Válasz Kisfaludy László a sztrájkot törvénytelenül szabályozni kívánó levelére

Egészen meglepő és bizarr levelet írt Kisfaludy László helyettes államtitkár, sztrájkügyi kormányfőtárgyaló az intézményeknek: ebben ajánlás formájába csomagolva utasítja az intézményvezetőket arra, hogy hogyan járjanak el a sztrájkolókkal kapcsolatban. Az alábbiakban a két szakszervezet közös közleménye olvasható.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleménye Kisfaludy László helyettes államtitkár sztrájk lebonyolításáról szóló leveléről

Kisfaludy László köznevelési intézményvezetőknek írt levelében valótlan tényállítások és nem létező határidők szerepelnek akadályozva ezzel az országszerte nagy erőkkel szervezett sztrájkot.

[frame]

[/frame]

Az alábbiakban levelének néhány elemére reagálunk:

1. A szakszervezetek által benyújtott, sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatot a sztrájkbizottsági ülésen a kormányoldalt képviselő Kisfaludy László még csak tárgyalni sem volt hajlandó. A szakszervezetek csak elhúzódó sztrájk esetére tettek olyan ajánlatot, hogy az érettségi tantárgyak esetében a tanítási órák ötven százaléka meg legyen tartva, hogy ne veszélyeztessük az érettségi eredményeket és a továbbtanulást. Szó sem volt a tanítási órák 100 százalékának megtartásáról a sztrájk kezdetétől kezdve. Amit tehát Kisfaludy László levelében állít, az nem felel meg a valóságnak.

2. A még elégséges szolgáltatás megszervezése nem irányulhat a sztrájk ellehetetlenítésére, nem tartalmazhat olyan határidőket és egyéb utasításokat, amelyeket a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló rendelet nem ír elő. Kisfaludy Lászlónak lett volna lehetősége a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás részletes szabályairól egyeztetni, utólag viszont ezt nem teheti meg.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzést hozott a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról, amelyben helybenhagyta az elsőfokú végzést, és többek között kimondta, hogy

„KIZÁRÓLAG A KORMÁNYRENDELET RENDELKEZÉSEIT LEHET ÉS KELL ALKALMAZNI A MÉG ELÉGSÉGES SZOLGÁLTATÁSOK VONATKOZÁSÁBAN”.

Kisfaludy Lászlónak, az intézményvezetőnek vagy bárki másnak tehát nincs joga határidőket szabni a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozóan. A sztrájk előkészítését a sztrájkot helyben a sztrájkbizottság vagy a sztrájkot szervező személy végzi. A határidőket nem az intézményvezető határozza meg. Az együttműködési kötelezettség ugyanis nem azt jelenti, ahogy arról Kisfaludy László gondolkodik, hogy ő diktál. A határidőkre vonatkozóan a szakszervezetek kiadtak ajánlást, amely alapján helyben egyeztetnek a sztrájkszervezők az intézményvezetővel, de központi előírás nincs, mivel ilyet a még elégséges szolgáltatásokat szabályozó rendelet nem tartalmaz.

3. A szülők felé kérést bárki megfogalmazhat, mivel a kérés nem utasítás. A szülőknek pedig szíve joga eldönteni, hogy a sztrájkot támogatják-e azzal, hogy nem küldik gyermeküket a közoktatási intézménybe.

KÉRJÜK, HOGY MINDEN SZTRÁJKBAN RÉSZT VENNI SZÁNDÉKOZÓ KOLLÉGA KÖVESSE A SZAKSZERVEZETEK ÁLTAL KIADOTT TÁJÉKOZTATÓKAT!

Ezek alapján egyeztessen az intézményvezetővel, ne fogadjon el olyan utasításokat, amelyek minden jogi alapot nélkülöznek, és amelyek tovább korlátozzák a sztrájkjog gyakorlását! Keressék a szakszervezetek internetes felületeit, hívják őket telefonon, és olvassák a https://pedagogusok.hu/sztrajk/ és a www.nedolgozzingyen.hu -tájékoztató oldalakat, ha a sztrájk lebonyolításával kapcsolatban kérdéseik merülnek fel!

A szakszervezetek minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vesznek a sztrájkjog biztosítása érdekében. Ezért van panaszunk az Alkotmánybíróságnál, és ha a hazai jogorvoslati lehetőségeket kimerítettük, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk.

Mert:

A SZTRÁJK ALAPJOG!

EGYRE TÖBBEN KÜZDÜNK AZÉRT, HOGY EZ MAGYARORSZÁGON IS ÍGY LEGYEN.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)

Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/07/sztrajkfelhivas-igy-sztrajkoljunk-egyutt-2022-marcius-16-atol/

[frame]

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »