Sztrájktárgyalás: A kormánynak nincs új ajánlata, csak a fenyegetőzés

Ahogy már korábban is elmondtuk, nem sokat vártunk a sztrájktárgyalástól. Mégis történtek meglepetések.

Úgy mentünk be augusztus 30-án a sztrájktárgyalások következő fordulójára, hogy tudtuk, komolyabb eredmények nem várhatók – ugyanakkor fontos fenntartanunk a tárgyalásokat, mivel azt a törvény előírja számunkra. Természetesen továbbra is követeltük a sztrájkkövetelések teljesítését:

  • azonnali, egyszeri béremelést mind a pedagógusoknak, mind a nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítőknek (NOKS),
  • a munkaterhelés csökkentését – a régi, heti 22 óránál nem magasabb kötelező óraszám visszaállítását és azt, hogy
  • heti 35 óránál több időre ne legyenek beosztható NOKS-munkakörben dolgozók gyermekfelügyeletre.

A céljaink elég világosak voltak, sokfelé meg is írtuk őket: a tervünk az volt, hogy garanciákat kérünk arra, hogy biztosítja a kormány az intézményműködés anyagi fedezetét mind a személyi, mind pedig a dologi költségeket illetően. Ennek keretén belül tájékoztatást kérünk arról, hogyan tervezi a minisztérium biztosítani az növekvő infláció és közüzemi díjak mellett az iskolák zavartalan működését, a tanév lebonyolítását. Mire számíthatnak a tanulók, szülők és nem utolsó sorban a pedagógusok? Várható-e rendkívüli esemény, amely a most szeptember elején készülő munkaterveket felülírja, mint szénszünet, online oktatás bevezetése?

Maruzsa Zoltán többször megígérte, hogy zárást, vagy szombati tanítás elrendelését állami intézményekben nem tervezik. Felhívtuk figyelmét arra, hogy ehhez a fenntartó egyetértése kell, tehát a tankerületi központok nélkül nem lehet ilyen döntést hozni.

Erre válaszolta, hogy ilyen terv nincs, sőt, az önkormányzatok által fenntartott tornacsarnokok, uszodák fenntartásához szükség esetén támogatást adnak, hogy a közoktatási feladatukat el tudják látni.

Megint elmondtuk a követelésünket, hogy az álláshelyeket a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határával – heti 22 órával – határozzák meg, és valamennyi üres álláshelyet hirdessenek meg, illetve hogy a többletórákat, helyettesítéseket mindenkor fizessék ki.

Erre mély hallgatás volt a válasz.

Szűnjön meg a minősítési eljárásban a részvételi kötelezettség – kértük.

Míg a múltkor az volt a válasz, hogy a még nem minősül pedagógusok ösztönző levelet kapnak, és majd ezután térjünk vissza a kérdésre, most a ma kiadott kérdőívre hivatkozott Maruzsa, összekötve annak eredményét azzal, hogy a minősítési rendszert ez esetleg befolyásolni fogja.

A külső ellenőrzés mellett egy köztisztviselőknél alkalmazott belső minősítés bevezetésén gondolkodik Pintér miniszter, és ennek kialakítása történne a ma kiadott kérdőívek nyomán. Óvatosságot javaslunk ezért a napokban mindenkihez eljutó kérdőív kitöltése során!

Azt is követeltük, hogy a visszafoglalkoztatott nyugdíjasokat ne csak június 30-áig vegyék vissza, a megbízási szerződéssel dolgozók megbízás díját ne csökkentsék – hiszen ez nagyon nem korrekt eljárás, a tanév nem június 30-ig, hanem augusztus 31-ig tart.

Maruzsa Zoltán ugyanakkor nem tud róla, hogy csökkennének a megbízási díjak, és arról sem tudott, hogy egyes tankerületi központoknál azt tervezik, hogy csak június 30-áig foglalkoztatnák a nyugdíjasokat közalkalmazotti jogviszony keretében.

Felvetettük, hogy amelyik kormánynak futja távközlési céget venni, az ne mondja nekünk, hogy a közoktatásra nincs több pénz, hiszen míg az államnak nincs Vodafone-vásárlási kötelezettsége, feladatellátási az viszont van, és jelen állás szerint nem hajlandó annak akkor sem eleget tenni, amikor az árdrágulásnak köszönhető brutális drágulás hatására adóbevételtöbblete jelentkezik: csak az augusztusig az államhoz beérkezett beadóbevételek többletéből fedezhető lenne a szakszervezetek által követelt béremelés fedezetigényének több, mint fele.

Maruzsa Zoltán erre csak hümmögött, majd pedig azt ismételgette, hogy

jelenleg nincs döntés arról, hogy központi költségvetésből csoportosítsanak át pénzt a közoktatásra. Szólni fog, ha az Európai Bizottságtól jön válasz, akkor öt napon belül egyeztetést kezdeményez.

Mi bejelentettük, hogy munkabeszüntetésre szólítunk fel szeptember 1-től, és figyelmeztettük arra, hogy sztrájk alatt is egyeztetési kötelezettsége van. Ha ezt nem tartja be, ezzel ő sért törvényt, nem a szakszervezetek.

Ekkor következett be a tárgyalás egyik legmeghökkentőbrésze: Maruzsa átadta levelét a polgári engedetlenségről, melyet a Facebookon keresztül alaposan megköröztettünk azóta. A levél, amelynek szerzője annak a kormánynak a nevében jár el, aki egy tollvonással, erkölcstelen módon, hatalmával visszaélve, rendeletileg lehetetlenítette el a jogszerű sztrájkot, arról beszél, hogy a pedagógusok bátor kiállása a jogaik mellett esetleg negatívan befolyásolná a „tanulók erkölcsi értékrendjét”.

Ezzel kapcsolatban a szakszervezetek képviselői ismét elmondták, hogy polgári engedetlenséget szakszervezetek nem szerveznek, nem kezdeményeznek, de

megvédik az abban résztvevőket, támogatják őket a kieső bér kompenzálásában, jogi segítséget nyújtanak, mert céljuk azonos a sztrájkolókéval, ráadásul indokolt a polgári engedetlenség, mivel a sztrájkjogot súlyosan ellehetetlenítő törvényt hoztak a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról.

Ezzel kapcsolatban fontos fejlemény volt egy nappal a tárgyalást megelőzően, hogy a tankerület súlyosan megfenyegette a polgári engedetlenségre készülő kőbányai intézmény tantestületét.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/29/pinter-sandorral-es-jogellenes-retorziokkal-fenyegeti-a-tankerulet-a-munkabeszuntetest-tervezo-kobanyai-pedagogusokat/

Az üggyel kapcsolatban arra kérdeztünk rá, hogy mi igaz abból, hogy Pintér Sándor megfenyegette a tankerületi központon keresztül a polgári engedetlenségben részt venni szándékozó pedagógusokat? Tájékoztattuk az államtitkárt, hogy a 2022. évi V. törvény alapján rendkívüli lemondás nem lehet a szankció, és az iskolaösszevonás vagy megszüntetés törvénytelen lenne.

A válasz az volt, hogy Pintér nem üzent semmit.

Mi viszont üzenjünk Pintér Sándornak és a kormánynak: a brutális adóbevétel-többletből dobjanak mentőövet a közoktatásnak! Folytassuk a sztrájk, a munkabeszüntetések szervezését!

[frame]

Találkozzunk 2-án! Legyünk ott minél többen!

Készülj a munkabeszüntetésre!

Az alábbi cikkekben összeszedtük a tudnivalókat.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/24/sztrajk-mik-a-sztrajk-elotti-teendoink/
https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/21/igy-keszitsetek-elo-a-sztrajk-folytatasat/

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek