Így készítsétek elő a sztrájk folytatását

Holnaptól jó pár iskolába visszatérnek a tanárok. Itt az ideje, hogy a tanév első napjának közeledtével nemcsak ők, hanem minden oktatásban dolgozó munkavállaló elkezdje a felkészülést a választások előtt felfüggesztett munkabeszüntetés folytatására. Összeállítottunk egy menetrendet a legfontosabb információkkal, ami alapján folytathatjuk a harcot a sztrájkkövetelésekben megfogalmazott célok eléréséért.

Mindenekelőtt fontos tisztázni: nem egy új sztrájk szervezésébe kezdtünk bele, hanem a január 16-án megkezdett munkabeszüntetések folytatásának előkészítése zajlik. Ez azt jelenti, hogy csak ott kell új sztrájkbizottságot alakítani, ahol ez eddig nem történt meg, vagy az eddigi sztrájkbizottság tagjai valamilyen okból nem tudják folytatni a sztrájk szervezésést. Az új sztrájktörvényt gyalázatosnak tartjuk, de tény, hogy vannak feladatok, amiket levesz a sztrájkolók válláról. Így például nem kell a szakszervezeteknek a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról tárgyalni, mert van róla törvény. Ami egy csomó dolgot részletesen szabályoz, és a sztrájk alatti teendők nagy részét az intézményvezetőre hárítja.

Ahogyan arról már írtunk, augusztus 30-án, a tanév kezdetét megelőző napon sokadszorra is leülünk a kormány tárgyalójával, de az eddigiek alapján nem sok esély látszik arra, hogy értékelhető ajánlattal fog előállni. Ebben az esetben pedig már szeptember elsejétől elkezdődhetnek a munkabeszüntetések, hiszen ahogyan tavasszal ígértük:

ez a tanév nem kezdődhet el ugyanúgy, mint az előző.

A napokban folyamatosan osztunk meg veletek fontos tudnivalókat, amelyek alapján hatékonyan készíthetitek elő a munkabeszüntetést – ebben segítségünkre lesz a TASZ is. Az alábbiakban egy menetrendet vázolunk, ami alapján akár már az alakuló értekezleten elindulhat a szervezés.

1. lépés: Ha még nem tettétek meg, töltsétek ki a kérdőívünket!

Ezzel egyrészt segítetek nekünk abban, hogy megfelelő módon terjesszük az információkat, másrészt pedig akár közvetlenül is felvehetitek velünk a kapcsolatot a még hatékonyabb szervezés érdekében.

Ide kattintva kitöltheted a kérdőívet.

2. lépés: Növeljétek meg a szülők által igazolható napok számát!

Talán sokan másképp tudják, de a szülői igazolások kérdését a házirend szabályozza, vagyis egy nevelőtestületi értekezlettel meg lehet növelni a szülők által igazolható napok számát. Ahogyan erre egyébként számtalan iskolában volt is példa a Covid-járványt követően, így könnyítve meg a családok életét. Eddigi tapasztalataink alapján eddig sehol nem váltott ki krónikus iskolakerülést a több kiadható szülői igazolás, szóval ne féljetek meghozni ezt a döntést. Tudjuk, hogy nagyon sok szülő támogatja az oktatás ügyét és a sztrájkköveteléseinket, ők annál bátrabban fogják gyermekeik otthon tartásával támogatni az ügyünket, minél kevésbé kell félniük az igazolatlan óráktól.

Ehhez a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 117. § (2) bekezdésének b) pontja alapján a nevelőtestület tagjai egyharmadának kezdeményezésére össze lehet hívni egy nevelőtestületi értekezletet, amin mód van a házirend napirendre vételére. Az elfogadás előtt a tervezett változtatást véleményeztetni kell a diákönkormányzattal, és ahol van, az intézményi székkel. A házirend módosítását a szülőkkel ismertetni kell – nemcsak az intézmény weblapján, de külön értesítést küldve is érdemes ezt megtenni.

De nem is feltétlenül kell külön értekezletet összehívni emiatt. A tanévnyitó értekezleten is meg lehet szavaztatni a változtatást, csak ne felejtsétek felvenni a napirendre még annak megszavazása előtt, és véleményeztessétek a DÖK-kel a tervezett változtatást még a szavazás előtt. Bárhogyan is születik meg a döntés, azt tájékoztatásul meg kell küldeni a fenntartónak.

Egyházi fenntartású és magánintézményekben sajnos nem egyszerű a helyzet, ott a módosítás csak a fenntartó jóváhagyásával válik érvényessé. Állami és önkormányzati intézményben csak akkor kell a fenntartó egyetértése, ha a módosítás többletköltséggel jár, de itt erről nincs szó.

3. lépés: Jelöljétek ki a dátumot!

Beszéljétek meg, mikortól álltok bele a munkabeszüntetésbe, és akár sztrájkban, akár polgári engedetlenségben gondolkodtok, mindenképpen tájékoztassátok előzetesen a szülőket – ehhez jogotok van -, hogy fel tudjanak készülni, és mellétek tudjanak állni azzal, hogy a munkabeszüntetés napjain nem küldik be az intézménybe a gyermekeiket.

Azt is el kell dönteni a kollégáknak, hogy mikor és hány órát akarnak sztrájkolni. Ezt nem árt jó előre megbeszélni, mert a sztrájk előtt öt munkanappal ezt jelezni kell az intézményvezetőnek.

4. lépés: Informálódjatok, és informáljatok!

A TASZ közreműködésével dolgozunk egy tájékoztató anyagon arról, hogyan lehet kivédeni, hogy a tanulóknak osztályozó vizsgát kelljen tenni tetemesebb hiányzás után, és arról is, mi a helyzet a pótlással, amikor nem kell és nem lehet pótoltatni a kieső órákat. Ezeket érdemes lesz megismerni és minél szélesebb körben terjeszteni.

5. lépés: Támogassátok a diákok akcióit!

Az idei tavasz nem csak abban volt példátlan, hogy milyen sok oktatásban dolgozó munkavállaló állt bele a munkabeszüntetésbe. A diákok is eddig sosem látott tudatossággal és szervezettséggel álltak ki melletünk, és erre készülnek az új tanévben is. Ha tudtok, minél többen vegyetek részt a diákok akcióiban, és bátorítsátok őket a szolidaritásuk kimutatásában, hiszen az ő jövőjükért is harcolunk.

A tanév első nagyszabású tüntetése a DAT (Diákok a tanárokért) mozgalom tanévnyitó demonstrációja lesz Budapesten szeptember másodikán, melynek Facebook eseményét itt találhatjátok.

6. lépés: Szervezzetek saját akciókat!

Talán sokszor érzitek úgy, hogy mindent átitat a közöny, de meglepődtök majd, mennyire kevés elég lehet ahhoz, hogy megmozgassátok a környezetetekben lévő kollégákat, szülőket vagy egyszerű állampolgárokat. Az elmúlt hónapokban hozzánk áradó sok száz e-mailben számtalan példát láthattunk arra, hogyan veszik fel akár pár fős közösségek is a harcot a tanult tehetetlenség ellen. Sokszor ez az egyetlen, ami nekünk is erőt ad.

Szóval akciózzatok! Például írjátok fel egy molinóra vagy kartonra, táblára, hány fő és milyen munkakörben dolgozók, milyen szakosok hiányoznak az intézményetekből. Erre hamarosan készítünk egy sablont is. A megvalósult akcióról készítsetek fotót, videót, és küldjétek el nekünk a [email protected], ahogyan tavasszal, úgy most is közzé tesszük őket. Sok helyen fel fogják venni veletek a helyi szervezőink a kapcsolatot, de ti is kereshetitek őket a [email protected] írt mailben. Matricákat is kérhettek tőlünk, elküldjük postán, ha kell.

7. lépés: Figyeljétek a Ne dolgozz ingyen!-t

Sűrű napoknak nézünk elébe, de mi folyamatosan segítünk. Hamarosan érkezik a cikk a sztrájk lebonyolításának konkrét lépéseivel (például az órák megtartását vagy az ügyeletet érintő jogszabályok magyarázatával), a diákok védelmét szolgáló tudnivalókkal, és egyéb hasznos információkkal.

Mi a helyzet a polgári engedetlenséggel?

A polgári engedetlenség nem jogi kategória, azt a magyar jogrendszer nem szabályozza, jellegéből adódóan nem is a munka világához kapcsolható jogintézmény, hanem a politikai megnyilvánulás egyik eszköze. A munkavállalók munkavégzéssel, munkafeltételekkel, bérezéssel kapcsolatos követeléseik nyomatékosítására szolgáló eszköz a törvényben szabályozott sztrájkjog gyakorlása. A munka felvételének más okból történő megtagadása munkajogi jogkövetkezménnyel jár. A törvény ezért a munkavégzési kötelezettségnek eleget nem tevő, a köznevelési intézményben foglalkoztatott közalkalmazottal, munkavállalóval szemben alkalmazható jogkövetkezményeket is szabályozza.

A PDSZ maga polgári engedetlenségi akciót nem szervez, de szolidáris mindenkivel, aki a tiltakozásnak ezt a módját választja, és ahogyan eddig, továbbra is megad minden jogi és anyagi segítséget azoknak, akiket kiállásuk miatt hátrány ér.

Ha polgári engedetlenségre készültök feltétlenül olvassátok el a teljesség igényével készült, folyamatosan frissülő cikkünket:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/02/18/mit-kell-tudni-a-polgari-engedetlensegrol/?fbclid=IwAR3X0CZcV1QjYL08jqxe8pH_K_iF-qQRmpAM7jyRAiz-we4qLAro9UV6Avw
A tiltakozás ezen módjáról mindenképp érdemes tudni, hogy korábban elvileg bárkit ki lehetett ezért rúgni, hiszen jogsértő módon megtagadta a munkavégzést. Azonban a 2022. évi V. törvényben a legsúlyosabb jogkövetkezmény nem ez, hanem a munka törvénykönyve szerinti hátrányos jogkövetkezmény, amelynek maximuma egyhavi bérlevonás lehet. Jellemzően nem alkalmazható jogszerűen a hátrányos jogkövetkezmény, ha ez mégis felmerül, a PDSZ jogsegélyszolgálatát keressétek, amelyet a tagdíjakból tartunk fenn!

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

[frame]

[/frame]

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

Hasonló cikkek