ÁSZ: sok pedagógusnak van megtakarítása – pedagógusok: ???

Az Állami Számvevőszék felmérte a megtakarításainkat. Együnk inkább kalácsot?

Érdekes időpontot választott az Állami Számvevőszék arra, hogy felmérje a „pedagógusok pénzügyi kultúráját”. A Népszava által kiszúrt felmérés leginkább az időzítésével kelti fel az érdeklődést:

vajon mi indokolta, hogy sürgősen megvizsgálják, rendelkeznek-e megtakarításokkal a sztrájkoló pedagógusok?

A kérdés már csak azért is égető a 705 fővel elvégzett kutatás kapcsán, mivel maga a felmérés szerzői is elismerik, hogy „a hazai és nemzetközi kutatások elsősorban az egyes társadalmi csoportok pénzügyi tudását és viselkedését, illetve a képzések hatékonyságát vizsgálták, a tanárokra vonatkozó átfogó kutatás azonban nem történt” – azaz a szerzők valamiért jelentős eredményként prezentálják, hogy ez alkalommal „egyes társadalmi csoportok” helyett csak egyetlen társadalmi csoportot sikerült felmérniük, akik történetesen maguk, a sztrájkoló pedagógusok.

Az ÁSZ-felmérés nagyon pozitívan értékeli, hogy az eredmények „a feltételezettnél magasabb szintű pénzügyi tudatosságot jeleznek„, amiből le lehet vonni azt a következtetést, hogy „pénzügyi kultúrával kapcsolatos hiányosságot jelző kutatási eredmények oka nem a tanárok hiányos tudásában keresendő” – azaz íme egy dolog, amiről nem a pedagógusok tehetnek.

A kutatás szerzői szerint a „[m]ásik fontos eredmény, hogy bár a tanári átlagfizetés köztudottan alacsony, mégis a megkérdezettek 86%-ának van megtakarítása. Megtakarításaikat, a bankbetétek mellett, állampapírban, illetve egyéb összetettebb megtakarítási formákban tartják. Mindez magas szintű pénzügyi tudatosságra és bevonódásra (inclusion) utal.

[frame]

Mire gyűjt a sztrájkoló?

Felmerül a kérdés, milyen célból halmozzuk fel mi, sztrájkolók, ezeket az óriásmegtakarításokat? Ha van kedved elárulni, hogy mire gyűjtögetsz, úgy oszd meg te is megtakarításaid célját! Esetleg egy balatoni villára?

Vagy fél kiló húsvéti sonkára?

Posztold ki a Facebookra, te mire gyűjtenél, és hashtegeld be a nedolgozzingyent: #nedolgozzingyen és #miregyujtasztrajkolo – a legjobbakból készítünk egy válogatást!

[/frame]

Önmagában félrevezetőek az ÁSZ-felmérés megállapításai

A felmérésből sajnos az sem derül ki, hogy a felmérésben feltárt megtakarítások a pedagógusbérből történtek-e (ismerve ezeket, ez meglehetősen valószínűtlen), avagy a házastárs, vagy más családtag közreműködésével keletkeztek-e. Ahogy a megtakarítások mértékét sem sikerült felmérni (tízezrek? százezrek?), ami azért is sajnálatos, mert

a felmérés szenzációs eredményei ellenére sem keresünk egy fillérrel sem többet, mint ami a nagyon jól publikált és széles körben elérhető bértáblánkban rögzítve van.

Ezt ugyanis jogszabály rögzíti, mindenki által látható és ellenőrizhető, amúgy pedig ebben a cikkben írtunk róla részletesen.

A felmérés készítői sajnos nem említik a felmérésben az általunk készített nagy felmérés eredményeit, ami tágabb összefüggésbe helyezhetné a pedagógusi megtakarításokat – esetleg megelőzendő, hogy a felmérés alapján a mérhetetlen pedagógusi jólétre hivatkozva mormolhassa el a kormány valamelyik jól fizetett tagja azt a teljességgel elfogadhatatlan ajánlatot, mely szerint idén még csak az inflációt sem lennének képesek követni a fizetéseinkkel (tíz százalékos emelés), majd ezt a nevetséges gyakorlatot hajtanák végre az elkövetkező három éven keresztül.

Mert a kormány tarthatatlan „ajánlatait” és a pedagógusi megtakarításokat jól árnyalják az idei tanév elején, 2021 szeptemberében 2525 fő bevonásával készült felmérésünk adatai:

  • a nevelésben-oktatásban dolgozók 97.4 százaléka nélkülözni kényszerül 2021 Magyarországán,
  • a válaszadók túlnyomó többsége nyilatkozik úgy, hogy nincs módja előteremteni az egészséges táplálkozáshoz szükséges összeget,
  • a gyermeket nevelők több mint fele, 54%-a válaszolta, hogy egyértelműen nehézséget okoz a gyermekneveléssel kapcsolatos költségek előteremtése,
  • súlyos és általános lakhatási szegénység képe körvonalazódik a nevelésben-oktatásban dolgozók körében.

És hogy honnan van pénz az őrületes megtakarításokra?

  • A felmérés szerint ma minden második nevelésben-oktatásban dolgozó rákényszerül egy másodállásra,
  • a másodállást vállalók közel fele pedig harmadállásra is kényszerül annak érdekében, hogy megteremtse a megélhetéshez szükséges feltételeket.

A fentiek jottányit sem változtak a tanév kezdete óta, az infláció egyre magasabb, az Orbán Viktor által kilátásba helyezett, közelebbről meg nem határozott „emelés” még csak az idei veszteségeinket sem tudná kompenzálni.

Ezek alapján, ha a kormány nem tágít, a sztrájk újult erővel folytatódhat majd a kormányalakítást követően.

Sajnos, akármit is mutat ki az ÁSZ, az oktatásban dolgozó tízezrek nem tudnak „inkább kalácsot enni” – ugyanis a pedagógusok megtakarításaival kapcsolatos állítások legalább annyira a mítoszok világába tartoznak, mint maga a Marie Antoinette-nek tulajdonított híres kijelentés.

[frame]

Sztrájkoló vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha sztrájkoltál, és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »