Sztrájk: megint törvénytelenül akadályoznák a tankerületek a munkabeszüntetéseket

„Egy óra = több óra”, „a jogszabályokban nincs is olyan sztrájk, ahol a diákok nem tanulnak”, stb.: súlyosan jogsértő utasításokat köröztetnek a tankerületek a munkabeszüntetésekkel kapcsolatban. Ne hagyjuk magunkat!

Nem újdonság, hogy a kormányzat minden erejével meg kívánja akadályozni a munkavállalókat abban, hogy részt vegyenek a sztrájkfolyamatban. Most éppen a tankerületek kezdtek teljesen abszurd jogi fejtegetésekkel tűzdelt leveleket küldözgetni az intézményvezetőknek – mi pedig az alábbiakban pontosan leírjuk, hogy mi ezekkel kapcsolatban a teljes igazság, hogyan érvelhetünk, ha ilyesmivel találkozunk, mi a teendő, ha az intézményvezető ezekkel a légből kapott érvekkel áll elő.

[frame]

Arról, hogy éppen azért kell folytatni a munkabeszüntetéseket, mert a kormány mindent megtesz, hogy abbahagyjuk őket, ebben a cikkben írunk részletesen.

Hogy hogyan kell nagyon röviden megszervezni a munkabeszüntetést, arról ebben a cikkben írunk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/14/polgari-engedetlenseg-vagy-sztrajk-nagyon-rovid-utmutato/

[/frame]

A Külső-Pesti Tankerület intézményvezetőknek írott, téves jogértelmezéseken alapuló, jogsértő utasításokat tartalmazó levele

A sztrájkoló pedagógusnak a sztrájkon kívüli idejére fizetés nem jár: HAMIS!

„…A sztrájkoló pedagógusnak sztrájk idejére fizetés nem jár: 1 óra mulasztás = 1,5 óra levonás, tekintettel a 40 órás munkahétre….”

A fenti mondatot a Külső-Pesti Tankerületi Központ intézményvezetőknek szóló tájékoztatása tartalmazza – az alábbiakban erre a levélre hivatkozunk legtöbbször, ugyanakkor hasonló tartalmú tájékoztatások több helyről (pl. Veszprémből) is befutottak hozzánk: természetesen az ilyen állítások egyszerűen nem igazak.

Először is: sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 6. § (3) bekezdése alapján csak a sztrájk miatt kiesett munkaidőre nem köteles a munkáltató díjazást adni, azaz

ennél nagyobb összeget levonni jogellenes!

Tehát nincs olyan, hogy egy-egy óra után másfél vagy két órát vonnak le az illetményből. És – nem utolsó sorban – a sztrájk nem mulasztás!

Sőt, ne felejtsük el: ha a sztrájk alatt beosztanak munkavégzésre, akkor jár az illetmény, még akkor is, ha csak felügyeletre osztották be a kollégát.

A szülők tájékoztatásában „szerepeljen, hogy a tanítás zökkenőmentesen folyik„: FERDÍTÉS!

„…a tájékoztatásban szerepeljen, hogy a tanítás zökkenőmentesen folyik, tehát az órarendet a lehetőségek szerint tartani kell. A szülők tájékoztatására készül egy formalevél,…”

A megfogalmazottakkal szemben

a tanítás csak akkor folyhat „zökkenőmentesen”, ha a sztrájkban résztvevők várható száma alacsony.

Azaz semmi esetre sem jelenthető ki előre, hogy a tanítás zökkenőmentes lesz – hiszen az a sztrájkolók számától függ. Ha a sztrájkolók által leadott névsorból kiderül, hogy várhatóan sokan vesznek részt a sztrájkban, és emiatt nem szervezhető meg a tanítás, úgy nem jelenthető ki, hogy „zökkenőmentes” lesz a tanítás. Ez a szülők félrevezetése lenne!

Amennyiben a sztrájkban résztvevők száma magas, úgy ott felügyeletet kell szervezni. A felügyeletről történő távollétet pedig nem kell igazolni! Erről pedig nem a tankerületi központ dönt, hanem a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdése alapján ez az eljárás, nincs mérlegelési lehetősége sem az intézménynek, sem a tankerületnek. Eszerint ugyanis csak óvodai foglalkozásról, a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról való távolmaradást kell igazolni.

Sztrájk alatt minden nap meg kell tartani a tanórák egy részét: NEM IGAZ!

„Az érettségi tárgyakat 100%-ban, általános iskolai oktatásban pedig 50 %-ban (minimum a 3 óra) meg kell tartani” – írja az Észak-Pesti Tankerület hivatalos hangon. Persze, hogy ez sem így van!

Arról, hogy hogyan kell sztrájkolnunk, a kormány által sebtében és vérlázító módon módosított a 2022. évi V. törvény rendelkezik. Azonban a módosított törvénnyel kapcsolatban az a helyzet, hogy

az nem írja elő, hogy a tanórák 50%-át, érettségire felkészítő foglalkozások esetén 100%-át mikor kell megtartani, tehát ezek az órák a sztrájk után, későbbi időpontban is megszervezhetők!

És ezt javasoljuk is: mindenképpen úgy szervezzük a sztrájkot, hogy ezeket a tanórákat semmi esetre ne a sztrájk ideje alatt tartsuk meg!

Ügyelet alatt nincs igazolási kötelezettség!

Teljes jogi nonszensz, amit a polgári engedetlenség kapcsán olvashatunk a levélben: „ügyeletet kell tartani és az elmaradt órákat pótolni kell majd” – írja először a levél, majd a következő pontban ezt jelenti ki:

„Az aznap hiányzó diákok igazolását 1-3-5 napon belül be kell kérni – Házirend szerint. Szülői
igazolást elfogadunk. Pedagógus nem igazolhat! 1-3-5 nap után sem érkezik be az igazolás, akkor
a hiányzás igazolatlan!”

Ahogy már fent leírtuk, az ügyeletről történő távolmaradást a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdése szerint nem kell igazolni. Éppen ezért

a sztrájkolókkal szolidaritásból távolmaradó diákok ilyen szankcionálása törvényellenes és elfogadhatatlan!

Kizárólag a pótlólag megtartott órákról való hiányzást kell igazolni.

Nem köteles a sztrájkoló 5 munkanappal előtte bejelenteni azt, hogy hány óra hosszat fog tartani a sztrájk

Akárhogy is erősködik az intézményvezető, az 5 munkanappal előtti bejelentés csupán előzetes tájékoztatás, ezért

sem a pontos időpontot, sem a pontos létszámot nem kötelező ekkor megadni.

Arra azonban figyeljünk, hogy ha egész napos sztrájkot szervezünk, a munkanap legalább egy-egy munkaóráját töltsük munkavégzéssel, azt igazolhatóan adminisztráljuk, legyen dokumentálva. Ez elejét veszi a társadalombiztosítási jogviszony megszakításával kapcsolatos problémáknak.

Mit csináljak, ha szembekerülök a tankerülettel, az intézményvezetéssel a fenti kérdésekben?

Ha vitára kerülne sor, az alábbiakban mellékeljük a PDSZ jogászának, dr. Nyitrai Károlynak a fent ismertetett ügyek egy részében készült jogi állásfoglalását. Ezt érdemes kinyomtatni és átadni az érintett vezetőnek. Ha pedig máshogy nem megy, keressük meg a PDSZ-t a PDSZ Facebook-oldalán.

Az állásfoglalás:

Ne hagyjuk magunkat, folytassuk a munkabeszüntetéseket!

A kormány minden erejével azon van, hogy letörjön bennünket. Mi mégsem hagyhatjuk magunkat! Ebben a cikkben leírtuk, milyen eredményeket értünk el, hogy miért kell folytatnunk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/21/sztrajk-miert-kell-folytatni-mit-ertunk-el-eddig/

[frame]

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »