Saját fizetéseik után a pedagógusokét is rendezzék: ennek a kormánynak még van 3 napja erre!

A parlamenti képviselők jelentős fizetésemelésnek örvendhetnek márciustól: az oktatásban dolgozók fizetése viszont változatlan marad. Nyílt levélben kérjük a kormányt, rendezze ezt a fennmaradó három napban!

Nagyot nőtt a parlamenti képviselők fizetése márciustól: a képviselői alapilletmény márciustól 1 millió 316 ezer forint lett, de ha a képviselő akár egyetlen bizottságban tag, 1 millió 580 ezer forintos tiszteletdíjat kap, az alelnökök 2 millió forint közeli, az elnökök 2,5 millió forint körüli javadalmazást kapnak. A házelnök havi illetménye 3,6 millió forint, de jelentősen növelik a vidéki képviselők albérlet-juttatását és az irodabérletre fordítható összeget is.

Az oktatásban dolgozók bére változatlan maradt.

A vasárnapi választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány fog működik. Ebből következik, hogy csak e héten van lehetősége arra a jelenlegi kormánynak, hogy teljesítse a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete közös sztrájkbizottságának követeléseit.

A közös sztrájkbizottság nyílt levelet intézett a kormányhoz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz az ügyben

Kiemelkedően fontos az ok, amiért a képviselői illetmények látványosan megugorhattak. A lendületes emelkedés egy olyan automatizmusnak köszönhető, amilyet mi, a sztrájkolók is követelünk magunknak: egy olyan rendszert, ami garantálja, hogy béreink követik az inflációt.

Azaz a sztrájkköveteléseinkben is megfogalmazott automatizmus nagyszerűen működik – sajnos csak a parlamenti képviselők esetében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése után – amely az átlagkeresetek alakulásáról (https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2112.html) szól – 2022. március 1-jével az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényi rendelkezés szerint lényegesen nőttek a képviselői tiszteletdíjak. E törvény 2018. augusztus 1-jétől hatályba lépett módosítása ugyanis a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset háromszorosának megfelelő összegben határozta meg az országgyűlési képviselők tiszteletdíját.

A PDSZ és a PSZ messze nem követel ilyen mértékű béremelést a közoktatásban dolgozóknak, de annyit mindenképpen, ami arra elegendő, hogy a nevelési-oktatási intézményekben dolgozók is ki tudják fizetni – a kezdőbérből is – albérletüket, ne legyenek napi megélhetési gondjaik, és ne legyen elviselhetetlen a munkaterhelésük, az elvégzett túlmunkát pedig fizessék ki.

Egyfajta bérautomatizmus nemcsak a közpénzekből legjobban kereső országgyűlési képviselők és tisztségviselők esetében fontos, hanem a nevelés-oktatás ágazatában is elengedhetetlen!

A közalkalmazotti illetmények állapota, az, hogy

gyakorlatilag eltűnt az előmenetel a nem pedagógus munkakörben dolgozók esetében, és mindenki a középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimumát kapja,

de a pedagógus-előmeneteli rendszerhez kötött illetményrendszer 2015-ben a minimálbértől történt elválasztása és az ennek következtében leszakadó pedagógusbérek is mutatják, hogy nemcsak a közpénzekből legjobban kereső országgyűlési képviselők és tisztségviselők esetében fontos, hanem a nevelés-oktatás ágazatában is elengedhetetlen egy bérautomatizmus újbóli bevezetése.

A kormány háborús helyzetre hivatkozva kérte, hogy hagyjunk fel a munkabeszüntetéssel.

Ezek szerint a háborús helyzetből fakadó gazdasági problémák nem akadályozták meg a felhatalmazási törvény által mindenható kormányt abban, hogy a fenti, jelentős béremelést végrehajtsák. Akkor mi tartja még mindig őket vissza attól akkor a kormányt, hogy a szakszervezetek által képviselt oktatásban dolgozók igencsak szerény követeléseit végre teljesítsék?

A jelenlegi kormány, köztük azok az országgyűlési képviselők, akik 2018-ban saját javadalmazásuk jelentős emelésével járó automatizmusról döntöttek, még e héten meghozhatják a köznevelési intézményekben dolgozókat érintő döntéseiket.

Még három napja van a kormány képviselőinek, hogy megfelelő ajánlatot tegyenek a sztrájkbizottságnak! Azután már csak az új kormány – bárkikből is alakuljon – által kijelölt képviselőkkel tudjuk folytatni a tárgyalásokat.

A kormánynak elküldött nyílt levél az alábbiakban olvasható:

[frame]

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »