Fergeteges kiállás, tízezrek sztrájkolnak minden nap – a kormány homokba dugja a fejét

Szerdán elkezdődött és csütörtökön folytatódott az oktatásban dolgozók sztrájkja. Míg a kormány egyelőre nem hajlandó tudomást venni a valódi történésekről és alternatív valóságokat fest, addig bátor és felemelő kiállással diákok ezrei jöttek össze, hogy támogatásukról biztosítsák sztrájkolni kényszerülő pedagógusaikat és az oktatásban dolgozók tízezreit.

Harcos, mozgalmas és felemelő két nap áll mögöttünk. Tízezrek mozdultak meg, már az első napon!

[frame]

Cikkünk elején két fontos információt szeretnénk megismételni:

  1. Kérjük, ne feledjétek: sztrájknapok után pedig ezt az online űrlapot legyetek szívesek kitölteni és elküldeni (oké, megnyomni a küldés gombot).
  2. Gyertek el a március 19-én, 15:00 órakor a Parlament előtt kezdődő rendezvényre! Gyertek el, mutassuk meg, hogy komolyan gondoljuk! Ha Budapesten kívülről érkezel, van hely az autóban, vagy esetleg fuvart keresel, ebben a FB-csoportban tedd közzé! Buszok indulnak Miskolcról, Szegedről, Dunaújvárosból és Pécsről. Jelentkezz a [email protected] címen. Vagy látogasd meg a rendezvényre létrehozott telekocsi-telebusz-csoportot.

[/frame]

Mi a budapesti Wekerle-telepen kezdtük a napot a környékbeli hat intézmény közös demonstrációjával, amit a Kós Károly-parkban szerveztek a sztrájkolók. Az egybegyűltek elénekelték a sztrájk himnuszává avanzsáló Grund-betétet is.

Eztán a kőbányai Szent László Gimnáziumnál folytattuk a napot. Az ország sok ezer intézményéhez hasonlóan itt is megalakult a sztrájkbizottság – ami nem csoda, hiszen az intézmény pedagógusai voltak azok, akik elsőként álltak bele a polgári engedetlenségbe.

Az intézmény előtt nem csak a sztrájkolókkal, de az őket támogató szép számú szülővel is találkozhattunk. Az épület előtt rögtönzött büfé várta azokat, akik kíváncsiak voltak, miért is sztrájkolnak a pedagógusok.

Fergeteges és felemelő szimpátiatüntetést szervezett 17 intézmény diákönkormányzata, akik a Parlament északi bejáratánál szervezett Diáktüntetés a tanárainkért elnevezésű demonstráció résztvevőivel együtt egy hatalmas és színes tömeget alkottak. Rég nem látott energiával követelték a megbecsülést tanáraiknak, pedagógusaiknak:

A hangulatot csak fokozták a beszédek (ezt a videót csak a Facebook-on tudod megtekinteni sajnos – ehhez kattints rá a linkre):

Délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtti utcaszakasz is „forró ponttá” vált. Itt szerveztek ugyanis demonstrációt a pedagógushallgatók.

De demonstrációk zajlottak országszerte, Szegeden például a nagyszerű és látványos akcióiról elhíresült Veritas – Virtus – Libertas kör tartott tüntetést.

[frame]

Megköszönt valamit a kormány a pedagógusoknak

Megköszönte Gulyás Gergely miniszter mindazoknak a pedagógusoknak, akik nem vettek részt a  „szakszervezetek kormányellenes kampányakciójában” március 16-án szerdán. Szerinte csak az érintettek 13%-a sztrájkolt. Szerinte „Brüsszelben most is tárgyalnak a következő hétéves költségvetésről, és legalább az ígért, háromszor 10 százalékos béremelés megvalósul„. Gulyás miniszter a háborúra való tekintettel kérte, hogy a pedagógusok ne sztrájkoljanak többet.

Az ország legtöbb településén zajlott a sztrájk szerdán és csütörtökön – sok tízezer oktatásban dolgozó részvételével

Gulyás miniszter kedvéért a lényeg, tőmondatokban:

1. Nem a pedagógusok kampányolnak, hanem ők. Mi számos, jól dokumentált ajánlatot tettünk a kormánynak október óta, ők eddig húzták az időt, holott gyurcsányozás és ellenzéki pártszimpátiával való vádaskodás helyett tehetnének kézzel fogható ajánlatot is. Politikai elköteleződése csak Gulyás miniszternek van, nem a szakszervezeteknek. Velünk nem szükséges kitalált politikai lózungokban kommunikálni: elég egy világos és elfogadható ajánlat.

2. A 2023-tól három éven keresztül évi 10 százalék nem ajánlat, de még csak nem is tárgyalási alap egy olyan évben, ahol az infláció már meghaladta a 20 százalékot. Az pedig, hogy brüsszeli pénzekből kívánnak megoldani egy bérminimumszinten-tartást, egyenesen hajmeresztő. Nem egészen értjük Gulyás kommunikációs csapatát, hogy szerintük kiknek lehet megnyugtató ajánlat a semmi.

3. Többen vettek részt. És nem csak szerdán. Csütörtökön és pénteken is. És a jövő héten is. És a rákövetkező héten is. Addig, ameddig kell. Sokan, sokan veszünk részt. És a társadalom velünk van. Fideszes szavazók is. Sokan. És mivel az intézményekből még mindig jönnek be az adatok, szinte biztos, hogy Gulyás Gergely kezében sincsenek olyan számok, amelyekből akár csak megközelítőleg meg lehetne becsülni a pontos részvételt.

4. Nem csak szrájkoltak: voltak, akik polgári elégedetlenkedtek. Ők nincsenek rajta a szerdai listákon. Továbbá nagyon sok helyről jelezték: az intézményvezetés, azzal a céllal, hogy ellehetetlenítse, érezhetetlenné tegye a sztrájkot, szerdára tanítás nélküli napot írt elő számukra. Ők csütörtökre, péntekre, esetleg jövő hétre tették át a sztrájkot. Nagyon sokan jártak így.

5. Tragikus a többmilliós fizetésből élő Gulyás miniszter lekicsinylő összegzése a kollégáink áldozatos sztrájkjáról. Kollégáink a saját, megalázó méretű fizetésük terhére tiltakoznak, nekik az a sztrájknaponkénti pár ezer forint elvonás is hihetetlen terheket jelent, mégis megteszik, felelősségérzetből. Gulyás nem tesz kockára egy fillért sem milliós fizetéséből vállalhatatlan és tiszteletlen megnyilatkozásaiért.

6. Ízléstelen dolog a háborúra hivatkozva eltessékelni a problémákat, befogni azok száját, akiket durva érdeksérelem ért. Ízléstelen, már csak azért is, mert sok kollégánk vesz részt segítőként a segélyszervezetek munkájában, a koordinációban. Kérjük a minisztert, a gyurcsányozás, a kék szalagos fabrikációk után ne indítson egy újabb, még ízléstelenebb kampányt kollégáink ellen.

Még egy üzenet Gulyás miniszternek:

A sztrájk alapjog! Szerdán sok tízezren sztrájkoltak.

[/frame]

A kormány várakozásai ellenére csütörtökön is sztrájk volt, és pénteken is sztrájk lesz

A szerdai nap színes és zajos forgataga, a rengeteg támogató, a szolidáris diákok után a csütörtök csöndje volt felemelő: az ország oktatási intézményei tekintélyes része vett részt s sztrájkban ezen a napon. Sokan azért csütörtökön sztrájkoltak, mert az intézményvezetők váratlanul tanítás nélküli munkanapot rendelt el, így ezek az intézmények sok esetben úgy döntöttek, hogy egy látható és érezhető sztrájk érdekében átteszik a sztrájknapot.

Ez a csend uralta csütörtökön reggel a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium folyosóit: alig néhány diák ment be aznap az intézménybe, leginkább csak egy halaszthatatlan matematikaversenyre. Ezt leszámítva a sztrájkoló pedagógusokkal találkoztunk csak:

A budapesti Apáczai Csere János Gimnázium a belváros szívében található – itt a diákok több mint a fele nem jelent meg a mai napon, támogatandó sztrájkoló pedagógusaikat. A sztrájkbizottság két tagja nagyon fontos dolgokat fogalmazott meg:

a pedagógusok amúgy is nélkülöznek – ez a kiállás pedig minden nap pénzükbe kerül: ők így állnak ki, nem csak magukért, de diákjaikért, a társadalomért is.

Folytatjuk!

A sztrájk folytatódik: intézmények ezrei állnak bele a héten, az elkövetkező hetekben a sztrájkba. Senki sincs lemaradva: bármikor lehet csatlakozni a sztrájkhoz. Arról, hogy hogyan lehet csatlakozni, ebben a cikkünkben írtunk. Készítettünk emellett egy olyan dokumentumot, ami a leggyakrabban feltett kérdésekre adja meg a választ.

Bátor, eltökélt és felelős kollégák ezrei sztrájkoltak ezekben a napokban – sztrájkunkkal elérjük a céljainkat!

Végezetül ne feledjük: március 19-én szombaton találkozunk a Parlament előtt!

A sztrájk alapjog!

Kattints és jelezd a Facebook-eseményen, hogy ott leszel velünk!

[frame]

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Borítókép, élők: Kincse Szabolcs (CC BY-NC-SA 4.0)

Hasonló cikkek