Kérjük az államelnököt: küldje alkotmánybírósági normakontrollra a sztrákjogfosztó törvényt!

A parlament változatlan formájában elfogadta a súlyosan jogkorlátozó törvénymódosítást. Most arra kérjük az államelnököt, küldje normakontrollra azt.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormánypárti képviselők egy, “a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat módosítási javaslatába csempészve állandósítanák azt a helyzetet, amit nemrég a járványra hivatkozva egy rendeletben fogalmaztak meg: aminek kapcsán súlyosan és aránytalanul korlátozták az oktatásban dolgozók sztrájkhoz fűződő jogát.

Azóta a javaslatot elfogadták, arra vár, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírja.

A fentiek miatt a PDSZ és a PSZ arra kéri a köztársasági elnököt, hogy a törvényt ne írja alá, hanem küldje normakontrollra az alkotmánybírósághoz.

[frame]

Folytassuk az aláírásgyűjtést!

Mutassuk meg Novák Katalinnak, hogy a társadalom az oktatás mellé áll: írjuk alá a petíciót, vagy ha már megtettük, osszuk meg, és kérjük ismerőseinket, álljanak az ügy mellé!

Az oktatás mindenki érdeke! A sztrájk alapjog!

[/frame]

Ezt a sztrájkbizottságot alkotó két szervezet több okból is kiemelkedően sürgősnek érzi – az ügyben a következő közleményt fogalmazták meg:

A sztrájkbizottság kéri az államfőt: küldje előzetes normakontrollra a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvényt

Magyarország Alaptörvénye a köztársasági elnök számára lehetőséget ad előzetes normakontroll kezdeményezésére, amennyiben a törvényt vagy annak valamely rendelkezését az Alaptörvénnyel ellentétesnek tartja. Ekkor a törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára az Alkotmánybíróságnak elküldi.

A pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)

kéri Novák Katalin államfőt, hogy az Országgyűlés által 2022. május 24-én elfogadott Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását ne írja alá! Azt küldje meg az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontroll eljárásra.

Véleményünk szerint már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló kormányrendelet [36/2022. (II.11.)] is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát, azonban e rendelet akkor „időbelileg” korlátozott volt a járványügyi veszélyhelyzet végéig. Erről az alapvető jogok biztosa is megfogalmazta véleményét.

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Dr. Szél Bernadett országgyűlési képviselőnek 2022. március 1-jén írt válaszában is arra alapozta véleményét a sztrájkot korlátozó rendeletről, hogy

az azért nem ellentétes az Alaptörvénnyel, mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére.

A korlátozás további fenntartását, törvényi szintre emelését ezért indokolatlannak tartjuk a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével. Azzal, hogy ezen rendelkezéseket a parlamenti képviselők a köznevelési törvénybe átemelték, az időbeliséget már határozatlan időre kell értenünk. Ez az időben állandósult korlátozás mennyiben áll összhangban az Alaptörvény rendelkezéseivel?

Mivel erre az alapvető kérdésre nincs válasz, kérjük a köztársasági elnököt, hogy forduljon Alkotmánybírósághoz, mert véleményünk szerint a sztrájk továbbra is alapjog, amelynek korlátozása súlyosan csorbítja a demokratikus értékeket!

A pedagógusok sztrájkbizottsága fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél. Egy esetleges sztrájk a munkáltató működésében legfeljebb minimális fennakadást okoz, a sztrájkban résztvevők külvilága számára érzékelhetetlen lesz, így a sztrájkjog nyomásgyakorló, ellenállási funkcióját nem tudja betölteni. A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük.

Ezek az érvek is indokolják, hogy a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól!

Budapest, 2022. május 25.

Szabó Zsuzsa elnök s.k., Pedagógusok Szakszervezete                                          

Komjáthy Anna elnök s.k., Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmánya

A PDSZ és a PSZ közös levele Novák Katalin államfőhöz:

Parragh iparkamarai elnök szerint a pedagógus jutalma a hosszú vakáció

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is megnyilvánult a pedagógusok bérezésével kapcsolatban. Egy dolog nem világos a nyilatkozatával kapcsolatban: hogy valóban ennyire fogalmatlan-e az oktatás kérdéseivel kapcsolatban, avagy szándékosan terjeszt hazugságokat annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók ellen hangolja a közhangulatot.

Az iparkamarai elnök szerint ugyanis ezt nyilatkozta a Népszava tudósítása szerint:

„sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. A kassza persze mindenkinek egyformán csörög, így valamiféle egyensúlyt a kormánynak kell létrehoznia.”

Azaz a 11 és félmillió forintos karórában pompázó kamarai elnök szerint a pedagógus ne rugózzon a pénzen, amikor pénz helyett ott van neki a szünidő, meg a négyórás fájront (nyilván Parragh rajzfilmekből tájékozódik és fogalma sincs a mérhetetlen mennyiségű ingyenmunkáról, amit a pedagógusok végeznek). Ahogy a tűzoltóknak sem kellene nagyon nyafogni, hiszen ők meg az adrenalinért csinálják, örüljenek annak.

A pedagógusok élete pont nem erről szól, Parragh nincs tisztában a pedagógusok munkaidő-beosztásával sem, hiszen éppen hogy nem erről szól az életük, hogy 4-kor leteszik a lantot! A szabadságnapok száma pedig évi 21 munkanap alapszabadság és 25 munkanap pótszabadság, amelyből 15 napot felhasználhat a munkáltató a 326-os rendeletben meghatározott feladatokra! Emellett az eseti helyettesítéseket nem fizetik ki – és nem, a nyári szabadság sem azonos a tanulók vakációjával: később kezdődik és korábban fejeződik be, közben az egyéb, tanulókkal kapcsolatos apróságokról nem is beszélve, mint pl. táboroztatás – amelyért olyan bőkezű javadalmazásban is részesülhetnek, mint a 30 ezer forint értékű CBA-utalvány, amiről korábban írtunk.

A PDSZ visszautasítja a pedagógusok sértegetését, egyúttal javasolja a kamarai elnöknek, hogy legalább annyira részletesen tájékozódjon, mielőtt egy teljes ágazattal kapcsolatban fogalmaz meg határozott véleményeket, mint óravásárlást megelőzően. Ami láthatóan az ő motivációja.

[frame]

Sztrájkoló, polgári engedetlenkedő vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha munkabeszünetésben, polgári engedetlenségben vettél részt és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Több visszajelzés érkezett, hogy a PDSZ jelzéseire végre visszaállítottak jogosulatlanul megszakított biztosítási jogviszonyt és utaltak vissza jogosulatlanul levont béreket. Fontos tudni, hogy mi senkit nem hagyunk a út szélén: minden PDSZ-tag igénylő segélyt, nem tag igénylő vagy polgári engedetlenségben részt vett kolléga alapítványi támogatást kap!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre! A most futó akciónkban arra vagyunk kíváncsiak, hányan tartoznak a különböző korosztályokba a munkaközösségekben: itt olvashatod el a részleteket.

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek