Itt a vége: valóban nincs utánpótlás?! Töltsd ki te is a kérdőívünket…

A hozzánk beküldött képek alapján is világos, hogy nem csak a saját fizetésünk miatt kongatjuk a vészharangot: alig pár év múlva egyszerűen elfogynak a pedagógusok, óvoda- és gyógypedagógusok, iskola- és óvodapszichológusok, logopédusok, és még sorolhatnánk.

Arra kértük kollégáinkat, hogy örökítsék meg nekünk intézményük munkavállalói közösségének korfáját. Ezekből a tanulságos képekből az alábbiakban közlünk egy válogatást (persze, továbbra is várjuk a fotókat, ábrákat).

Mindenekelőtt azonban arra kérünk mindenkit, hogy segítsen kitölteni az alábbi kérdőívet, amiben részben szintén a korfát térképezzük fel, ugyanakkor a korfa kapcsán kapcsán egy szintén nagyon fontos kérdést boncolgatunk:

volt-e az elmúlt egy évben elhúzódó szakemberhiány az intézményben?

Annak érdekében, hogy jobban láthassuk, mi a helyzet országosan, kérjük, töltsd ki az alábbi kérdőívet!

Sajnos, nem a húszéveseké ez a világ….

Ha a mai napon, varázsütésre, teljesen elfogadható, uniós szinten is versenyképes illetményeket kapna a közoktatás, ha a munkakörülmények teljes mértékben ideálisakká válnának, ha az oktatásirányítás egy csapásra a legmodernebb pedagógiai módszereket kezdené terjeszteni… azaz ha minden ideálissá válna, jó eséllyel akkor sem elkerülhető már a közoktatás látványos csődje. Leginkább azért nem, mert már itt van. Jól látszik ez a beküldött korfákból.

Egy pécsi gimnáziumból jött a fenti kép: jól látható, hogy az ötven pluszos kollégák közel kétszer annyian vannak, mint az 50 alattiak.

Ha már a következő tanévben megrohamoznák a fiatalok a tanárképzést, az utánpótlás akkor sem érkezne már időben: a pedagógustársadalom nagy része már nem lesz a pályán öt év múlva. Azaz az utánpótlás elkésve érkezik.

A baranyai Berkesden fiatal a tantestület: ugyan egyetlen húszas éveiben járó kolléga sincs, és a harmincasokat is csak egyetlen fő képviseli, mondhatjuk, hogy a negyvenesek ma a pedagógustársadalom tinédzserei – itt ők vannak többségben. Ugyan itt is 50 feletti a nevelőtestület fele…

Isaszegen is negyven felett kezdődik az élet – negyven alatti kolléga csupán négy fő tanít az intézményben.

A durván eltolódó demográfiai arányok a közoktatásban nem csak azonnali problémákat jeleznek. Való igaz, hogy már most is lehetetlen szakos tanárokkal, képzett óvodapedagógusokkal ellátni minden intézményt – azonban ennek a demográfiai egyensúlytalanságnak olyan tovagyűrűző hatásai lesznek, amelyeket 10-20-30 év múlva is kezelnie kell majd a majdani kormányoknak.

Nehogy azt gondolja bárki is, hogy az óvodákban más a helyzet! A fenti képen a BP 18 Egyesített Óvodák Napvirág Tagóvoda testületének (óvodapedagógusok nevelőmunkát segítő munkatársak) korfája. Az óvodapedagógusok esetében 1 fő 30 +-os, 2 fő 40 +-os, 2 fő 50 +-os, és 1 fő 60 +-os. A nevelőmunkát segítò munkatársak esetében 1 fő 30+-os, 1 fò 40 +-os, 4 fő 50 +-os, és 2 fò 60 +-os.

Az Újpesti Játék-Mozgás-Kommunikáció Óvoda közösségében is hasonló a helyzet: az ötven pluszosok uralják a terepet, csupán a harminc pluszos korosztályban van egynél több ember.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestületének – szintén nagyon eredeti módon megalkotott – képe is magáért beszél: húszas kolléga nincs a kollégák között, harmincas alig öt fő. A negyvenes korosztályban. A székesfehérvári gimnázium aránylag szerencsés, mivel sokan tartoznak a negyvenes korosztályba, a legnépesebb mégis az ötven pluszos kontingens. A hatvan pluszosok pedig többen vannak, mint a 40 év alattiak összesen.

A fenti képen a Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nevelőtestületének tagjai láthatók – ahogy várható volt, itt is az ötven pluszos korosztály a legnépesebb.

Facebook-csoportok életkori eloszlása

Kezdjük mindjárt a Ne dolgozz ingyen! követőinek életkori megoszlásával! Megjegyzendő ugyan, hogy míg oldalunkat főleg az oktatásban érdekeltek látogatják, sok szülő is betér hozzánk, ezért a demográfia kicsit torzít. Mégis, meglehetősen egyértelmű, mi a helyzet: a legnépesebb korosztály a 45-54 éves, majd az 55-64 éves korosztály következik. (Ami még igen érdekes, az a nemek megoszlása – erről is érdemes lesz majd beszélni még…)

A Facebookon található a Felső tagozatos osztályfőnökök csoportja, ami – nem meglepő módon – felsőben érdekelt osztályfőnököket tömörít. A 4.7 ezer fős csoport kimondottan jól reprezentálja a felső tagozatos osztályfőnököket – akik többsége, egyáltalán nem meglepő módon a 45-54 éves korosztályból kerül ki. Míg a 35-44 éves korosztály is nagy számban jelenik meg itt, az 55-64 éves korosztályban rengetegen vannak. Az ő távozásuk a pályáról beláthatatlan következményekkel jár majd.

Mondhatjuk, persze, hogy osztályfőnökséget a huszonévesek nem vállalnak annyira, mint az idősebbek, és ez okozhatja a fenti csoport demográfiai eltolódását a korfa idősebb ága felé. Ha ebből a hipotézisből indulunk ki, akkor nehéz lesz megmagyarázni, mi okozza ugyanezt a 6500 fős Matematikatanítás felső tagozaton (5-8 osztály) pedagógusokból álló Facebook-csoport korfája esetében:

A korfa ugyanis gyakorlatilag alig különbözik a fentiektől:

igen, lassan elfogyunk, nincs utánpótlás – és nem tudni, hogy a kormányban valakit érdekel-e egyáltalán a magyar közoktatás látványos összeomlása.

Ha igen, akkor nagyon jó lenne, ha minél előbb egy nagyon feszes és nagyon hatásos akciótervvel állnának elő, hiszen egyáltalán nem túlzás kimondani, hogy már most is késő. A sztrájkbizottság mindenesetre várja az új kormány megalakulását, és ugyan eltökélt és készen áll a sztrájk folytatására is, annak már a kormány számára is világosnak kell lennie, hogy ez így már nem mehet tovább.

[frame]

Sztrájkoló, polgári engedetlenkedő vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha munkabeszünetésben, polgári engedetlenségben vettél részt és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Több visszajelzés érkezett, hogy a PDSZ jelzéseire végre visszaállítottak jogosulatlanul megszakított biztosítási jogviszonyt és utaltak vissza jogosulatlanul levont béreket. Fontos tudni, hogy mi senkit nem hagyunk a út szélén: minden PDSZ-tag igénylő segélyt, nem tag igénylő vagy polgári engedetlenségben részt vett kolléga alapítványi támogatást kap!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre! A most futó akciónkban arra vagyunk kíváncsiak, hányan tartoznak a különböző korosztályokba a munkaközösségekben: itt olvashatod el a részleteket.

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek