Nyílt levél a KSH-hoz: ne hamisítsák meg a sztrájkban résztvevők létszámát!

Levélben kérjük a Központi Statisztikai Hivatal elnökét, hogy adjon magyarázatot a teljesen megtévesztő módszertannal lebonyolított adatkérésre, amit a napokban a sztrájkkal kapcsolatban a KSH munkatársai lefolytattak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a KSH megdöbbentő adatkéréssel keresett meg sok közoktatási intézményt, tankerületeket, fenntartókat. Az adatkérés módszertana legjobb esetben is megtévesztő, rosszabb esetben manipulatív – erről részletesen előző cikkünkben számoltunk be:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – a fentiek tisztázása érdekében – a következő levélben kereste meg a statisztikai hivatal elnökét:

Tisztelt Elnök Asszony!

Tudomásunkra jutott, hogy a közoktatási intézményekben megvalósult sztrájkról a KSH adatgyűjtést folytat. Az intézményvezetőknek írt levelük eljutott hozzánk, amelyben azt kérik az adatgyűjtésre kijelölt munkáltatóktól, hogy 2022. május 25-éig küldjenek adatokat az intézményükben folytatott sztrájkról. Ebben azt kérik, hogy csak akkor jelöljék be, hogy az intézményben sztrájk folyt, ha ahhoz legalább tíz fő csatlakozott, illetve a figyelmeztető sztrájk vonatkozásában az alábbi instrukciót kapták a válaszadásra kijelöltek: „Amennyiben a pedagógus sztrájkot megelőző 2022. január 31-i figyelmeztető sztrájkban is részt vettek a munkavállalók, akkor kérjük a jelenlegi munkabeszüntetést sztrájkként jelölje, és a 2. kérdésnél jelezze a megelőző figyelmeztető sztrájkot, ill. a 3. kérdésnél adja meg a jellemzőit, majd a kérdőív további kérdéseit már a március 16-tól kezdődő sztrájkra vonatkozóan töltse ki. Ha a munkavállalók csak a figyelmeztető sztrájkhoz csatlakoztak, és a további sztrájkban nem vettek részt, akkor a kérdőív egészét a figyelmeztető sztrájkra vonatkozóan töltse ki, és ez esetben az előzményeknél ne jelölje a figyelmeztető sztrájkot. Tankerületek esetében az irányításuk alá tartozó intézményekre együttesen kérjük az adatokat megadni.”

A 388/2017. (XII.13.) Korm. rend. 1. §-a, ami a statisztikai célú adatszolgáltatás személyi hatályát határozza meg, nem vonatkozik a köznevelési intézményekre, a tankerületi központokra, hiszen azok nem gazdasági tevékenységet folytatnak.

A rendelet 1. sz. mellékletének 39. sora szerint a sztrájkstatisztikai jelentés az eseményben érintett gazdasági szervezetekre vonatkozik, az adatszolgáltatásnak az eseményt követő 3 héten belül kell megtörténnie, az adatkörök pedig: 1) Sztájkeseménnyel kapcsolatos adatok (kieső munkaidő; résztvevők létszáma és felsorolásszerűen a főbb foglalkozások); (2) Sztrájk típusa, célja, eredménye.

Az adatkérés azonban nemcsak, hogy nem gazdasági tevékenységet folytató szervezetek vezetőihez érkezett, de ráadásul akkor, amikor a sztrájktól számított 3 hét már nyilvánvalóan elmúlt. Bár annak fényében, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség nem terjed ki a köznevelési intézményekre, ennek voltaképpen nincs jelentősége.

Egyébiránt, ha az intézmények kötelesek lennének adatot szolgáltatni, akkor az adatszolgáltatásnak a sztrájkban részt vevők számától függetlenül meg kellene valósulnia, hiszen a rendelet nem szűkíti le az adatszolgáltatást azokra az esetekre, amikor legalább 10 munkavállaló részt vesz a sztrájkban, a figyelmeztető sztrájk és a határozatlan idejű sztrájkra vonatkozó – fent idézett – különös adatkérésről nem is beszélve. Az adatgyűjtés kitér arra is, hogy a sztrájkban részt vettek kaptak-e sztrájksegélyt. Véleményünk szerint ez a kérdés a rendelet alapján kötelezően megválaszolandó adatkérésben nem tehető fel, erről a munkáltató nem kutakodhat, és a munkavállaló vagy a helyi érdekképviselet nem köteles adatot szolgáltatni. Egyébiránt a PDSZ a nyilvánosság felé fog erről információt adni, amint a segélyezések és támogatások lezárulnak.

Tisztelt Elnök Asszony! Kérjük, hogy amennyiben a 2022-ben a köznevelési intézményekben megvalósult sztrájkról adatgyűjtést folytatnak, munkáltatók számára ne a 388/2017. (XII.13.) Korm. rendelet alapján kötelezően előírt adatszolgáltatása hivatkozva, hanem önkéntes adatszolgáltatás alapján és a sztrájkban részt vett munkavállalók valós létszámának felmérésével történjen! Ellenkező esetben a közvéleményt megtévesztő, téves adatok látnak a KSH felületein keresztül napvilágot, ami a KSH-nak sem lehet érdeke.

Budapest, 2022. 05. 10.

Komjáthy Anna
OV-elnök

Közben mi is felmérést készítünk! Arra vagyunk kíváncsiak, hogy alakul az intézményekben a korfa, hányan tartoznak az egyes korcsoportokban az ott dolgozók közül, illetve hogy tapasztaltak-e tartós hiányt a munkatársak szakképesítést igénylő munkatársakból, mint például pedagógusokból. Arra kérünk, töltsd ki az alábbi felmérésünket, hogy ezzel segítsd munkánkat és a követelésink ügyét!

[frame]

Sztrájkoló, polgári engedetlenkedő vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha munkabeszünetésben, polgári engedetlenségben vettél részt és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Több visszajelzés érkezett, hogy a PDSZ jelzéseire végre visszaállítottak jogosulatlanul megszakított biztosítási jogviszonyt és utaltak vissza jogosulatlanul levont béreket. Fontos tudni, hogy mi senkit nem hagyunk a út szélén: minden PDSZ-tag igénylő segélyt, nem tag igénylő vagy polgári engedetlenségben részt vett kolléga alapítványi támogatást kap!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre! A most futó akciónkban arra vagyunk kíváncsiak, hányan tartoznak a különböző korosztályokba a munkaközösségekben: itt olvashatod el a részleteket.

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek