A Fidesz ordas ferdítéssel köszönti a pedagógusokat – a PDSZ élőképet szervez a Szalay utcában

Míg a Fidesz nem talál élő, magyarországi tanárt, aki odaállna lefotóztatni magát pedagógusnapi „köszöntő” posztjához, a PDSZ élőképet szervez a közoktatási államtitkárság elé. Pedagógusnap 2022.

Míg pedagógusnap alkalmából országszerte változatos „ajándékokkal” alázza meg az állam a pedagógusait (erről kicsit lentebb), a PDSZ arra kéri támogatóit, oktatásban dolgozókat, pedagógusokat, óvodapedagógusokat, szakképzésben dolgozókat, NOKS-osokat, szakszolgálati munkatársakat, hogy

vegyenek részt 2022. június 11-én, szombaton 10:30-tól a közoktatási államtitkárság előtti élőképben!

A rendezvény FB-eseményében lehet jelezni a részvételi szándékot, itt:

Mi járhat a Fidesz kreatívjainak a fejében?

Az idei pedagógusnapi köszöntések közül groteszkségében kiemelkedik a Fideszé.

A Népszavában olvashatunk arról az új felmérésről, ami alátámasztja, hogy mindazt, amit mondunk – miszerint a kormány végzetesen elhanyagolta a közoktatást nehezen kijavítható károkat okozva már most is – a kormánypárti szavazók is így gondolják, és a megkérdezettek nagy része úgy gondolja, hogy a kormány elhanyagolja az oktatást:

(Forrás: Népszava/Publicus)

Ehhez képest a Fidesz továbbra is választási hadjárati üzemmódban működik, mert valamilyen érthetetlen módon a következő poszttal „köszöntötték” a nélkülöző pedagógusokat:

Míg azt talán el sem kell mondanunk, hogy nem az illetmények emelkedtek idén januártól, hanem egy, 10%-ot egyébként messze el nem érő, az alapilletményből számított pótlékot vezetett be a kormány, az azért mégis pikánsabb, hogy

a Fidesz láthatóan nem talált élő, magyar állampolgárságú pedagógust, aki hajlandó lett volna lefotóztatni magát ehhez a meghökkentő „köszöntéshez”.

A képen látható modell megannyi felvételen kerül elő világszerte, a kép pedig egy ingyenes képmegosztó szolgáltatásról, a cutewallpapers.com oldalról származik, de pénzért az everypixel.com is árusítja. A modellről készült kép gyakran tűnik fel Carol Dawson néven, de előfordul Marie Culver néven is a különböző tesztoldalakon.

Míg idén júniusban lehet, csak azért nem talált pedagógust a Fidesz, mert egy ilyen pózoláshoz már senkinek sincs igazából gusztusa, itt érdemes megjegyezni, hogy néhány év múlva már az intézményekben is ritkaság lesz a szakember. Erről is szól a PDSZ fent említett szombati akciója, amire várjuk a kollégákat és a támogatókat.

Ami pedig a legordasabb ferdítés ebben az egész „köszöntő” FB-posztban, hogy nyilvánvalóan nem nekünk, oktatásban dolgozóknak szól, hanem mindenki másnak. A célja pedig egyszerűen a félrevezetés. Mindez pedagógusnap alkalmából. Hiszen mi pontosan tudjuk, hogy mekkora hazugságot rejt ez a kép.

2013. szeptemberétől ugyan valóban jelentősen emelkedtek az alapbérek, csakhogy ezzel együtt a munkaterhek is. 22-ről 26 órára emelkedett az előírható órák száma, és

a helyettesítéseket azóta nem fizetik ki.

A pedagógus illetményrendszer számítási alapja a bevezetéstől mindössze másfél évig volt a minimálbér, azóta maradt a 2014. évi minimálbér szintjén.

Azokat a százalékokat, amelyekkel az illetményalapot kell számolni, az új illetményrendszer bevezetésekor csökkentették, és négy évre tolták ki az eredeti mértékre történő emelésüket úgy, hogy az utolsó részét nem is mindenki kapta meg, mivel azt az intézményvezető differenciálásra használhatja.

Így sikerült rövid idő alatt eltüntetni a béremelést oly mértékben, hogy most már nemcsak a pályakezdők alapbérét kell a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökben dolgozók garantált bérminimumára emelni, hanem a már 14 éve tanító általános iskolai tanárok bérét is.

Nyalhatsz!

Az országból számolatlanul érkeznek a hírek a megalázó pedagógusnapi ajándékokról: töltőtoll, idei naptár, egy szál virág a teljes nevelőtestületnek, és még sorolhatnánk. A számtalan – joggal – dühítő (vagy inkább megnevettető) „ajándék” közül talán egyet emelnénk itt most ki 2022-ben: egy munkatárs ezzel a képpel jelentkezett, a tankerület bőkezűségén – ebben az esetben – már egyszerűen csak nevetni lehet:

A fentiek után továbbra is kimondottan aktuális az, amit tavaly írtunk ugyanitt – akkor a miniszterelnök is „köszöntötte” a pedagógusokat: „

[frame]

Frázisok, semmitmondó köszöntő levelek és harcias, de érdemi válaszokat nem hordozó kirohanások helyett – pedagógusnap alkalmából – a PDSZ ezt kívánja a kormánynak:

Bérrendezést! A túlórák kifizetését! Az illetményeink minimálbérhez kötését! Érdemi párbeszédet a NAT-ról! Az ostoba és kártékony központosítás megszüntetését! Érdekegyeztetést és konzultációt minden országos érvényességű döntés előtt!

Valóban jó lenne, ha végre nekilátnának ezeken dolgozni.

[/frame]

[frame]

Sztrájkoló, polgári engedetlenkedő vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha munkabeszünetésben, polgári engedetlenségben vettél részt és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Több visszajelzés érkezett, hogy a PDSZ jelzéseire végre visszaállítottak jogosulatlanul megszakított biztosítási jogviszonyt és utaltak vissza jogosulatlanul levont béreket. Fontos tudni, hogy mi senkit nem hagyunk a út szélén: minden PDSZ-tag igénylő segélyt, nem tag igénylő vagy polgári engedetlenségben részt vett kolléga alapítványi támogatást kap!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre! A most futó akciónkban arra vagyunk kíváncsiak, hányan tartoznak a különböző korosztályokba a munkaközösségekben: itt olvashatod el a részleteket.

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »