Óvodában dolgozol? Te is sztrájkolhatsz!

Több helyen is olvastunk olyan fejtegetéseket, hogy óvodapedagógusok, óvodai dolgozók nem vehetnek részt az ütemezett sztrájkban. Dehogy is nem! Röviden leírjuk, mit kell tenni!

Az óvodapedagógusok is tudnak ütemezett sztrájkot szervezni, sőt!

A 2022. évi V. törvény 14. § (11) bekezdése szerint az óvodai foglalkozások megtartása – az iskolakezdés előtt álló gyermekek felkészítése kivételével – a sztrájk ideje alatt nem kötelező. Ebből következik, hogy

csak a felügyeletre, levegőztetésre és étkeztetésre vonatkozó rendelkezéseket kell betartani!

Csak felügyelet!

Felügyeletet a napi nyitvatartási idő alatt kell biztosítani abban az intézményben, ahova a gyermek jár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felügyelet alatt a csoportokat ne lehetne összevonni!

A felügyelet alatt is a köznevelési törvény szerinti csoportlétszámokat kell betartani. A köznevelési törvény 4. melléklete szerint az óvodai maximális csoportlétszám 25 fő, amelyet a törvény 25. § (7) melléklete alapján 20 százalékkal túl lehet lépni. A különböző korú és csoportba járó gyermekek felügyelete úgy történhet, hogy annak ideje alatt fejlesztő foglalkozás nincs. Ez persze nem könnyen betartható, ezért is

fontos, hogy beszéljünk a szülőkkel – jogunk van hozzá -, hogy a sztrájk alatt lehetőleg ne küldjék be a gyermekeiket.

Igazolható mulasztások számának növelése

Azzal tudjuk ezt a szülő számára lehetővé tenni, ha a házirendben növeljük a szülő által igazolható mulasztások napjainak számát.

Ezt a házirend módosításával lehet megtenni, amelyre a nevelőtestületnek van joga.

A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 117. § (2) bekezdésének b) pontja alapján a nevelőtestület tagjai egyharmadának kezdeményezésére össze kell hívni. A házirend módosításának elfogadása előtt a tervezett változtatást véleményeztetni kell, ott, ahol van ilyen, az intézményi székkel. A házirend módosítását a szülőkkel ismertetni kell – nemcsak az intézmény weblapján, de külön értesítést küldve is érdemes ezt megtenni. A házirend módosításához az önkormányzat jóváhagyása nem szükséges, erről csak tájékoztatni kell a fenntartót.

Egyházi és magánintézmények

Egyházi fenntartású és magánintézményekben sajnos nem egyszerű a helyzet, ott a módosítás csak a fenntartó jóváhagyásával válik érvényessé. Állami és önkormányzati intézményben csak akkor kell a fenntartó egyetértése, ha a módosítás többletköltséggel jár, de itt erről nincs szó.

Kivételek

Ha járványügyi készültség, járvány, egészségügyi válsághelyzet vagy veszélyhelyzet van, a csoportok keveredését el kell kerülni. A felügyelet alatt csoportonként egy óvodapedagógust vagy pedagógiai asszisztenst kell biztosítani. A törvény előírja, hogy a felügyelet időtartama alatt, ha az időjárási körülmények megengedik, délelőtt és délután is egy-egy óra szabad levegőn tartózkodást szükséges biztosítani a gyermekek számára. A felügyeletbe gyakorlatilag annyi tartozik, hogy a gyermekekre vigyázni kell, hogy ne tegyenek kárt magukban és társaikban, játékokat ki lehet adni, de foglalkozást tartani nem kell, viszont segítséget kell nyújtani a mosdóhasználatban és az étkezésnél.

A sajátos nevelési igényű vagy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek esetében a sztrájk alatt semmiféle változás nem lehet, ebből következik, hogy a velük foglalkozó munkavállalók csak akkor tudnak sztrájkolni, ha megkérik előtte a szülőket, hogy a sztrájk idejére ne vigyék a gyermeküket az intézménybe.

AKKOR IS ÉRDEMES SZTRÁJKOLNI, HA ÚGY ÉRZEM, ALIG ÉREZHETŐ, AMIT CSINÁLOK?

Jogos kérdés, hogy miért sztrájkoljunk akkor, ha úgy érezzük kevesen vagyunk az intézményben sztrájkolók, és alig érzi meg a környezetünk, ha egyáltalán, a munkabeszüntetésünket. Miért érdemes ekkor mégis sztrájkba lépni?

Pontosan azért kell sztrájkba lépni, munkabeszüntetéssel tiltakozni, hogy látható legyen a tiltakozásunk, ne lehessen lesöpörni az asztalról azzal, hogy „lám, a munkavállalók zöme a kormánnyal ért egyet, elégedett az illetményével, a munkakörülményeivel, nem is áll bele a munkabeszünetésbe”. Ezt a kijelentést akkor sem akarjuk megadni a kormányzatnak, ha mi magunk is azért harcolunk, mert igazságtalannak érezzük a sztrájkjogunk megnyirbálását. Ha sztrájkba lépsz és bejelented a sztrájkot, a sztrájkolók számát növeled, hozzájárulsz, hogy nagyobb súllyal érvelhessünk a kormánnyal szemben, hogy ne tűnjön el a tiltakozásunk!

Éppen ezért kérjük azokat is, akik polgári engedetlenkednek, hogy a polgári engedetlenkedés alatt a sztrájkot is jelentsék be – hiszen az a tiltakozás, ami nem látszik, nem tiltakozás: álljunk bele, mutassuk meg, mi nem adjuk fel.

Végül: hogyan szervezzem meg a munkabeszüntetést?

Végtelenül egyszerűen! Itt írtuk le röviden, hogyan szervezzük meg:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/14/polgari-engedetlenseg-vagy-sztrajk-nagyon-rovid-utmutato/

Ugyanitt találjátok meg a szükséges nyomtatványokat is. Ne felejtsétek el a sztrájk előtt jelezni, hogy mikor álltok bele a munkabeszüntetésbe, és jó lenne egy kontaktszemély is, aki vállalná, hogy nyilatkozik a sajtónak – ez nem kötelező természetesen, de nagyon jó lenne azért, hogy fel tudjuk hangosítani, láthatóvá tudjuk tenni a munkabeszüntetést a külvilág felé. Ez egyben védi az abban részt vevőket is!

A sztrájkban részt vettek létszámát is jelezzétek a PDSZ-nek, amelyre a fenti link alatt ugyancsak találtok felületet.  

Egy dolog nagyon fontos: mindenképpen jelentsük be előre a sztrájkot, ahogy azt a cikkben leírtuk! Ne sztrájkolj hiába: ha nem tudunk az akciódról, nem tudunk érvelni sem vele!

Folytassuk a munkabeszüntetéseket! Tartsuk nyomás alatt a kormányzatot!

[frame]

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »