Hogyan készül a sztrájk? Gyorsösszeszerelési útmutató!

Nagyon gyors útmutató a sztrájk második hetén ahhoz, hogyan sztrájkoljunk, hol találjuk a legfontosabb dokumentumokat, útmutatókat. Hajrá!

Egyre többen kapnak kedvet a sztrájkhoz, ezért úgy gondoltuk, gyorsan összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, megmutatjuk a legfontosabb linkeket.

Mielőtt azonban belevágnánk a közepébe, néhány fontos, aktuális információt szeretnénk megosztani az első sztájknap előtt:

[frame]

Azokban az intézményekben, ahol az intézményvezető nem sztrájkolókat osztott be helyettesítésre, felügyeletre, vagy rendkívüli szünetet, ill. tanítás nélküli munkanapot rendelt el, nem kell e héten megtartani a sztrájknapokra eső tanítási órák 50- vagy 100%-át, és a helyben megbeszéltek szerint lehet folytatni a sztrájkot. Ezt az intézményvezető nem korlátozhatja.

Ha az előző héten sokan sztrájkoltak, és az a döntés született, hogy a még elégséges szolgáltatásként előírt tanítási óra 50%-át az eheti 50%-kal együtt tartják meg, ott úgy érdemes ezt megszervezni, hogy szerdától péntekig ún. „fiktív” sztrájknapot iktattok be, amelyre a munka törvénykönyve szerint természetesen munkabér jár.

A hét vége felé lesznek olyan javaslataink a folytatásra, amellyel fenn tudjuk tartani a figyelmet annak érdekében, hogy a követeléseket ne söpörje a szőnyeg alá az újonnan alakuló kormány. Legyen az bármilyen összetételű!

[/frame]

Honnan kapok információt a sztrájkról, a sztrájk állásáról?

A PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! Facebook-oldalát lájkold és kövesd be (a PDSZ-be egyébként meg amúgy is lépj be!), itt olvashatod el a legfrissebb információkat a sztrájkkal kapcsolatban.

Hol találom a leírását a tennivalóknak?

Részletes anyagban írjuk le a sztrájkszervezéssel kapcsolatos valamennyi tennivalót. Ezeket erre a linkre kattintva találod meg. Itt kapsz információt arról is, hogyan alakíts helyi sztrájkbizottságot, hogyan értesítsd a szülőket, stb.

Mik azok a jelentések, amiket minden nap le kell adnom? Kinek kell leadnom őket?

Ezt azért írjuk itt le, mert sokan kérdezik, bár benne van a fent is hivatkozott anyagban, amit mindenképp olvassunk végig a sztrájk szervezése előtt. A sztrájk kezdeténél meg kell becsülni a sztrájkolók várható létszámát, ezt az első sztrájknap kezdete előtt pár perccel le kell adni az intézményvezetőnek. Ezt nem kell elküldeni a szakszervezetnek!

(Kaptunk arról értesítést, hogy a fenti jelentést minden sztrájknapon bekéretnék egyes helyeken, illetve azt is elvárnák, hogy naponta előre adják meg a sztrájkolók, ki, mikor, mettől-meddig fog sztrájkolni, ez azonban jogellenes: A SZTRÁJKBA BÁRMIKOR BE LEHET LÉPNI, ÉS ABBÓL KI LEHET LÉPNI – ergo ilyen kérést nem teljesíthetünk, ha ilyet kérnek, mutassák meg a jogszabályban, ahol ez elő van írva. Nem fogják tudni.)

A sztrájk során és annak szervezésekor együtt lehet működni az intézményvezetővel, jó, ha megérti ő is, hogy nem ellene irányul a szervezés. A sztrájkolók vele kommunikálnak, a tankerület, fenntartó felé nem kötelesek kommunikálni, tőlük ilyet nem lehet elvárni.

A sztrájknap végén le kell jelenteni, hogy ki, hány órakor lépett be a sztrájkba és ki onnan – a munkaadó ebből számolhatja ki, hogy mennyi bért kell levonni aznapra. Ezt minden sztrájknapot követően le kell adni az intézményvezetésnek, ezen a formanyomtatványon:

Ez az a pont, ahol tájékoztatni kell a szakszervezetet is a sztrájkolói létszámokról: a nyomtatvány fejlécében található összesített számadatokat (tehát a neveket külön nem) minden sztrájknapon a szakszervezethez be kell küldeni a https://forms.gle/cFs26sBNZ9yDxN748 címen elérhető kérdőív kitöltésével.

Hogy működik az „50%-os sztrájkolás”?

Ha az intézményben sokan sztrájkolnak és a tanórák, foglalkozások megtartását az intézményvezetés nem tudja megoldani nem sztrájkolókkal, ott jó megoldás az, ha egyik héten sztrájkolunk (egy, két, három, stb.) napot, majd a másik héten ugyanazon napokon „fiktív” sztrájknapokon ledolgozzuk ezeket a napokat. Erről az óraáttételi nyilatkozattal lehet rendelkezni (szintén az intézményvezetőnek leadva):

Hogyan marad meg a tb-jogviszonyom?

A sztrájknapok során érdemes nem egész napot sztrájkolni, hanem ledolgozni pl. neveléssel-oktatással nem lekötött munkaidőben egy-egy órát, és így lejelenteni a sztrájkot – így pl. nem szűnik meg a biztosítási jogviszony sem arra a napra. Ehhez is készítettünk formanyomtatványt, amit le lehet adni, érkeztetve, az intézményvezetésnek – ezen nyilatkozhatunk arról, hogy mennyit kívánunk aznap sztrájkolni:

Kivel kommunikálhatok? Beszélhetek a szülőkkel? Mi van, ha az intézményvezetés nem beszél velem?

A sztrájk szervezése során jogunk van használni az intézményi inforkommunikációs eszközöket és hálózatokat, jogunk van tájékoztatni a szülőket is. Arra kell csak ügyelni, hogy ne az intézmény, hanem a sztrájkolók, a sztrájkbizottság nevében tegyük ezt. Ha az intézményvezető ebben akadályozna, meg kell kérdezni, milyen jogszabályra hivatkozva teszi ezt – nincs ilyen jogszabály. Fontos is tájékoztatnunk a szülőket, mert a sztrájk sikeréhez az ő együttműködésük is hozzájárulhat.

Ugyan nem jogszerű, de előfordul, hogy az intézményvezetés nem hajlandó kommunikálni, nem veszi át a sztrájkiratokat, stb. Ez esetben egy jegyzőkönyvet írjatok erről, ketten tanúzzátok le és azt juttassátok el a PDSZ-hez, pl. FB-üzenetben. Emellett a dokumentumokat (különös tekintettel itt a sztrájk jelenléttel kapcsolatos igazolásaira) küldjétek el az intézmény címére expressz ajánlott levélben, természetesen a feladást igazoló dokumentumok megőrzésével.

Még egy csomó kérdésem lenne!

Érthető. Ezért itt gyűjtöttük össze a legtöbb gyakran feltett kérdést:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/09/kerdesek-es-valaszok-a-marcius-16-an-kezdodo-sztrajkrol/

Ha végképp elbizonytalanodtál, dobj nekünk egy kérdést a Facebook-on – igyekszünk gyorsan válaszolni. Ha lehet, olyan kérdéseket tegyél fel, amelyekre nem találod a választ, mert nagyon sok a munka, nagy a leterheltség. Köszönjük és hajrá!

[frame]

Miben segíthetjük a sztrájkolókat?

Sokan kérdezik a napokban, hogy miben, hogyan tudják segíteni a munkánkat.

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »