola, Budapest

Résztvevők száma: 26 fő, szolidárisak: 10 fő – írták a kollégák akciójukról.

 Németh László Gimnázium, Budapest

Heten nem vették ma fel a munkát, másik hét kolléga pedig szolidaritási nnyilatkozatot írt alá.

Németvölgyi Általános Iskola, Budapest

„Mi, a budapesti Németvölgyi Általános Iskola Pedagógusai és dolgozói ma demonstrációt tartottunk, vagyis nem szüntettük be a munkát, de készítettünk egy fényképet, amelyen szülők is láthatóak, akik támogatják törekvéseinket.”

Baracsi Széchenyi Zsigmond Ált. Isk. és AMI

Kisapostagi Benedek Elek Általános Iskola

A Baracsi Széchenyi Zsigmond Ált. Isk. és AMI valamint annak tagintézménye a Kisapostagi Benedek Elek Általános Iskola pedagógusai március 2-án vettek részt a polgári engedetlenségi mozgalomban. Baracs 18 főből 10 fő vett részt. Kisapostag 4 főből 4 fő vett részt.

Szegedi SzC Kőrösy József Közgazdasági Technikum

Az intézmény 8 dolgozója polgári engedetlenkedett aznap.  

BMSZC Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Technikum

„Mi, a BMSZC Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Technikum alulírott tanárai és dolgozói március 2-an polgári engedetlenségben veszünk részt. Ezen a napon 08:00-10:35-ig tanóráinkat nem tartjuk meg. /…/ Az akcióban 36 tanár vett részt, és további 6 támogatta.”

Hihetetlen a lendület: rengetegen tiltakoztak március elsején is!

A Ne dolgozz ingyen! kapacitásai – úgy tűnik – mégis végesek: hihetetlen és fantasztikus az a rengeteg intézmény, a rengeteg kolléga, akik beleállnak a polgári engedetlenségbe. Amit itt felsorolunk, az még messze-messze nem a teljes kép: igyekszünk minden beérkező információt feldolgozni, de így is sok helyszínről nem is értesülünk. Ami így van jól! Akinek értesülnie kell, az értesül is: a kormányzat nagyon nagy csöndben van a spontán akciókkal kapcsolatban.

A cikk elején említett tíz egyházi intézmény mellett még hihetetlen voltak bátrak március első napján – csak első ránézésre több mint negyven intézmény állt bele a tiltakozásba csak ezen a napon (és ezek csak azok, akik bennünket is értesítettek!). Íme, a március elsején akciózó további intézmények, amelyekről értesítést kaptunk:

Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általanos Iskola

Miskolcról is kaptunk ma hírt: a miskolci baptista általános iskola is kiáll a pedagógusok, diákok jogaiért: „17 fővel támogatjuk a polgári engedetlenségben résztvevőket!” – írják.

Tatabányai Árpád Gimnázium

A tatabányai intézmény 24 tanára, a mai napon, 2022. március 1-én, 7.40
és 13.10 óra között polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt: a kötött munkaidőnkben
nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest, XXII. kerület

Az intézmény 14 pedagógusa nem vette fel a munkát, 22 fő pedig támogatta őket.

Tatabányai Éltes Mátyás EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola

Az intézmény 10 dolgozója állt bele a tiltakozásba, míg hatan szolidárisak voltak velük.

Kispesti Eötvös József Általános Iskola, Budapest

„Alulírottak a Kispesti Eötvös József Általános Iskola dolgozói szolidaritásunkat fejezzük ki és teljes mértékben támogatjuk azokat a más iskolákban dolgozó kollégákat akik, iskolájukban a POLGÁRI ENGEDETLENSÉG eszközével éltek és élnek” – írja nekünk az intézmény 29 pedagógusa.

BKSzC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum

Nem kevesebb, mint 26 fő nem vette fel a munkát március 1-én a Gundelban.

Hartyán Általános Iskola, Budapest

„Budapest XV. kerület Hartyán Általános Iskola 58 fős tantestületéből 16 pedagógus polgári engedetlenségi mozgalom keretében ma nem tanított 8-14 óra között.

Akciónkat 7 pedagógus – szolidaritásként –  támogató nyilatkozat aláírásával támogatta.”

Herman Ottó Általános Iskola, Budapest, XIII. kerület

Mi, a Budapest, XIII.Kerületi Herman Ottó Általános Iskola videón látható dolgozói 2022. március 1-én csatlakozunk az Alaptörvénybe foglalt sztrájkjogot ellehetetlenítő 36/2022. (II.11.) kormányrendelet ellen tiltakozókhoz. 

Újpesti Homoktövis Általános Iskola, Budapest

Március elsején az Újpesti Homoktövis Általános Iskola 26 fővel szintén kiállt magáért és az ügyért.

Hosszúhetényi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A Zengő lábánál is akcióba léptek a bátor munkatársak: többen polgári engedetlenkedtek az intézményben.

Jakabszállási Általános Iskola

16 munkavállaló nem vette fel a munkát és két fő volt velük szolidáris.

Járdányi Pál Zeneiskola AMI, Budapest

„Alulírottak, a budapesti Járdányi Pál Zeneiskola AMI 14 zenetanára 2022 március 1-én polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, miszerint a mai napon 14 és 18 óra között beszüntetjük a munkát, nem végzünk oktatási tevékenységet. Akciónkat további 20 kollégánk szolidaritásával és aláírásával támogatja” – írják nekünk a tiltakozók.

MMSZ Károly Róbert Technikum, Gyöngyös

28 fő és két támogató állt bele a polgári engedetlenségbe.

Kecskeméti Református Általános Iskola

Az intézmény negyven pedagógusa írt alá szolidaritási nyilatkozatot az állampolgári engedetlenséget vállalók támogatására.

Közgazdasági Politechnikum, Budapest

Az intézmény 50 munkatársa vett részt a polgári engedetlenségi akcióban, míg nem vett részt, de magát az akciót és a nyilatkozat tartalmát támogatta további 8 fő.

Mesevilág Óvoda, Budapest, V. kerület

Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest

A 1085 Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 18 tanára a mai napon 
csatlakozott a polgári engedetlenséghez.

[frame]

Nézd meg az előző napok tiltakozóit is! Tisztelet a bátraknak!

https://nedolgozzingyen.hu/2022/02/21/orszagszerte-tiltakoznak-az-oktatasban-dolgozok/
https://nedolgozzingyen.hu/2022/02/28/ma-az-oktatas-kijeloli-az-emberek-helyet-a-tarsadalomban-konzervalja-a-tarsadalmi-helyzetet-polgari-engedetlenseg-3-het/

[/frame]

Perczel Mór Gimnázium és Kollégium, Siófok

Az intézmény 19 dolgozója nem vette fel 8.00 és 12.00 óra között a munkát, nem folytattak oktatási, nevelési tevékenységet.

Budapest XVIII. Kerületi SOFI (Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény)

Szigetcsépi Általános Iskola és AMI

Az intézmény 9 dolgozója döntött a állampolgári engedetlenség mellett, másik nyolc fő szolidaritásáról biztosította a tiltakozókat.

Budapest, XXIII. ker. Török Flóris Általános Iskola

Az intézmény pedagógusai is 30+3 fővel csatlakoztak a polgári engedetlenségi megmozduláshoz.

Török Ignác Gimnázium, Gödöllő

Az intézmény dolgozói (15 tanár és 1 NOKS-os kolléga) „engedetlenkedtek polgárilag” az első két órában, és volt néhány szimpatizánsunk is!

Palotási Általános Iskola

Az intézmény 7 bátor dolgozója vett részt polgári engedetlenségben március elsején. Innen üzenjük nekik: a PDSZ mellettük áll!

Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, AMI és Kollégium

„Aggódunk a közoktatás jelenének nehézségeit és fenntarthatatlanságát tapasztalva, és meg vagyunk győződve arról, hogy a ránk bízottak javát és jövőjét úgy szolgálhatjuk a legmegfelelőbben, ha kifejezzük államilag foglalkoztatott tanártársainkkal szemben a szolidaritásunkat” – írja az egyházi fenntartású intézmény 20 dolgozója.

Szent István Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest, V. kerület

Ebből az intézményből egy fotót kaptunk:

Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

Tisztában vagyunk vele, hogy rendkívüli időket élünk, és mélységes aggodalommal tölt el bennünket az Európa rendjét felborító agresszió. Az események azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy feltétlenül szükség van a párbeszédre, s az érdekeinkért való határozott, békés kiállásra. Amikor kiállunk jogainkért, elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk” – írja a debreceni intézmény 10 tiltakozója. Levelükben kiemelik:

„Polgári engedetlenségünkkel is szeretnénk a figyelmet a meglévő, valós problémákra irányítani:

  • Olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyerekek vannak.
  • Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést.
  • Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot sem a régóta a pályán lévőknél, sem a pályakezdőknél.

Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk.”

KSZC Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Karcag

A Nagykunság fővárosában működő szakképző intézmény 15 oktatója állt ki a tiltakozó kollégáikért.

BGSZC Vásárhelyi Pál Technikum, Budapest

A budapesti szakképző intézmény is ma tiltakozott.

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

„Ezúton szeretnénk jelezni, hogy a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusaiként a mai napon polgári engedetlenségünkkel csatlakoztunk azon kollégákhoz, akik ezzel fejezik ki tiltakozásukat a Magyar Közlönyben 2022.02.11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelettel szemben” – írják nekünk a szervezők.

Kesjár Csaba Általános Iskola, Budaörs

A mai napon a Kesjár Csaba Általános Iskolában polgári engedetlenségben vett részt 13 fő, szolidaritást vállalt 9 fő.

Szervátiusz Jenő Általános Iskola, Budapest

„Mi, a Kelet-Pesti Tankerülethez tartozó Kőbányai Szervátiusz Jenő Általános Iskola alulírott
tanárai 2022. március 1-én délelőtt 11 órától 13 óráig a polgári engedetlenség eszközével
élünk” – írja nekünk az a 22 dolgozó, aki aznap bátran kiállt elvei mellett.

Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum

A veszprémi szakképző intézmény 18 pedagógusa nem vette fel a munkát!

Vermes Miklós Általános Iskola, Budapest XXI. kerület

15 fő vett részt a tiltakozó akcióban, és további három fő támogatta őket.

Vetési Albert Gimnázium, Veszprém

Az intézmény 45 dolgozója nem vette fel a munkát – szülők, diákok i támogatták őket.

Vujicsics Tihamér Zeneiskola, Szentendre

Az intézmény hét oktatója döntött a polgári engedetlenség mellett.

Zentai Úti Általános Iskola, Székesfehérvár

Az intézmény 26 pedagógusa nem vette fel a munkát.

[frame]

Miben segíthetjük a sztrájkolókat?

Sokan kérdezik a napokban, hogy miben, hogyan tudják segíteni a munkánkat.

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Borítókép, élő: Kincse Szabolcs (CC BY-NC-SA 4.0)

Hasonló cikkek