Sztrájk: hogyan tovább? Sztrájksegély, levonások, akciók…

Sokan írják, hogy a régi kormány lett az új kormány – miért várunk, mikor kezdünk újra sztrájkolni? Azonban a régi kormány még így sem az új kormány – jogilag legalábbis semmiképpen nem az.

FIGYELEM! AZ ALÁBBI ANYAG 2022 ÁPRILISI ADATOKAT TARTALMAZ, ÍGY PÉLDÁUL A SZTRÁJKTÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE 2023-BAN MÁR MÁSIK ŰRLAPON, EZEN A LINKEN, TÖRTÉNIK!

A választásokon a FIDESZ-KDNP nyerte el a parlamenti többséget, ezért ők alakítanak kormányt. Az új kormány azonban nem azonos a régi kormánnyal: az új parlamentnek meg kell alakulnia, az választja meg formálisan a miniszterelnököt – ez minden bizonnyal Orbán Viktor lesz – aki megkapja a kormányalakítási megbízását a köztársasági elnöktől. Ezt követően az általa kijelölt kormánytagok esküt tesznek – ezzel egyidőben megszűnik az előző, ügyvezető kormány. Ekkortól tárgyalhatunk a kormánnyal a követeléseinkről – és ha nem sikerül megegyeznünk, ekkortól folytathatjuk a sztrájkot is.

A kormány megalakulásáig azonban nem csak szünet van – egyre több feladat vár ránk, sztrájkolókra.

Sztrájk miatti levonások

A napokban kapja kézhez a legtöbb sztrájkoló a bérjegyzékeket. Ezekből derül ki, hogy kitől mennyi bért vonnak le pontosan a sztrájk alatti időszakra.

Azoknak a sztrájkolóknak, akiket a levonások súlyosan érintenek, megnyitottuk a sztrájksegélyt. Mind PDSZ-tagok és nem tagok számára is elérhetőek sztrájktámogatások. Arról, hogy hogyan lehet ezekre pályázni, itt találhatók információk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/21/sztrajksegely-igy-lehet-felajanlani-igy-lehet-igenyelni/

Túlkapások

Több olyan esetet is jeleztek kollégák, hogy a sztrájkolóktól a kelleténél több pénzt vontak le a sztrájk miatt – több órát, vagy akár egész napot levonva. Ez elfogadhatatlan: a bérlevonás kizárólag a sztrájkban töltött időre jogszerű, és nem az egész munkanapra!

A munka törvénykönyve Mt. 136. § (3) bekezdése szerint „a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.” Nézzük meg, hogy az adott hónapra hány munkanap esett (ezt pl. egy munkaidőnaptárban tehetjük meg). Márciusra ez 22 munkanap volt). Bruttó bér osztva 22-vel – ez lesz a napi bruttó bér. A napi bért osztjuk 8-al – ez lesz az egy órára járó bruttó bér. Ebből lehet kiszámolni, hogy mennyi bruttó bért vonhattak volna szabályosan.

Tehát ha valakinek 300.000 forint a bruttó alapilletménye, akkor az egy órára eső bért úgy számolom ki, hogy elosztom a 300.000-et a munkanapok számával (ez márciusi 22-vel) és a kapott számot még elosztom 8-cal.

(Melyik dokumentumon keresd a béredet? A legrészletesebb információkat a Havi főszámfejtés az XY hónapban számfejtett járandóságokról elnevezésű dokumentumból tudod megszerezni – ebben a fejléc alatt a munka- és pihenőnapokat is külön feltüntetik.)

Ha a bérpapíron a levonás mértéke magasabb az indokoltnál, jelentsük ezt a PDSZ-nek, ezen a kérdőíven:

Akciók!

A PDSZ rövidesen újabb akciókat indít annak érdekében, hogy az oktatás kérdését az ügyvezető kormány alatt is napirenden tartsuk. Kérjük a sztrájkolókat, kövessék a felületeinket!

Amíg a követeléseink nem teljesülnek, folytatjuk!

[frame]

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »