Mutassuk meg: ha nem cselekszünk azonnal, tényleg nincs jövő az oktatásban!

Felhívás! Amíg az új kormány le nem teszi az esküt, addig is fontos feladatunk, hogy ne engedjük elterelni a szót az oktatás súlyos válságáról! Most arra kérünk, mutassuk meg együtt, mi a helyzet a tanárikban, munkaközösségekben, óvodákban!

Ha nem tesznek valamit azonnal,

nincs jövője a közoktatásnak.

Ahhoz, hogy ezt a szélesebb közvélemény számára is egyértelművé tegyük, egy olyan akcióra hívunk fel minden óvodai, iskolai közösséget, amellyel megmutathatjuk, mit jelent a oktatás válsága a mindennapokban.

Íme, nem viccelünk: tényleg nincs utánpótlás!

Arra kérjük a kollégákat, álljanak össze egy-egy fotó erejéig, amelyekből kiderül, hogy pár éven belül elfogyhat az a kevés elkötelezett munkatárs is, aki még mindig kitart óvodáinkban, iskoláinkban, intézményeinkben. Mutassuk meg, hogy milyen kevesen vannak a fiatalok, akik át tudnák venni a stafétát, amikor néhány éven belül sokan közülünk nyugdíjba mennek.

Négy fotót kérünk: az egyiken a 20 és 30 év közötti kollégák álljanak fel, a másikon a 30 és 40 év közöttiek, a harmadikon a 40 és 50 év közöttiek, a negyediken pedig az 50 pluszos kollégák. Ezeket összedolgozzuk egy montázsba, majd hamarosan közzétesszük.

A montázst magatok is elkészíthetitek, illetve a négy fotót külön-külön is elküldhetitek nekünk a [email protected] címre, vagy megoszthatjátok Facebookon és velünk is úgy, hogy a Ne dolgozz ingyen! oldalt is beteggelitek így:  #nedolgozzingyen. Még jobb, ha nálunk is posztoljátok saját képeiteket. (Nagyon sokat segít nekünk a szerkesztésben, ha az elkészült képek mérete nem nagyobb 100 kB-nál.) Ha nem szeretnétek felismerhetőek lenni, nyugodtan állhattok háttal vagy maszkban a fotón.

Miért fontos ez?

Az utánpótlás hiánya már most is kilátástalan helyzetbe hozza az intézményeket, egy-két év múlva azonban már végképp ellehetetlenül a elfogadható szakmai színvonalon működő oktatás. Ha a kormány ma meg is oldaná az oktatás valamennyi problémáját, ezzel újra vonzóvá téve hivatásunkat, akkor is csak legkorábban jövőre jelentkeznek majd fiatalok a tanárképző intézményekbe, további 4-5 év, mire végeznek, és újabb évekbe telik, míg megfelelő gyakorlatot szereznek.

Csakhogy az oktatásnak már nincsenek hátra évei: az összeomlás a jelen, nem a jövő.

A kormány viszont nem hajlandó szembesülni a problémákkal, és a következő generációk jövőjét teszi kockára azzal, hogy nem lép semmit.

Fotózz te is, mutassuk meg a valóságot!

Mi történik, amíg meg nem alakul az új kormány?

Áder János április 19-én kihirdette az új országgyűlés alakuló ülésének időpontját, ez május 2-a, 11 óra. Ezen az ülésen Áder javaslatot tesz az új miniszterelnök személyére, aki minden bizonnyal Orbán Viktor lesz. A miniszterelnök személyéről a parlament szavazással dönt.

Ezt követően a miniszterelnök-jelöltön múlik, mikor áll elő kormányával, illetve hogy ez a kormány mikor teszi le az esküjét. Ennek kapcsán derül az is ki, hogy

alakul-e független oktatási minisztérium,

amit a PDSZ évek óta folyamatosan követel.

Nem kizárt, hogy már májusban megalakulhat a kormány – ez esetben a sztrájkbizottság azonnal kezdeményezi a sztrájktárgyalások folytatását. Amennyiben a tárgyaláson nem kapunk megfontolásra érdemes javaslatot, úgy folytatódnak a sztrájkok.

Mit tegyünk, amíg megalakul a kormány?

1. Vegyünk részt azokban az akciókban, mint amilyet most meghirdettünk! Miért fontosak ezek? Kimondottan fontos, hogy az oktatással kapcsolatos problémák azonnali felszámolásának hatalmas társadalmi támogatottsága van: ez az igény pártszimpátiától kimondottan független. A közérdeklődés fenntartása tehát elemi érdekünk: ezt pedig ilyen akciókkal érhetjük el legjobban.

2. Lépjünk be a PDSZ-be! Miért fontos ez? Mert a PDSZ-t, minden ellenkező állítás ellenére nem Soros, nem Gyurcsány, de nem is a spagettiszörny pénzeli, hanem a tagság támogatásából tartja fenn magát. A PDSZ az oktatásban dolgozók érdekeit bármely kormány alatt a legkövetkezetesebben, leghatározottabban képviselő szakszervezet, ami a tagdíjfizetéseket olyan kulcsfontosságú projektekre költi, mint például maga a Ne dolgozz ingyen!, de ide tartoznak a sztrájkkal kapcsolatos teendők finanszírozása, a sztrájksegély, továbbá az a hihetetlen munkát elvégző jogsegély-szolgálat is, ami a teljes sztrájkfolyamat alatt erejét megfeszítve látta el a sztrájkolók igényeit, függetlenül attól, hogy a segélykérők PDSZ-tagok voltak-e vagy sem.

Ahhoz, hogy ezt a munkát folytatni tudjuk, szükség van rád. Szükség van rád akkor is, ha azt szeretnénk, hogy az oktatásban dolgozók hatékony érdekérvényesítéssel elérhessék, hogy az oktatás ne pária legyen, hanem valóban a jövő záloga.

Éppen ezért lépj be a PDSZ-be, havi 2900 forintért, vagy a bruttó fizetésed 0.8%-áért ezen a linken:

[frame]

Sztrájkoló vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha sztrájkoltál, és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a „Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), vagy. szociális ügyekben, a sztrájkban résztvevők támogatásával összefüggésben a Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000

[/frame]

Hasonló cikkek