Hivatalos: hazudott a kormány – minden általunk felvetett problémát elismert

A kormány csak most nyújtotta be az Európai Uniónak az oktatás béremelésének fedezetével foglalkozó igényét az EFOP-Plusz pályázaton belül. Az érveit akár a Ne dolgozz ingyenről is vehette volna.

A benyújtott pályázat több terület mellett a közoktatás fejlesztésével is foglalkozik. Az erről szóló részekben a kormány feketén-fehéren leírja azokat a problémákat, amelyeket eddig tendenciózusan letagadott, a PDSZ-t sok esetben nyilvánosan meghazudtolva. Egyebek mellett erről ír:

„az egy tanulóra jutó kiadásokat tekintve Magyarország az OECD-átlag alatt van. A pedagógus-ellátottság tekintetében az egyenetlen területi megoszlás (amely a hátrányosabb régiókat, ennek következtében a hátrányos helyzetű tanulókat súlyosabban érintik), a korfa, valamint a hiányterületek elemzése alapján látható, hogy strukturális kihívásokkal áll szemben a köznevelés.”

Ezzel kapcsolatban éles vitáink voltak a kormányzattal. Hosszú éveken át letagadták a problémát. Ezért szerveztük például az alábbi akciónkat is:

[frame]

Ez a mai hír egy fontos eredmény érdekvédelmi harcunkban. Az a tanulsága, hogy a szervezett érdekképviseletnek nincs alternatívája: hosszas, kitartó munkával érhetünk el eredményeket. Hiszen a PDSZ szakszervezetként tudott közvetlenül is részt venni uniós megbeszélésen.

Azaz szakszervezeti mozgalomhoz csatlakozni már csak azért is fontos, mert csak így vagyunk képesek az európai szakszervezeti szövetségen keresztül is nyomást gyakorolni. Arról hírt adni, hogy ekkora gond van Magyarországon az oktatásban dolgozók béreivel a PDSZ a nemzetközi, európai szervezeteken keresztül tud.

Szervezetten pedig erősebbek vagyunk – illetve csak így vagyunk erősek. Fontos lenne, ha ezt minden kollégánk megértené.

[/frame]

Emellett a dokumentum számos helyen pontosan azokra a problémákra tér ki, amelyekről folyamatosan beszélünk. Egyebek mellett az illetmények siralmas helyzete, az emelés elmaradása, a tarthatatlan bérhelyzet miatt szerveztük meg a sztrájkot, amelyben a magyar szakszervezetiség történetében az egyik legmagasabb munkavállalói részvételi arányt regisztráltunk.

„A magyar pedagógusok relatív kereseti helyzete az alap és középfokú oktatási területen számottevően elmarad az európai átlagtól, ahogyan arra mind a 2019. évi, mind a 2020. évi országjelentés is rámutat. Idősödik a pedagógusállomány: 2019-ben a tanárok 45 %-a 50 éves vagy annál idősebb volt.Az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya: a tanárok kezdő fizetése az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Az elmúlt években megvalósított béremelések ellenére Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol jelenleg a legalacsonyabb a jogszabály szerint meghatározott pedagógusbér és a tényleges átlagbér is.” – írja a kormányzati anyag.

Rengeteget küzdöttünk azért, hogy minél előbb megváltozzon az a mérhetetlenül igazságtalan rendszer, amelynek köszönhetően a munkavállalók szerencsés esetben is több mint 40 év elteltével juthatnak olyan szintre a bértáblában, hogy a beosztásukban elérhető maximális összeget vihessék haza. Ezt a PDSZ elfogadhatatlannak tartotta.

A kormányzati anyag most így ír erről:

„Magyarország a pedagógusbérek életkor szerinti növekedését tekintve azon országok közé tartozik, ahol a teljes százalékos növekedés viszonylag magas, de a növekedés kevésbé releváns a tanári pálya elején és általában jelentős szolgálati időre van szükség a legmagasabb fizetési tartomány eléréséhez (42 év szolgálati idővel átlagosan 84%- os béremelkedés érhető el). Ez azt eredményezi, hogy a tanárok gyakran csak rövid ideig kapják meg a lehetséges legmagasabb fizetést, és nem is minden tanárnak sikerül egyáltalán ezt elérnie.”

Az EFOP-anyag kiadása gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány kapitulált: elismeri mindazokat a problémákat, amelyeket a PDSZ felvetett. Elismeri, hogy a sztrájkolók követelései jogosak voltak.

[frame]

A most benyújtott EFOP-pályázati dokumentum:

[/frame]

A kormány taktikája ugyanakkor világos: most Brüsszelből várja a segítséget – annak ellenére, hogy tudja, teljesen valószínűtlen, hogy képes lenne eleget tenni a jogállamisági kritériumoknak, amikhez ezeknek a pénzeknek a lehívásához tartania kellene magát.

Világos: hazudott a kormány, hiszen ezekkel a problémákkal egyértelműen tisztában volt korábban is, mégis csak most rakta be a csomagba. Hazudott, hiszen most pontosan azzal indokolt, amit mi eddig is mondtunk. Az EFOP pályázatban megfogalmazottakat akár innen, a Ne dolgozz ingyenről is leszedhette volna.

Viszont nincs több idő és nincs mód az elhúzódó emelésre: azonnali, érzékelhető béremelésre van szükség!

A következő sztrájkbizottsági egyeztetés augusztus 10-én lesz. Ezen most már kormány új érveivel is felvértezve fogjuk követelni az azonnali, látható, érzékelhető béremeléseket, nem összességében 2027-ig, hanem most, ebben az évben. Itt már arra sem hivatkozhat majd a kormány, hogy ehhez a fedezet ne állna rendelkezésre.

[frame]

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »