A PDSZ sztrájkbizottságot alakít a szakképzésben foglalkoztatottak érdekében

A PDSZ országos választmánya döntése alapján a PDSZ önálló sztrájkbizottságot alakít a szakképzésben dolgozók érdekeinek képviselete érdekében. Döntésünkről a mai napon tájékoztattuk a kormányt.

A PDSZ célja, hogy a szakképzésben dolgozó tömegek érdekeit hasonlóan markánsan képviselje és jelenítse meg. Ezért a szakképzésben dolgozók érdekképviseletével kapcsolatos aggályait megosztottuk más érdekképviseleti szervezetekkel is. Világossá vált, hogy a szakképzésben dolgozók érdekeinek képviselete érdekében szükséges elindítani egy tárgyalási folyamatot a kormánnyal, mivel a partnereink eltérő elképzeléseinek köszönhetően nem reális az az tervünk, hogy a szakképzésben dolgozók problémáit ebben a sztrájkfolyamatban, egyesítve tudnánk képviselni.

Ebből az okból a PDSZ országos választmánya végül sztrájkbizottságot alakított, amelybe behívta szakszervezeti partnereit is, akik egyelőre nem reagáltak érdemben a szakképzéssel, az abban dolgozók helyzetével kapcsolatos aggályainkra, illetve sztrájkfelhívásunkra.

A fenti okokból a mai napon

a PDSZ sztrájkbizottságot alakít a szakképzésben foglalkoztatottakat érintő követelések teljesülése érdekében.

A sztrájkbizottság továbbra is nyitott más érdekképviseleti szervezetek előtt. Célunk, hogy mielőbb megoldást találjunk a szakképzésben dolgozók egyre mélyülő problémáira.

Mivel a március 16-ai sztájk követelései a szakképzésben dolgozókra nem vonatkoznak, ezért ők csak szolidaritási sztrájkot tudnak tartani. A PDSZ nagyon fontosnak tartja, hogy a szakképzésben dolgozók is be tudjanak csatlakozni március 16-ától, ezért szolidaritási sztrájkot kezdeményezett.

A sztrájkbizottság követelései

1. A szakképzésben foglalkoztatottak garantált alapilletménye nem lehet kevesebb a módosított közalkalmazotti illetménytábla szerinti illetményeknél! (lsd. melléklet -amelyben az F1 a mindenkori garantált bérminimum 130%-a, a G1 a 140%-a, a H1 a 150%-a, az I1 a 160%-a, a J1 a 170 %-a).

2. A nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával emelkedjen – a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra!

3. Az „oktató”-elnevezés helyett ismét a „pedagógus” kerüljön bevezetésre.

4. A szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette kerüljön bevezetésre a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszám, és a többletórákat rendkívüli munkaidőként fizessék ki!

5. A pedagógus-munkakörben dolgozókra terjednek ki a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 16. § (11) bekezdése szerinti ágazati szakmai pótlékra vonatkozó rendelkezés hatálya (tehát a 20% szakmai ágazati pótlék)!

6. A nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottakra terjednek ki a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 32. § (3) bekezdése, valamint 33/A. §-a !

7. A továbbképzési kötelezettség korhatára az az év legyen, amikor a pedagógus eléri az 55. életévét!

Mi történik most?

A fenti követelések teljesítése érdekében egy egyeztetési folyamatot kellett indítanunk. Az egyeztetési folyamat függvényében a későbbiekben döntünk arról, hogy milyen sztrájkidőpontot tűzünk ki az ügyben.

A kormánynak most öt napja van arra, hogy kijelölje az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét. Ezt követően indulnak meg az egyeztetések, amelyek eredményétől nagymértékben függ, hogy sor kerül-e sztrájkra.

Lesz-e sztrájk március 16-ától a szakképzésben?

Igen, a szakképzési intézményekben szolidaritási sztrájkot hirdetünk. A szolidaritási sztrájk a jelenlegi követelésekkel kapcsolatos sztrájkban résztvevő kollégák melletti kiállásként fogható fel, azonban

eredménye, sikeressége kétségtelenül nyomós érv lesz a sztrájktárgyalók kezében a kormánnyal folytatott tárgyalások során.

Éppen ezért fontos, hogy a szakképzésben minél többen álljanak bele a szolidaritási sztrájkba.

Hogyan lehet kezdeményezni a szolidaritási sztrájkot?

A szakképzési törvény szerint szolidaritási sztrájkot csak szakszervezet kezdeményezhet. A szolidaritási sztrájk esetében nem kell a követelésekről és a még elégséges szolgáltatásról a kormánnyal megegyezni. A munkáltatóval kell tárgyalni a személy- és vagyonvédelemről, és ezért helyi sztrájkbizottságot kell alakítani.

Első feladatként meg kell alakítani a szolidaritási sztrájk sztrájkbizottságát. Ez ezen a dokumentumon lehet megtenni:

A második teendő a munkáltató értesítése. Ezt ezzel a levéllel lehet megtenni:

A szakképzésben dolgozókra nem vonatkozik a 36/2022. (II. 11.) Korm. rendelet, így nem kell felügyeletről és a tanórák megtartásáról sem gondoskodni.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/07/sztrajkfelhivas-igy-sztrajkoljunk-egyutt-2022-marcius-16-atol/

Folytatjuk a harcot! Együtt menni fog – csak együtt fog menni!

[frame]

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Kincse Szabolcs

Kincse Szabolcs

Hasonló cikkek

Béremelés és ki nem fizetett túlmunka – csak tagoknak

Ebben az írásunkban hozzájutsz azokhoz a tartalmakhoz, amelyeket csak tagoknak tettünk elérhetővé. Miről van benne szó? Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is a béremelés? Hogyan tudod behajtani az elmaradt díjazást a 2023. december 31-éig végzett eseti helyettesítésért és egyéb többletmunkáért, ha közoktatásban vagy szakképzésben dolgozol? – Ezekhez adunk szerkeszthető, frissített mintadokumentumokat is. Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is […]

Ez a cikk csak PDSZ-tagok számára érhető el. Még nem vagy tag? Lépj be!

Tovább olvasom »