Ukrán diák a csoportban, osztályban? Kérjük, segíts, hogy segíthessünk!

Elindult az EDUA Projekt három – ukrán, magyar és orosz – nyelvű honlapja. Az EDUA projekt információs honlappal, felméréssel, konferenciával és szakpolitikai ajánlással segíti az ukrán menekült gyermekeket oktató pedagógusokat.

A magyar közoktatást felkészületlenül érte az ukrán menekült gyermekek megjelenése az iskolákban, óvodákban. A gyerekek után járó „fejpénz” nem helyettesíti a tájékoztatást, a speciális igényekre fordítható tanórai időt, az oktatási tapasztalatot, a tananyagokat, segédanyagokat. Ebben a helyzetben kíván segíteni a Civil Közoktatási Platform és a Civil Kollégiumi Alapítvány EDUA projektje.

[frame]

Ukrán gyerek jár az óvodai csoportodba, iskolai osztályodba? Kérünk, töltsd ki az alábbi felmérést, hogy pontosabb képet kaphassunk a jelenlegi helyzetről! Köszönjük! (A kitöltés során az alábbi keretben lefelé görgetve lehet előrehaladni a kérdések megválaszolásában.)

[/frame]

A most induló háromnyelvű uainfo.hu honlap pedagógus- és szülői aloldalakkal rendelkezik. A folyamatosan frissülő honlap válaszol az oktatási intézmények számára fontos kérdésekre, szól az igénybe vehető támogatásokról, az óvodáztatás, iskoláztatás, egyetemi továbbtanulás kérdéseiről, hozzáférést biztosít oktatási segédletekhez, magyar mint idegen nyelv tanítását segítő anyagokhoz, ukrán nyelvű tananyagokhoz, bemutatja a jogszabályokat, tudósít képzésekről, tudásmegosztó eseményekről.

Az EDUA projekt nem csak a magyarországi pedagógusok, óvodapedagógusok körében indított felmérést. Az ukrajnai menekült gyermekek, szüleik, pedagógusaik és segítőik körében végzett felmérés célja a menekült gyermekek oktatásával, óvodai nevelésével, felügyeletével kapcsolatos tények, vélemények, problémák és igények jobb megismerése. Ez segít a szakpolitikai ajánlás elkészítésében és a tájékoztató tevékenységben.

Az EDUA Projekt szeptemberi konferenciája az információellátást, a nemzetközi tudásmegosztást és a közösségépítést segíti.

Amennyiben közre tudsz működni az alábbi kérdőívek terjesztésében is, azzal nagy mértékben segíted a projekt munkáját. Az alábbi kérdőívet gyerekes menekült szülőknek készítették – két nyelven:

Szülői kérdőív magyar nyelven: https://forms.gle/avaKJqaDZGZn3XGQ9 

Szülői kérdőív ukrán nyelven: https://forms.gle/31G5mwpYgy5sqRZR9 

[frame]

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

[frame]

[/frame]

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek